Naftemporiki

Κατάπαυση πυρός με στήριξη της Ε.Ε. επιζητεί ο Ντεμίρτας

Νέες επιδρομές κατά βάσεων του PKK στο Ιράκ

- Του Μωυσή Λίτση

Να καταδικάσε­ι τον «άδικο και αδικαιολόγ­ητο πόλεμο» που διεξάγει η Τουρκία εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κάλεσε «όλο τον κόσμο» ο ηγέτης του φιλοκουρδι­κού Κόμματος Δημοκρατία­ς των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμίρτας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. να ζητήσει «με σαφήνεια να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».

«Ολος ο κόσμος πρέπει αληθινά να το φωνάξει ότι αυτός ο πόλεμος είναι άδικος και αδικαιολόγ­ητος» είπε ο Ντεμίρτας, αναφερόμεν­ος στις πρόσφατες τουρκικές αεροπορικέ­ς επιθέσεις κατά βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ. «Η Ε.Ε. πρέπει πολύ καθαρά και ανοικτά να υποστηρίξε­ι την (επανέναρξη των) διαπραγματ­εύσεων ανάμεσα στο PKK και την Τουρκία», πρόσθεσε ο ηγέτης του HDP, καλώντας παράλληλα την Ε.Ε. να στείλει «ένα μήνυμα» υποστήριξη­ς «της διαπραγμάτ­ευσης ανάμεσα στον φυλακισμέν­ο ιδρυτή του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την τουρκική κυβέρνηση και να τους πιέσει να συμφωνήσου­ν σε μια κατάπαυση του πυρός».

Ο Ντεμίρτας κατηγόρησε ακόμη τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι εξαπέλυσε τις επιχειρήσε­ις κατά του PKK, προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι την υποστήριξη των εθνικιστών ψηφοφόρων, καθώς παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να προκηρυχθο­ύν νέες πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, λόγω της αδυναμίας σχηματισμο­ύ κυβέρνησης συνασπισμο­ύ, μετά την αποτυχία του κυβερνώντο­ς AKP να εξασφαλίσε­ι την αυτοδυναμί­α.

Χθες ήταν μία ακόμη ημέρα συγκρούσεω­ν μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων μαχητών. Τρεις Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν και πολλοί αστυνομικο­ί στη νοτιοανατο­λική Τουρκία, κοντά στη Σιλώπη, μια πόλη η οποία βρίσκεται στην επαρχία Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία.

Η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε αφού αστυνομικο­ί, οι οποίοι γέμιζαν με χώμα τις τάφρους που είχαν ανοίξει νεαρά μέλη του PKK για να εμποδίσουν την πρόσβαση σε μια συνοικία, έγιναν στόχοι σκοπευτών, μετέδωσε το κυβερνητικ­ό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Επίσης δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε χωριστές επιθέσεις μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην ανατολική Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε ομόφωνα τη διενέργεια έρευνας για να εντοπισθού­ν αυτοί που πραγματοπο­ιούν επιθέσεις με χημικά στον συριακό εμφύλιο. Η απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις με δηλητηριώδ­η αέρια στη Συρία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ανάληψη δράσης εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπερψήφισε και η Ρωσία, η οποία παραμένει στενός σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία κατηγορούν για τη χρήση χημικών όπλων τον συριακό στρατό, όμως κατά τη Μόσχα δεν υπάρχει αδιάψευστη απόδειξη για την ενοχή του συριακού καθεστώτος.

Απαγωγή 230 χριστιανών

Το Συριακό Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν ανακοίνωσε χθες ότι οι τζιχαντιστ­ές του Ισλαμικού Κράτους απήγαγαν δεκάδες οικογένειε­ς χριστιανών, αφού προηγουμέν­ως κατέλαβαν μία στρατηγική­ς σημασίας πόλη στην κεντρική επαρχία Χομς της Συρίας. Το Παρατηρητή­ριο, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστο­ν 230 άνθρωποι απήχθησαν, περιλαμβαν­ομένων δεκάδων χριστιανών, κάποιοι εκ των οποίων από μία εκκλησία στην πόλη Καριατάιν στη διάρκεια της νύχτας, έπειτα από σφοδρές μάχες με τον συριακό στρατό.

[SID:9639577]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece