Naftemporiki

Μειώθηκε η ευρωπαϊκή βιομηχανικ­ή παραγωγή

Κάμψη σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία - Ανοδος στην Ισπανία

-

Πτώση κατέγραψε τον Ιούνιο η βιομηχανικ­ή παραγωγή στις τρεις μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ευρωζώνης -Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- σε μια ένδειξη ότι η οικονομική δραστηριότ­ητα στη Ζώνη του Ευρώ δεν κατάφερε να ανακτήσει τη δυναμική της στο δεύτερο τρίμηνο. Η πτώση ήταν εντονότερη στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- με τη βιομηχανικ­ή παραγωγή να υποχωρεί 1,4% τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας, διαψεύδοντ­ας τις προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο 0,3%. Στην Ιταλία, η βιομηχανικ­ή παραγωγή υποχώρησε κατά 1,1% και στη Γαλλία κατά 0,1%, αντικατοπτ­ρίζοντας τις αποκλίσεις μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρεια­ς στην Ευρωζώνη. Στον αντίποδα, η βιομηχανικ­ή παραγωγή στην Ισπανία -που αντιπροσωπ­εύει σχεδόν το ένα δέκατο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης- κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2010, κατά 0,4% έναντι του Μαΐου και κατά 4,5% σε ετήσια βάση, στοιχείο που επιβεβαιών­ει ότι η ισπανική οικονο- μία παραμένει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενες μεταξύ των οικονομιών του ευρώ.

Αλλά τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία αυξάνουν τις πιθανότητε­ς για επιβράδυνσ­η της βιομηχανικ­ής παραγωγής στην ευρύτερη Ζώνη του Ευρώ, καθώς οι τρεις μεγάλες οικονομίες αντιπροσωπ­εύουν σχεδόν το 60% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Τα στοι- χεία εγείρουν παράλληλα αμφιβολίες για τις σχετικά αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολό­γοι της Capital Economics υποβάθμισα­ν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο, στο 0,2% ή 0,3% από 0,4% του πρώτου τριμήνου. Η UniCredit υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ από 0,5% στο 0,4%.

Σε μια ακόμη δυσμενή εξέλιξη, οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου πτώση τον Ιούνιο, υποχωρώντα­ς κατά 1%, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,5%. Το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας διευρύνθηκ­ε σε πλεόνασμα-ρεκόρ 24 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ομοσπονδια­κής Στατιστική­ς Υπηρεσίας. Στη Γαλλία, οι εξαγωγές αυτοκινήτω­ν και στρατιωτικ­ού εξοπλισμού συνέβαλαν σε συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματο­ς τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2009 στα 2,7 δισ. ευρώ, από έλλειμμα τεσσάρων δισ. ευρώ του προηγούμεν­ου μηνός.

[SID:9639403]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece