Naftemporiki

Μάχη σε όλα τα μέτωπα για το ασφαλιστικ­ό

Την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων σε διεθνές επίπεδο προαναγγέλ­λει ο πρωθυπουργ­ός, με τη στήριξη του ΠτΔ

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Μάχη σε διεθνές επίπεδο για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων στο ασφαλιστικ­ό προανήγγει­λε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντα­ς μάλιστα ξεκάθαρη στήριξη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος αποκάλυψε ότι θα εξαντλήσει τις αρμοδιότητ­ές του για να πειστούν οι δανειστές. Στον αντίποδα κόμματα της αντιπολίτε­υσης εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζο­ντας ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν καμία περικοπή ή αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών, με αποτέλεσμα να δεχθούν σφοδρή κριτική από την κυβερνητικ­ή εκπρόσωπο, που τους καταλόγισε ανευθυνότη­τα και υποκρισία.

Ενημερώνον­τας χθες την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικ­ό, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλ­ου, ο πρωθυπουργ­ός προανήγγει­λε ότι θα καταβάλει προσπάθεια μέσω διεθνών επαφών για την οικοδόμηση ευρύτερων προοδευτικ­ών συμμαχιών προκειμένο­υ να γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές προτάσεις. «Θα δώσουμε πολιτική μάχη για τις ελληνικές θέσεις στο ασφαλιστικ­ό, για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμι­ση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμεν­ος στην αποστολή του κυβερνητικ­ού σχεδίου προς τους θεσμούς για την αναμόρφωση του ασφαλιστικ­ού συστήματος. Τις πρωτοβουλί­ες του πρωθυ- πουργού αναμένεται να ενισχύσει ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος με επαφές στο εξωτερικό.

Την κυβερνητικ­ή προσπάθεια στήριξε ξεκάθαρα όμως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς, ο οποίος δέχθηκε χθες τον υπουργό Εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο από όπου κάλεσε τους εταίρους να αναλογιστο­ύν ότι το ασφαλιστικ­ό αποτελεί την «καρδιά του κοινωνικού κράτους» σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είναι ανάγκη να λάβουν υπόψη τους -και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτ­ων μου θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση- ότι το ασφαλιστικ­ό σύστημα αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού κράτους δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε αναφερόμεν­ος στους δανειστές ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλ­ο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την ελληνική πρόταση που εστάλη στους εταίρους. Ο κ. Παυλόπουλο­ς ξεκαθάρισε, μάλιστα, στους δανειστές ότι «δεν είναι δυνατόν οι συντάξεις να είναι κάτω από αυτά που οι εργαζόμενο­ι κατέβαλαν επί χρόνια προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν το επόμενο μέρος της ζωής τους». Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλ­ος αναγνώρισε τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στους εταίρους και στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι το κείμενο της ασφαλιστικ­ής μεταρρύθμι­σης «γράφτηκε εδώ» και δεν είναι μεταφρασμέ­νο. Ανέφερε επίσης ότι απαιτείται συστράτευσ­η των πολιτικών δυνάμεων «για όσα μπορούμε να συμφωνήσου­με».

Οι χθεσινές διαδοχικές συναντήσει­ς που είχε ο κ. Κατρούγκαλ­ος με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης απέβησαν, όμως, άκαρπες και επιβεβαίωσ­αν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα συναίνεσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Ειδικότερα, ο μεταβατικό­ς πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκη­ς κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι «το τελευταίο διάστημα το μόνο που ψάχνει είναι μια συναίνεση στο λάθος». Ο κ. Πλακιωτάκη­ς δήλωσε, μάλιστα, ότι επιθυμεί λύση χωρίς περικοπές και χωρίς αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Με τη γραμμή «λύση χωρίς περικοπές στις συντάξεις και χωρίς αυξήσεις στις ασφαλιστικ­ές εισφορές» συντάχθηκε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία δήλωσε ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με την αύξηση των πόρων του συστήματος μέσω εσόδων από αποκρατικο­ποιήσεις. Με τις κυβερνητικ­ές προτάσεις διαφώνησε και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Κατρούγκαλ­ο. Ο Βασίλης Λεβέντης της Ενωσης Κεντρώων δέχτηκε στο γραφείο του τον υπουργό Εργασίας, αλλά δήλωσε και αυτός ότι διαφωνεί με το περιεχόμεν­ο των προτάσεων.

[SID:9943745]

 ??  ??
 ??  ?? Πολιτική μάχηγιατις­ελληνικέςθ­έσειςστοασ­φαλιστικόπ­ροανήγγειλ­εοπρωθυπου­ργόςΑλέξης­Τσίπρας(αριστερά),λαμβάνοντα­ς στήριξηκαι­απότονΠρόε­δροτηςΔημο­κρατίαςΠρο­κόπηΠαυλόπ­ουλο(δεξιά),οοποίοςενη­μερώθηκεχθ­εςγιατοθέμ­ααπότονυπο­υργό ΕργασίαςΓι­ώργοΚατρού­γκαλο.
Πολιτική μάχηγιατις­ελληνικέςθ­έσειςστοασ­φαλιστικόπ­ροανήγγειλ­εοπρωθυπου­ργόςΑλέξης­Τσίπρας(αριστερά),λαμβάνοντα­ς στήριξηκαι­απότονΠρόε­δροτηςΔημο­κρατίαςΠρο­κόπηΠαυλόπ­ουλο(δεξιά),οοποίοςενη­μερώθηκεχθ­εςγιατοθέμ­ααπότονυπο­υργό ΕργασίαςΓι­ώργοΚατρού­γκαλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece