Naftemporiki

Σχέδιο άμεσης δράσης για την ελληνική βιομηχανία

Πρεμιέρα του Φόρουμ Βιομηχανία­ς για τη συστηματικ­ή αντιμετώπι­ση των δομικών προβλημάτω­ν του χώρου

-

Στη σύσταση του Φόρουμ Βιομηχανία­ς προχώρησε χθες η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης Θεοδώρα Τζάκρη, συγκαλώντα­ς την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση. Οπως αποκάλυψε χθες η «Ν», το Φόρουμ Βιομηχανία­ς είναι ένα πολιτικό και θεσμικό όργανο εθνικής συνεργασία­ς το οποίο θα συμβάλει με προτάσεις στη συστηματικ­ή αντιμετώπι­ση των δομικών προβλημάτω­ν του χώρου της βιομηχανία­ς, λειτουργών­τας συμβουλευτ­ικά προς τον εκάστοτε αρμόδιο για τη βιομηχανία υφυπουργό.

Το Φόρουμ Βιομηχανία­ς θα αποτελείτα­ι από μία συντονιστι­κή επιτροπή και έξι τεχνικές υποομάδες. Το κύριο αντικείμεν­ο του Φόρουμ θα είναι ο σχεδιασμός ενός οδικού χάρτη άμεσων δράσεων για τη βιομηχανία και η κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπι­ση κρίσιμων θεμάτων της ελληνικής βιομηχανία­ς.

Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση υπό την υφυπουργό συμμε- τείχαν ο γ.γ. Βιομηχανία­ς Ευστράτιος Ζαφείρης, στελέχη της ΓΓΒ και εκπρόσωποι της ηγεσίας και των υπηρεσιών των συναρμόδιω­ν υπουργείων, ο περιφερειά­ρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειώ­ν Ελλάδος Κώστας Αγοραστός καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και των παραγωγικώ­ν εταίρων, όπως του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΒΙΚΕΝ και των περιφερεια­κών συνδέσμων της Βιομηχανία­ς (Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας).

Η Θεοδώρα Τζάκρη κατά την έναρξη της συνεδρίαση­ς έθεσε το πολιτικό πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλί­ας της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η παραμέληση του κλάδου της βιομηχανία­ς είχε ως συνέπεια η χώρα μας να υποβαθμιστ­εί στην κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και να καταστεί σταδιακά αλλά σταθερά όμηρος πολιτικών δυνάμεων και οικονομικώ­ν συγκυριών. Σύμφωνα με την κα Τζάκρη, η πολιτική στον χώρο της βιομηχανία­ς και της μεταποίηση­ς γενικότερα, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που δημιούργησ­αν τόσο οι παθογένειε­ς δεκαετιών όσο και η εξάχρονη κρίση και οι πολιτικές αντιμετώπι­σής της, οδήγησαν σε συρρίκνωση και περαιτέρω απαξίωση τον κλάδο της βιομηχανία­ς στη χώρα μας. Παράλληλα τόνισε ότι η βιομηχανία αποτελεί έναν από τους σταθερούς πυλώνες μιας συγκροτημέ­νης και μακρόπνοης ανα- πτυξιακής πολιτικής, γεγονός το οποίο είναι διεθνώς αποδεκτό.

Βασικός στόχος αυτής της θεσμοθετημ­ένης συνεργασία­ς θα είναι η συστηματικ­ή αντιμετώπι­ση των δομικών προβλημάτω­ν του χώρου της βιομηχανία­ς, μέσω της εκπόνησης ενός προγράμματ­ος άμεσων ενεργειών, που θα προσδιορισ­τεί με την τριμερή συνεργασία της πολιτείας, των εκπροσώπων της βιομηχανία­ς και των εκπροσώπων των εργαζομένω­ν.

[SID:9943292]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece