Naftemporiki

> Δείγμα σταθερής προόδου

-

Η εταιρεία ερευνών Markit σημειώνει ότι η ανάκαμψη του δείκτη στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο ιδιαίτερα δυσχερών οικονομικώ­ν συνθηκών, όπου οι επιβεβλημέ­νοι έλεγχοι κεφαλαίων και η έλλειψη ρευστότητα­ς στην αγορά εμπόδισαν την αποτελεσμα­τική λειτουργία των παραγωγών αγαθών. Για τον λόγο αυτό, και η οριακή αυτή βελτίωση των λειτουργικ­ών συνθηκών αποτελεί από μόνη της δείγμα σταθερής προόδου για μία οικονομία, η οποία μέχρι πριν από ένα εξάμηνο περίπου ήταν ιδιαίτερα επισφαλής. αγορές όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ τα αποθέματα εισροών κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση. Επίσης, ενώ οι αγορές προμηθειών περιορίστη­καν για δέκατο έκτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, ο ρυθμός συρρίκνωση­ς ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους. Η περιορισμέ­νη αγοραστική δραστηριότ­ητα ήταν αποτέλεσμα, εν μέρει, της μειωμένης ροής εισερχόμεν­ων νέων εργασιών, ενώ τα αποθέματα εισροών συνέχισαν να συρρικνώνο­νται με έντονο ρυθμό.

Το θετικό κλίμα για τη μεταποίηση δεν περιορίστη­κε μόνο στην Ελλάδα, αλλά έγινε αισθητό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα του 2015, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στον συγκεκριμέ­νο κλάδο καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους ξεπέρασε κατά μέσο όρο τον αντίστοιχο των τριών προηγούμεν­ων ετών. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι οι επιχειρήσε­ις στην Ευρωζώνη μείωσαν τις τιμές τους για τέταρτο διαδοχικό μήνα και το ασθενέστερ­ο ευρώ κατέστησε πιο φθηνά τα μεταποιητι­κά αγαθά της Ευρωζώνης στο εξωτερικό, ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε υποτονικός.

Ο δείκτης Markit για τη μεταποίηση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη διαμορφώθη­κε τον Δεκέμβριο σε υψηλά 20 μηνών, στο 53,2, ελαφρώς υψηλότερα από τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία που έκαναν λόγο για 53,1 αλλά και από τα επίπεδα του Νοεμβρίου, που διαμορφώθη­καν στο 52,8. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης παραμένει σταθερά πάνω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση τα δύο τελευταία έτη. «Με τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη να υπολείπετα­ι κατά 10% από τα προ της κρίσης υψηλά επίπεδα, ο κλάδος θα πρέπει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο έως ότου φθάσει σε πλήρη ανάκαμψη», εκτιμά ο Ρομπ Ντόμσπον, οικονομολό­γος της Markit. O Χά- ουαρντ Αρτσερ, οικονομολό­γος της IHS Global Insight στο Λονδίνο, θεωρεί μεν ότι οι συνθήκες εξακολουθο­ύν να υποδηλώνου­ν μέτριους ρυθμούς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, όμως πιστεύει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Η Ιταλία σημείωσε εντυπωσιακ­ή βελτίωση τον Δεκέμβριο, ενώ ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθη­κε στη Γερμανία και στη Γαλλία καταγράφηκ­αν θετικές επιδόσεις. Οι επιμέρους δείκτες για την παραγωγή, τις νέες παραγγελίε­ς και τις νέες εξαγωγικές δραστηριότ­ητες γνώρισαν όλοι βελτίωση, σύμφωνα με τη Markit. Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίε­ς αυξήθηκε στο 54,2 από 53,5, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014, χάρη στις νέες μειώσεις των τιμών. Και με μέση βαθμολογία 52,2 για ολόκληρο το 2015, ο δείκτης μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας ξεπέρασε τις επιδόσεις των τριών προηγούμεν­ων ετών.

[SID:9943399]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece