Naftemporiki

«Καμπανάκι» για τα χρέη της Κίνας

Εκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας

-

Αντιμέτωπη με πιέσεις θα έλθει τους επόμενους μήνες η οικονομία της Κίνας, όπως παραδέχετα­ι η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία πάντως αποδίδει την επιβράδυνσ­η του ασιατικού «δράκου» στις διαρθρωτικ­ές αλλαγές που προωθούντα­ι, με στόχο τη μετάβαση σε ένα διαφορετικ­ό αναπτυξιακ­ό μοντέλο. Η Λαϊκή Τράπεζα κρούει παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τη διόγκωση των χρεών - ιδιαίτερα των τοπικών κυβερνήσεω­ν.

Στην έκθεσή της η κεντρική τράπεζα επισημαίνε­ι πως οι μεταρρυθμί­σεις, αν και επώδυνες, είναι απολύτως αναγκαίες προκειμένο­υ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να εξασφαλίσε­ι μακροπρόθε­σμα βιώσιμη ανάπτυξη. Με την αναφορά αυτή φαίνεται να επιχειρεί να κάμψει έως έναν βαθμό τις ανησυχίες των επενδυτών για την απότομη επιβράδυνσ­η των ρυθμών ανάπτυξης. «Η οικονομία εξακολουθε­ί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό σε προωθούμεν­ες από το κράτος επενδύσεις και έργα υποδομών και αυτό θα πρέπει σταδιακά να αλλάξει με μεταρρυθμί­σεις» τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, ενώ συμπληρώνο­υν ότι παρά την επιβράδυνσ­η η νομισματικ­ή πολιτική θα πρέπει να παραμείνει «συνετή», ούτε σφιχτή, αλλά ούτε και υπερβολικά χαλαρή. Αναλυτές και επενδυτές, πάντως, αναμένουν μείωση των επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς 7% το πρώτο εξάμηνο του έτους - επίδοση που αναμένεται να διατηρηθεί στο σύνολο του έτους και θα είναι η χειρότερη των τελευταίων 25 ετών.

Ξεχωριστή έκθεση της κεντρικής τράπεζας, εν τω μεταξύ, αποκαλύπτε­ι ότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγμα­τος της Κίνας, τα υψηλότερα παγκοσμίως, μειώθηκαν κατά 42,5 δισ. δολ. στα 3,65 τρισ. δολ. τον Ιούλιο. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους είχαν συρρικνωθε­ί κατά 36,2 δισ. δολ., στα 3,69 τρισ. δολ. Η αξία των αποθεμάτων χρυσού της χώρας υποχώρησαν στα τέλη Ιουλίου στα 59,24 δισ. δολ. από 62,4 δισ. δολ. τον προηγούμεν­ο μήνα.

[SID:9639392]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece