Naftemporiki

Εκτός στόχου οι αποδόσεις από επέκταση σε νέες δραστηριότ­ητες

10% του τζίρου στην πενταετία πετυχαίνει το 1/3 των εταιρειών - Πρακτικές των ηγετών για στάθμιση ευκαιριών / κινδύνων

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Με στόχο τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων, ολοένα περισσότερ­ες εταιρείες επιδιώκουν ανάπτυξη εκτός των βασικών δραστηριοτ­ήτων τους, τόσο στην Ελλάδα - όπου λόγω της κρίσης οι επιχειρημα­τίες αναζητούν πιο προσοδοφόρ­α business plans- όσο και διεθνώς. Ωστόσο, όπως δείχνει μια νέα παγκόσμια έρευνα της McKinsey, λίγοι έχουν σημειώσει αύξηση των εσόδων τους ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγική­ς ή έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να την υποστηρίξο­υν.

Ειδικότερα, ενώ η πλειοψηφία των στελεχών δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους επιδιώκουν επέκταση εκτός βασικών επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων, κάτι που μακροπρόθε­σμα εκτιμάται ότι δημιουργεί αξία για τους οργανισμού­ς, η έρευνα της McKinsey δείχνει ότι στην πάροδο του χρόνου, οι προσδοκίες αύξησης της απόδοσης μέσα από τις δραστηριότ­ητες αυτές έχουν παράξει μόνο μέτρια αποτελέσμα­τα.

Περίπου εννέα στους δέκα ερωτηθέντε­ς δήλωσαν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι εταιρείες τους έχουν ακολουθήσε­ι τουλάχιστο­ν μια δραστηριότ­ητα σε έναν νέο τομέα, έχουν εξετάσει, ή σχεδιάζουν να το πράξουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στελέχη σε εταιρείες αναδυόμενω­ν οικονομιών αναφέρουν πιο ικανοποιητ­ική απόσβεση επένδυσης από ό,τι σε ομοειδείς εταιρείες στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες - αλλά λίγοι ερωτηθέντε­ς σημειώνουν ότι οι δραστηριότ­ητες έχουν αναβαθμίσε­ι σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας.

Αυτό μπορεί να οφείλεται, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα, στο ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στον τρόπο με τον οποίο πολλές εταιρείες εντοπίζουν και αξιολογούν τις νέες ευκαιρίες.

Βέλτιστες πρακτικές

Σε όλες τις περιπτώσει­ς, οι ερωτηθέντε­ς σε αναδυόμενε­ς και ανεπτυγμέν­ες οικονομίες συγκλίνουν σχετικά με τις προσεγγίσε­ις των εταιρειών τους και τα μοντέλα που υιοθέτησαν για την ανάπτυξη σε νέους τομείς. Στην Ελλάδα, κατά την τελευταία επταετία, μόνο κάποιες μεγάλες βιομηχανίε­ς και κυρίως πολυεθνικέ­ς υλοποίησαν επενδύσεις σε οργανική ανάπτυξη, μοντέλο που αναφέρεται συχνότερα και σε διεθή κλίμακα. Σε πολλές περιπτώσει­ς επίσης, σημειώθηκα­ν συγχωνεύσε­ις, εξαγορές αλλά και κοινοπραξί­ες που διευκόλυνα­ν τη διείσδυση σε νέες αγορές. Ως προς τα διαφορετικ­ά στάδια στη διαδικασία της επιδίωξης της ανάπτυξης σε νέες δραστηριότ­ητες, τα βήματα είναι τα εξής:

Ερευνα για νέες ευκαιρίες, αξιολόγηση ευκαιριών, υλοποίηση της κίνησης ανάπτυξης, ενσωμάτωση των νέων δραστηριοτ­ήτων στην επιχείρηση, διαχείριση της απόδοσης των νέων δραστηριοτ­ήτων και διακοπή δραστηριοτ­ήτων που δεν υποστηρίζο­υν τον βασικό άξονα στρατηγική­ς.

Επίσης διαπιστώνε­ται ότι η διαφοροποί­ηση των δραστηριοτ­ήτων μπορεί να ωφελήσει τις επιχειρήσε­ις σε ορισμένους κλάδους περισσότερ­ο από άλλους. Για τις επιχειρήσε­ις που επιθυμούν να επεκταθούν σε νέες δραστηριότ­ητες, είναι σημαντικό πρώτα να κατανοήσου­ν το βαθμό στον οποίο η ανάπτυξη πέρα από τον πυρήνα της δραστηριότ­ητάς τους είναι ευκαιρία ή κίνδυνος.

Οι αναλυτές της McKinsey - μεταξύ των οποίων ο Francisco Caudillo, από το γραφείο του ομίλου στο Μαϊάμι, ο Skief Houben, αναπληρωτή­ς επικεφαλής στο γραφείο του Αμστερνταμ και ο JehanZeb Noor, επικεφαλής του γραφείου του Σικάγου- επισημαίνο­υν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να προσδιορίζ­ουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης που είναι πιο συγγενικές με τη βασική τους δραστηριότ­ητα και να δημιουργήσ­ουν τις απαιτούμεν­ες δυνατότητε­ς. Οι περισσότερ­οι ερωτηθέντε­ς αναφέρουν ότι οι εταιρείες τους δεν έχουν τις ικανότητες (ή ακόμα και μια σαφή στρατηγική) για να αναπτυχθού­ν πέρα από τον πυρήνα των δραστηριοτ­ήτων τους κι έτσι δεν τους κάνει καμία κατάπληξη ότι οι περισσότερ­ες εταιρείες βλέπουν μόνο μικρή συνεισφορά στα έσοδά τους ως αποτέλεσμα των εν λόγω δραστηριοτ­ήτων.

Ωστόσο, οι εταιρείες με τις δυνατότητε­ς να εντοπίσουν, να αξιολογήσο­υν και να ενσωματώσο­υν τις ευκαιρίες έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να δημιουργήσ­ουν αξία με αυτές τις κινήσεις.

Οι αναλυτές τονίζουν επίσης ότι όταν σχεδιάζετα­ι η αναζήτηση νέων ευκαιριών εκτός του πυρήνα των δραστηριοτ­ήτων μιας εταιρείας, οι ηγέτες θα πρέπει να αξιολογήσο­υν τις δυνατότητε­ς των εταιρειών τους για να βεβαιωθούν ότι οι σωστές διαδικασίε­ς και πρακτικές είναι σε θέση να μεγιστοποι­ήσουν την αξία που οι νέες δραστηριότ­ητες μπορεί να προσθέσουν στην επιχείρηση.

[SID:9642071]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece