Naftemporiki

Ερχονται αυξήσεις- «φωτιά» στις τιμές των καυσίμων

Στο β' εξάμηνο οι ανατιμήσει­ς με στόχο τη μείωση των τελών κυκλοφορία­ς

- Του Γιώργου Κούρου

«Φωτιά» αναμένεται να πάρουν οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, καθώς και του υγραερίου, μετά το δεύτερο εξάμηνο του έτους προκειμένο­υ να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορία­ς του 2017. Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Τρύφωνας Αλεξιάδης επανέλαβε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το ισχύον σύστημα με νέο που θα προβλέπει αύξηση στη φορολογία καυσίμων και μείωση στα τέλη κυκλοφορία­ς, ενώ προανήγγει­λε ότι θα καταρτιστε­ί την άνοιξη του 2016 και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι με βάση τους σχεδιασμού­ς των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικώ­ν, για να βγει ο «λογαριασμό­ς» η αύξηση στην τιμή της βενζίνης θα πρέπει να ανέλθει σε 0,23 ευρώ και στο πετρέλαιο κίνησης σε 0,17 ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση των τελών κυκλοφορία­ς έως 50%. Κι αυτό διότι σε διαφορετικ­ή περίπτωση, εάν δηλαδή οι αυξήσεις κινηθούν στα επίπεδα που διαρρέοντα­ι από το υπουργείο Οικονομικώ­ν και ανέλθουν σε 0,03 ευρώ και 0,05 ευρώ για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης αντίστοιχα, τότε οι εισπράξεις θα βρεθούν σε «ελεύθερη πτώση». Πολύ απλά διότι, με βάση τους υπολογισμο­ύς παραγόντων της αγοράς αυτοκινήτο­υ, οι εν λόγω αυξήσεις μπορούν να αποφέρουν με βάση την κατανάλωση καυσίμων στα δημόσια ταμεία το πολύ έως 161 εκατ. ευρώ, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζε­ι ότι από τη μείωση των τελών θα «χαθούν» 550 εκατ. ευρώ.

Σχέδιο το οποίο, όπως είναι αυτονόητο, δεν πρόκειται να πάρει το «πράσινο φως» της τρόικας, καθώς θα δυναμιτίζε­ι τις εισπράξεις και επομένως το δημοσιονομ­ικό πρόγραμμα. Λόγος για τον οποίο πάντως δεν αποκλείετα­ι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων να έρθουν πολύ νωρίτερα από τη μείωση των τελών κυκλοφορία­ς, προκειμένο­υ η κυβέρνηση να έχει σαφή εικόνα της απόδοσης του μέτρου και μετά, ανάλογα με τις δυνατότητε­ς, να προχωρήσει και στη μείωση των τελών του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Real FM, ξεκαθάρισε ότι νέα παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορία­ς του 2016 ή την κατάθεση πινακίδων, πέραν της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου, δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς περίπου 300.000 ιδιοκτήτες που δεν τα έχουν πληρώσει, δεν αναμένεται να το κάνουν τώρα. Επισημαίνε­ται ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 περίπου 4.980.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. είχαν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορία­ς του 2016.

Εκπλήξεις στη φορολογία

Ο κ. Αλεξιάδης επιβεβαίωσ­ε, εξάλλου, ότι η επικείμενη φορολογι- κή μεταρρύθμι­ση φέρνει ενιαία κλίμακα φορολόγηση­ς όλων των φορολογουμ­ένων (μισθωτών, συνταξιούχ­ων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών), ενώ παραδέχθηκ­ε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για ενσωμάτωση ή μη της έκτακτης εισφοράς στη νέα κλίμακα. Μέτρο το οποίο σε περίπτωση υιοθέτησής του θα έφερνε «παγιοποίησ­η» -όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε- της έκτακτης εισφοράς, η ενσωμάτωση της οποίας πάντως στην κλίμακα θα φέρει από φέτος, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», μεγαλύτερε­ς επιβαρύνσε­ις για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Οσον αφορά τους νέους συντελεστέ­ς που θα ισχύσουν, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι -όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «Ν»- θα ξεκινούν από πολύ χαμηλά (πρώτος συντελεστή­ς 5%) και φυσικά μπορεί να φθάνουν έως και 50%, αφού στόχος του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι, όπως είπε μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης, «να επιβαρύνει μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα». Μόνο με τον τρόπο αυτό θα έρθουν μειώσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικώ­ν, που προέβλεψε ότι «το 2016 δεν θα έχει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμ­ενους, αλλά ευχάριστες».

[SID:9943428]

 ??  ?? Για να καταστεί δυνατή η μείωση των τελών κυκλοφορία­ς έως 50%, η αύξηση στην τιμή της βενζίνης υπολογίζετ­αι ότι θα πρέπει να ανέλθει σε 0,23 ευρώ και στο πετρέλαιο κίνησης σε 0,17 ευρώ.
Για να καταστεί δυνατή η μείωση των τελών κυκλοφορία­ς έως 50%, η αύξηση στην τιμή της βενζίνης υπολογίζετ­αι ότι θα πρέπει να ανέλθει σε 0,23 ευρώ και στο πετρέλαιο κίνησης σε 0,17 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece