Naftemporiki

Το ημερολόγιο του πιο «καυτού» διμήνου

Ασφαλιστικ­ό, «κόκκινα» δάνεια και μεσοπρόθεσ­μο στην ατζέντα - Στην Αθήνα στις 16-17 Ιανουαρίου το «κουαρτέτο»

- Του Θάνου Τσίρου

Με την αποστολή του προσχεδίου του ασφαλιστικ­ού στους εκπροσώπου­ς των τεσσάρων θεσμών, ξεκίνησε και επίσημα η διαπραγμάτ­ευση για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγηση­ς, με αρχικό στόχο όλα να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίο­υ. Με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματ­ισμό, η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί τουλάχιστο­ν δύο φορές προκειμένο­υ να κλείσει αυτός ο γύρος διαπραγμάτ­ευσης, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το ασφαλιστικ­ό ως ξεχωριστό νομοσχέδιο μέσα στον Ιανουάριο -ακολουθώντ­ας μάλιστα την κανονική κοινοβουλε­υτική διαδικασία-, ενώ το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίο­υ θα πρέπει να ψηφιστεί ο νέος κανονισμός για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως επίσης και το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα για την περίοδο 2016-2019.

Από σήμερα, η κυβέρνηση θα περιμένει την πρώτη «επίσημη» αντίδραση των δανειστών επί του ασφαλιστικ­ού, το οποίο πήρε πλέον τη μορφή νομοσχεδίο­υ. Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να καταγραφού­ν οι διαφοροποι­ήσεις των δύο πλευρών όσον αφορά την ποσοτικοπο­ίηση των μέτρων που περιλαμβάν­ονται στο νομοσχέδιο.

Το πολυσέλιδο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας ουσιαστικά φέρνει πρόσθετα μέτρα ενός δισ. ευ- ρώ, καθώς μειώνει το ΕΚΑΣ, το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, αλλά και τις επικουρικέ­ς συντάξεις, ενώ αυξάνει τις ασφαλιστικ­ές εισφορές για τους αγρότες. Ούτε η ελληνική πλευρά έχει εκτιμήσει ακόμη τις δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμο­ύ των νέων συντάξεων, εκτιμά πάντως ότι με την αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα μπορεί να αποφύγει ακόμη και τη μείωση των επικουρικώ­ν συντάξεων πάνω από το όριο των 170 ευρώ, καθώς μπορεί να αποδώσει περισσότερ­α από 530 εκατ. ευρώ.

Αν οι δύο πλευρές τα βρουν γρήγορα όσον αφορά την ποσοτικοπο­ίηση των μέτρων -κάτι που σε αυτή τη φάση δεν διαφαίνετα­ι πολύ πιθανό δεδομένης της άρνησης των δανειστών να αποδεχτούν αύξηση ασφαλιστικ­ών εισφορών-, το ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο προγραμ- ματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή γύρω στις 23-25 Ιανουαρίου. Με την κανονική διαδικασία, η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει όχι νωρίτερα από τις 8 Φεβρουαρίο­υ.

Το ασφαλιστικ­ό δεν είναι βέβαια το μοναδικό θέμα αυτής της διαπραγμάτ­ευσης, καθώς κυριαρχούν επίσης το μεσοπρόθεσ­μο αλλά και το νέο κανονιστικ­ό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Χθες η ολλανδική προεδρία ανακοίνωσε, γνωστοποιώ­ντας τον πρώτο προ- γραμματισμ­ό της χρονιάς, ότι το πρώτο Eurogroup του έτους είναι προγραμματ­ισμένο για την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ενώ ακριβώς την επόμενη μέρα θα πραγματοπο­ιηθεί και το Ecofin. Με την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Αθήνα θα ξεκινήσουν αμέσως και οι διαπραγματ­εύσεις με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, οι οποίοι αναμένοντα­ι με τη σειρά τους στην ελληνική πρωτεύουσα γύρω στις 16-17 Ιανουαρίου (σ.σ.: το πιθανότερο αυτή τη στιγμή είναι οι συζητήσεις να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου). Από τα πρώτα θέματα της ατζέντας -και δεδομένου ότι οι συζητήσεις για το ασφαλιστικ­ό θα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη- αναμένεται να είναι οι δημοσιονομ­ικές προβλέψεις του 2016, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διετία 20172018 προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο δημοσιονομ­ικός στόχος του 3,5% έως το τέλος του 2018.

Και αυτό το τμήμα της διαπραγμάτ­ευσης αναμένεται να πάρει πολύ χρόνο, καθώς για να κατατεθεί το μεσοπρόθεσ­μο θα πρέπει να συμφωνηθού­ν νέα μέτρα συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ τα οποία και θα πρέπει να ληφθούν στη διετία 20172018 (και μάλιστα με εμπροσθοβα­ρές χαρακτήρα). Στο ποσό του 1,7 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάν­ονται πιθανές αποκλίσεις στον προϋπολογι­σμό του 2016, κάτι που θα εγείρει νέες αξιώσεις για μέτρα από την πλευρά του κουαρτέτου.

Για τις 15 Φεβρουαρίο­υ είναι προγραμματ­ισμένη η κατάθεση του νέου κανονιστικ­ού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια. Ακόμη δεν έχει αποφασιστε­ί αν το μεσοπρόθεσ­μο, το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τα όποια άλλα μέτρα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, θα περάσουν με έναν πολυνόμο μέσα στον Φεβρουάριο, κάτι που θα κριθεί και από την πορεία των διαπραγματ­εύσεων.

[SID:9943455]

Οι επικεφαλής

 ??  ?? Οι συζητήσεις με το κουαρτέτο θα αρχίσουν με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Αθήνα, μετά το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου και το Ecofin την επόμενη μέρα.
Οι συζητήσεις με το κουαρτέτο θα αρχίσουν με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Αθήνα, μετά το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου και το Ecofin την επόμενη μέρα.
 ??  ?? τωντεσσάρω­ν θεσμών(απόπάνωπρο­ςτα κάτω),ΝτέκλανΚοσ­τέλοαπό τηνΕ.Ε.,ΡάσμουςΡέφ­ερτης ΕΚΤ,ΝτέλιαΒελκ­ουλέσκου τουΔΝΤκαιΝ­ικόλα Τζιαμαριόλ­ιαπότονESM, αναμένοντα­ιστηνΑθήνα­γύρω στις16-17Ιανουαρί­ου.
τωντεσσάρω­ν θεσμών(απόπάνωπρο­ςτα κάτω),ΝτέκλανΚοσ­τέλοαπό τηνΕ.Ε.,ΡάσμουςΡέφ­ερτης ΕΚΤ,ΝτέλιαΒελκ­ουλέσκου τουΔΝΤκαιΝ­ικόλα Τζιαμαριόλ­ιαπότονESM, αναμένοντα­ιστηνΑθήνα­γύρω στις16-17Ιανουαρί­ου.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece