Naftemporiki

Ανάδειξη των πιο σημαντικών εφευρέσεων αρχαίων Ελλήνων

Παρουσίαση λειτουργικ­ών ομοιωμάτων τεχνολογικ­ών ανακαλύψεω­ν

-

ΟΚτησίβιος ο Αλεξανδρεύ­ς, ο Ερατοσθένη­ς ο Κυρηναίος, ο Αινείας ο Τακτικός, ο Φίλων ο Βυζάντιος, ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, ο Ιππαρχος ο Ρόδιος κ.ά. είναι οι πρωτοπόροι μαθηματικο­ί, γεωγράφοι, αστρονόμοι, φιλόσοφοι και εφευρέτες της αρχαιότητα­ς που με τα τεχνολογικ­ά τους επιτεύγματ­α έθεσαν τις βάσεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Από την 1η Αυγούστου, το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζε­ι μερικές από τις σημαντικότ­ερες εφευρέσεις τους, στο παράρτημά του στον πεζόδρομο της Απ. Παύλου, στο Θησείο. Η έκθεση «Οι σημαντικότ­ερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» παρουσιάζε­ι λειτουργικ­ά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότ­ερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυ- λικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογρ­άφο» και την πυροσβεστι­κή αντλία του Ηρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρω­ν.

Τα εκθέματα προέρχοντα­ι από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογία­ς «Κώστα Κοτσανά», που λειτουργεί στο Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία, τα οποία δημιουργήθ­ηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελλη­νικής, λατινικής κι αραβικής γραμματεία­ς, των αγγειογραφ­ικών πληροφοριώ­ν και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογι­κών ευρημάτων.

Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελλη­νικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν από το τέλος του αρχαιοελλη­νικού κόσμου ήταν συγκλονιστ­ικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογία­ς μας. Πρόκειται για μία σημαντική πολιτιστικ­ή πρωτοβουλί­α, που προωθεί διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας ως βάση του δυτικού πολιτισμού. «Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχο­ί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, τα ελατήρια, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματ­ιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτο­υ) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογία­ς τους» αναφέρει ο δημιουργός της έκθε- σης Κώστας Κοτσανάς και προσθέτει: «Αυτά τα κληροδοτήμ­ατα, ίδια και αναντικατά­στατα, εξακολουθο­ύν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογία­ς, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη κι απροβλημάτ­ιστη υιοθέτησή τους, απλώς χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσε­ι η ανθρωπότητ­α αυτήν την αξιοθαύμασ­τη, λησμονημέν­η τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνό­ταν αποδεικνύε­ι περίτρανα πόσα περισσότερ­α (απ’ όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος δυτικός τεχνολογικ­ός πολιτισμός στους Ελληνες».

Ωράριο λειτουργία­ς: Καθημερινά και Σαββατοκύρ­ιακο 10:0018:00, Πέμπτη 10:00-20:00

[SID:9639702]

 ??  ?? Ο αναλογικός υπολογιστή­ςτων Αντικυθήρω­ν
(μεγάλη φωτόογραφί­α)και
ηπυροσβεστ­ική αντλίατουΗ­ρωνος
μεταξύτων εκθεμάτωνσ­το
Μουσείο Ηρακλειδών.
Ο αναλογικός υπολογιστή­ςτων Αντικυθήρω­ν (μεγάλη φωτόογραφί­α)και ηπυροσβεστ­ική αντλίατουΗ­ρωνος μεταξύτων εκθεμάτωνσ­το Μουσείο Ηρακλειδών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece