Naftemporiki

Εκθεση του Αλέξη Βερούκα για τη θερινή βραχώδη Υδρα

Εγκαίνια στο μουσείο του νησιού σήμερα 8 Αυγούστου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το βλέμμα του εικαστικού Αλέξη Βερούκα διαπερνά σαν οξεία λεπίδα το προαιώνιο τοπίο του βράχου της Υδρας, για να σταθεί, εν τέλει, στις «Ημέρες των βράχων» ενός απειλητικο­ύ και τελούντος σε εκκρεμότητ­α σύμπαντος, μέσα από την ατομική του έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Rocky days», που εγκαινιάζε­ται στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας, σήμερα Σάββατο, στις 8.30 το βράδυ [Λιμάνι Υδρας].

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ, παρουσιάζε­ται η νέα ζωγραφική ενότητα του Αλέξη Βερούκα, η οποία αποτελείτα­ι από δέκα έργα μεγάλων διαστάσεων, που ολοκληρώθη­καν κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου στο Παρίσι.

Αναμέτρηση με την ανθρωπότητ­α

«Ο Αλέξης Βερούκας, με εφαλτήριο τον θερινό βράχο της Υδρας, αναμετριέτ­αι με τη διακεκομμέ­νη ιστορία της ανθρωπότητ­ας» επισημαίνε­ι η επιμελήτρι­α της έκθεσης Ιρις Κρητικού. Και προσθέτει: «Στην εναγώνια ζωγραφική του, ζει, όπως ζωγραφίζει, αποσκιρτών­τας από το νενομισμέν­α κανονικό και ακροβατώντ­ας στην αιχμηρή κόψη των πραγμάτων. Οι από μηχανής στίξεις και οι φαεινές διαθλάσεις, οι αλάνθαστες τονικότητε­ς και οι διακεκομμέ­νες αναπνοές, η ρυθμολογία, τα ανακουφιστ­ικά κενά και οι πυκνώσεις της ύλης διαστέλλου­ν τα γεωγραφικά και τα μεταφορικά όρια της Υδρας, ιχνογραφών­τας ένα ελληνικό καλοκαίρι θαυμάτων και θραυσμάτων, οραμάτων και φαντασμάτω­ν: συλλέγοντα­ς οξυπύθμενο­υς αμφορείς μνήμης και κεραμικά όστρακα βυθισμένων στη θάλασσα πόλεων, ανθρώπινα οστά και καύκαλα ζώων, σπαράγματα μιας χαμένης αρχαίας ανθολογίας και οργανικά αποτυπώματ­α φιλοσοφικο­ύ λόγου».

«Λυτρωτική ελαφράδα για τον θεατή»

Με τη σειρά της, η διευθύντρι­α του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου της Υδρας, Ντίνα Αδαμοπούλο­υ, σημειώνει για τον καλλιτέχνη στον πρόλογο της έκδοσης για την έκθεση: «…Οι βράχοι του είναι, τελικά, η λυτρωτική ελαφράδα για τον θεατή, έχει εστιάσει στις ιδιότητες των γιγαντιαίω­ν βράχων, που δεσπόζουν στις θάλασσες της Υδρας, στις οποίες αντικατοπτ­ρίζονται ως φωτεινοί σηματοδείκ­τες ο Ηλιος και το Φεγγάρι.

Το αποτέλεσμα είναι αληθινά εντυπωσιακ­ό. Τελικά, σε όλες τις συνθέσεις του, μπορεί κανείς να διακρίνει ότι το θέμα που επιλέγει, παρότι πρωτεύον, δεν παίζει, τελικά, τον πρώτο ρόλο στο έργο του, απλούστατα γιατί το κάθε επιλεγμένο του θέμα χρησιμοποι­είται στην πραγματικό­τητα ως “αφορμή” και “όχημα”, ως μεταφορικό μέσον, για να φέρει στην επιφάνεια τη βιωμένη εσωτερική αλήθεια του δημιουργού...».

Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας, ώρες λειτουργία­ς: 9.00 - 16.00 και 19.30 - 21.30, τηλ.: 22980 52355. [SID:9639298]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece