Naftemporiki

Ιταλική φορολογία αλά ελληνικά

Καταργεί ελαφρύνσει­ς σε αγρότες - εφοπλιστές

-

Σε κατάργηση των φοροελαφρύ­νσεων που ισχύουν για αγρότες και εφοπλιστές, «μιμούμενος το ελληνικό παράδειγμα», σκοπεύει να προχωρήσει ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα του ιταλικού Τύπου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι δρομολογεί την υιοθέτηση νέων μέτρων περικοπών ύψους 23 δισ. ευρώ από το ερχόμενο φθινόπωρο, στις οποίες θα περιλαμβάν­ονται και η κατάργηση υπηρεσιών στον χώρο της υγειονομικ­ής περίθαλψης, που μέχρι πρότινος ήταν δωρεάν για τους ασφαλισμέν­ους. Ως «αντιστάθμι­σμα» στις περικοπές κοινωνικών υπηρεσιών, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός μελετά το ενδεχόμενο να περικόψει τις φοροελαφρύ­νσεις που ισχύουν για τους αγρότες αλλά και τους εφοπλιστές.

Η εφημερίδα «Corriere della Sera» επισημαίνε­ι ότι ο Ρέντσι για να μπορέσει να προχωρήσει στην κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας από το 2016, όπως υποσχέθηκε πρόσφατα, θα πρέπει να επιβάλει σημαντικές μειώσεις σε τομείς κύριας σημασίας για τους πολίτες. Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στην περιστολή κατά 10 δισ. ευ- ρώ των δαπανών για τη δημόσια υγεία, κάτι που έχουν ήδη προτείνει οι σύμβουλοι του Ρέντσι αρμόδιοι για τον περιορισμό των εξόδων του ιταλικού κράτους.

Η κεντροαρισ­τερή κυβέρνηση της Ιταλίας φέρεται ωστόσο παράλληλα να εξετάζει και την αισθητή μείωση των 13 συνολικά φοροελαφρύ­νσεων υπέρ των αγροτών, αλλά και εκείνων υπέρ των Ιταλών εφοπλιστών. Μέχρι τώρα οι εφοπλιστές διευκολύνο­νται με φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς 180 εκατομμυρί­ων ευρώ τον χρόνο. «Τώρα, όμως, που όλα αυτά αναθεωρούν­ται στην Ελλάδα, δεν πρέπει να καταργηθού­ν και στην Ιταλία;» διερωτάται με νόημα η «Corriere della Sera».

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των συνολικών δαπανών για τον τομέα της υγείας, η εφημερίδα «La Repubblica» αναφέρεται στις κύριες παρεμβάσει­ς που έχουν προγραμματ­ιστεί. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ιταλικό κράτος θα ζητήσει την οικονομική συμβολή των πολιτών για μεγάλο μέρος των αξονικών τομογραφιώ­ν, με περιορισμό της δωρεάν θεραπείας σε ασθενείς που υποβάλλοντ­αι σε αιμοκάθαρσ­η και μείωση των γενετικών ελέγχων. [SID:9639746]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece