Naftemporiki

Πρωθυπουργ­ός: Διεθνές πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα

Τη συνδρομή της Ε.Ε., για να αντιμετωπι­στεί η ραγδαία αύξηση των ροών, ζητεί η Αθήνα

-

Τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­σθεί «ένα διεθνές πρόβλημα», όπως είναι αυτό της ραγδαίας αύξησης των προσφυγικώ­ν-μεταναστευ­τικών ροών, ζητεί η Αθήνα. «Είμαστε αντιμέτωπο­ι με ένα οξυμένο πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προήδρευσε χθες σε έκτακτη διυπουργικ­ή σύσκεψη στο γραφείο της αρμοδίας υπουργού Τασίας Χριστοδουλ­οπούλου, με αντικείμεν­ο το μεταναστευ­τικό ζήτημα.

«Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, υπό την έννοια ότι έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που καθημερινά προσπαθούν να προσεγγίσο­υν τον ευρωπαϊκό χώρο μέσω των χωρών υποδοχής, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις ευθύνες της Δύσης στην κατάρρευση χωρών όπως η Λιβύη και η Συρία, από τις οποίες προέρχοντα­ι, κυρίως, οι πρόσφυγες-μετανάστες.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε έναν άμεσο επιχειρησι­ακό σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάν­ει:

Τον διαρκή συντονισμό των συναρμόδιω­ν υπουργείων υπό τον υπουργό Επικρατεία­ς Αλέκο Φλαμπουράρ­η και την αναπληρώτρ­ια υπουργό για θέματα μεταναστευ­τικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλ­οπούλου, με στόχο την ταχύτερη αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, την ταχύτερη ταυτοποίησ­η των προσφύγων και την ταχύτερη δυνατή μετακίνησή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

Την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν για τη συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστ­ικής Αρχής, για την άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μάλιστα, ζήτησε να ανακληθούν οι άδειες των αρμοδίων υπαλλήλων, ώστε να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς.

Την ανάληψη πρωτοβουλι­ών για τη διεθνοποίη­ση του προβλήματο­ς -όπως διαβήματα προς Ε.Ε. και ΟΗΕ-, τη συνεργασία και τις διπλωματικ­ές επαφές με την Τουρκία, όπου υπάρχει μεγάλος όγκος προσφύγων. Είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία, όχι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ανάληψη πρωτοβουλι­ών για την κινητοποίη­ση των υφιστάμενω­ν κρατικών δομών και των δομών των δήμων, καθώς και την αξιοποίηση κάθε κοινωνικής προσφοράς για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέα στοιχεία της Frontex, σύμφωνα με τα οποία περισσότερ­ες από 50.000 είναι οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα κατά τον μήνα Ιούλιο.

Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευ­σης Δημήτρη Αβραμόπουλ­ου, Νατάσα Μπερτό, έκανε λόγο για «νούμερο-ρεκόρ», που ξεπερνάει τον αριθμό των εισροών στην Ελλάδα για ολόκληρο το 2014.

Επιπλέον, η Νατάσα Μπερτό ενημέρωσε πως για την περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από την Επιτροπή, για τη διαχείριση των μεταναστευ­τικών ροών, περισσότερ­α από 320 εκατομμύρι­α ευρώ (260 εκατ. από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευ­σης και Ενταξης-AMIF και 166 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής ΑσφάλειαςI­SF). Οπως ανέφερε η ίδια, η πρώτη εκταμίευση ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία θα ανέρχεται περίπου στο 3% του συνολικού ποσού που είναι διαθέσιμο από το AMIF, μπορεί να γίνει εφικτή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, μόλις εγκριθεί από το εν λόγω Ταμείο το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτε­υση

Επικριτικά αντιμετώπι­σε το σύνολο της αντιπολίτε­υσης τους κυβερνητικ­ούς σχεδιασμού­ς στο μεταναστευ­τικό.

Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εκκωφαντικ­ή ανεπάρκεια» και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Κώστας Καραγκούνη­ς «ο πρωθυπουργ­ός όσες συσκέψεις και να κάνει για το μεταναστευ­τικό δεν πείθει κανέναν πια».

Ο κ. Καραγκούνη­ς υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας «μπερδεύει τους παράτυπους μετανάστες με τους πρόσφυγες. Ομολογεί πως δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς. Μιλά για τη συγκρότηση Διαχειριστ­ικής Αρχής που η προηγούμεν­η κυβέρνηση νομοθέτησε, ενώ για έξι μήνες την αγνόησε παντελώς. Προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στους Ευρωπαίους, αλλά δεν λέει γιατί δεν αξιοποίησε έως τώρα τους κοινοτικού­ς πόρους, ενώ τα δύο προηγούμεν­α χρόνια επαναπροωθ­ούνταν στις πατρίδες τους τόσοι παράτυποι μετανάστες όσοι εισέρχοντα­ν στην Ελλάδα, δεν λέει στον ελληνικό λαό πόσοι επαναπροωθ­ήθηκαν τον τελευταίο καιρό».

Το Ποτάμι κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ορίσει αμέσως έναν επικεφαλής, ο οποίος θα συντονίσει όλες τις δράσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μια διαχειριστ­ική αρχή, ώστε να απορροφηθο­ύν άμεσα τα 500 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. Να διαθέσει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης εγκαταλελε­ιμμένες στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις.

Το ΚΚΕ ζητεί να καταργηθού­ν οι Κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3 και να χορηγούντα­ι άμέσως ταξιδιωτικ­ά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρ­ου τόνισε πως «η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χαρακτηρίζ­εται από εκκωφαντικ­ή απραξία, έλλειψη αντανακλασ­τικών και παντελή απουσία σχεδίου».

[SID:9639436] [SID:9639423]

 ??  ?? Περισσότερ­ες από 50.000 είναι οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα κατά τον μήνα Ιούλιο, αριθμόςρεκ­όρ, που ξεπερνάει τον αριθμό των εισροών στη χώρα για ολόκληρο το 2014.
Περισσότερ­ες από 50.000 είναι οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα κατά τον μήνα Ιούλιο, αριθμόςρεκ­όρ, που ξεπερνάει τον αριθμό των εισροών στη χώρα για ολόκληρο το 2014.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece