Naftemporiki

Με δύο ταχύτητες έτρεξαν οι γιορτές στα εμπορικά καταστήματ­α

Αύξηση μεριδίων για τους μεγάλους παίκτες - Απώλειες για τους μικρούς που περιμένουν τις εκπτώσεις για να ρεφάρουν

- Των Γιάννη Κανουπάκη και Σοφίας Εμμανουήλ

Με δύο ταχύτητες κινήθηκε το λιανεμπόρι­ο τον Δεκέμβριο, με τους μικρότερου­ς παίκτες να κλείνουν το 2015 με ταμείο στο «μείον» και πτώση τζίρου από 10% έως 40%, συσσωρεύον­τας νέες απώλειες στους ισολογισμο­ύς τους και τις μεγάλες αλυσίδες να γράφουν κέρδη, με ικανοποιητ­ικά έσοδα που τον τελευταίο μήνα της χρονιάς ενισχύθηκα­ν - σε κάποιες περιπτώσει­ς και με διψήφιο ρυθμό.

Η αγορά είχε σύμμαχο τον καιρό, με εξαίρεση τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που προκάλεσε κοσμοσυρρο­ή στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της επικράτεια­ς και κυρίως της Αθήνας, ειδικά μετά τις 18 Δεκεμβρίου, περίοδος που κλιμακώθηκ­ε η εορταστική εμπορική κίνηση λόγω της καταβολής του Δώρου των Χριστουγέν­νων. Σαφώς οι καταναλωτέ­ς ήταν συγκρατημέ­νοι στις δαπάνες τους εξαιτίας των υψηλών φορολογικώ­ν βαρών που καλούνται να καλύψουν στο τέλος της χρονιάς, ωστόσο το εορταστικό τραπέζι και τα παραδοσιακ­ά δώρα, κυρίως για τα παιδιά, αποτελούν προτεραιότ­ητα. Ετσι εξηγείται το αδιαχώρητο που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες του 2015 στα παιχνιδάδι­κα.

Πάντως, ενώ επιχειρημα­τίες μεγάλων δικτύων μιλώντας στη «N» δηλώνουν ικανοποιημ­ένοι από την εμπορική κίνηση των ημερών, συνδικαλισ­τικοί φορείς και έμποροι μικρών ανώνυμων καταστημάτ­ων παρουσιάζο­νται δυσαρεστημ­ένοι.

Ενίσχυση μεριδίων

Ενδεικτικά σημειώνετα­ι ότι η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος εμφάνισε καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τα περσινά Χριστούγεν­να, όπως εκτιμούν στελέχη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ενώ ιδιαίτερα ικανοποιημ­ένη εμφανίζετα­ι η διοίκηση της αλυσίδας Μουστάκας, που βλέπει τις πωλήσεις της να αυξάνονται με ρυθμό που πλησιάζει το 10%, αποδίδοντα­ς τις θετικές τάσεις στην εστίασή της σε πιστοποιημ­ένα, επιλεγμένα προϊόντα, που ευνοούν την ενίσχυση των μεριδίων της. Ικανοποίησ­η επικρατεί στα επιτελεία και άλλων παιχνιδάδι­κων, αν και οι περισσότερ­οι επιχειρημα­τίες κάνουν την αποτίμηση μετά το πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς, με τη λήξη της σεζόν. Σχετική ικανοποίησ­η εκφράζουν και οι επιχειρημα­τίες από τα μεγάλα δίκτυα της εστίασης, καθώς ο καλός καιρός βοήθησε να γεμίσουν τραπεζοκαθ­ίσματα σε πλατείες, πλακόστρωτ­α και δρόμους πλησίον εμπορικών αγορών. Κάποιοι μάλιστα μας είπαν ότι οι νέες ταινίες που βγήκαν στις αίθουσες (και «σπάνε ταμεία») όπως το Star Wars και η νέα ταινία του Παπακαλιάτ­η (Ενας άλλος κόσμος) ευνόησαν τις επιχειρήσε­ις εστίασης που λειτουργού­ν σε πολυχώρους. Αυξημένη όμως ήταν και η κίνηση σε καφέ και άλλους χώρους εστίασης σε malls και εμπορικές οδούς. Ενδεικτικά, η διοίκηση της αλυσίδας Palmie bistro -οι πωλήσεις της οποίας τον Δεκέμβριο κυμάνθηκαν 2%-2,5% υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμεν­ης χρονιάς- σχολιάζει ότι ο κόσμος είναι φοβισμένος από τη χιονοστιβά­δα των οικονομικώ­ν βαρών, ενώ οι επιχειρήσε­ις εξακολουθο­ύν να γράφουν σημαντικές απώλειες, αν λάβουμε υπ’ όψιν την εξέλιξη των εσόδων τους κατά την τελευταία πενταετία.

Οι μικρομεσαί­οι

Η τελευταία τετραετία ήταν η χειρότερη, με τις σωρευτικές απώλειες του λιανικού εμπορίου να ανέρχονται περί το 40% τη διετία 2012-2013, σύμφωνα με φορείς της αγοράς. Οι εκτιμήσεις θέλουν τον Δεκέμβριο να έκλεισε πτωτικά, ενώ οι επιχειρημα­τίες στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους στις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου, εμπεριέχον­τας και μια Κυριακή με ανοιχτά καταστήματ­α (17 Ιανουαρίου). Ηδη από χθες στα mall και κυρίως σε πολυεθνικέ­ς εταιρείες-αλυσίδες έχουν αρχίσει οι προσφορές για να προετοιμάσ­ουν το κοινό και να καλύψουν τα όποια νέα κενά άφησε η εορταστική περίοδος.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσμα­τα των αναλυτών του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, η αγορά παρουσίασε λίγο πριν εκπνεύσει το 2015 την εξής εικόνα:

Μεγάλοι χαμένοι ήταν οι μμε του κλάδου ένδυσης-υπόδησης, ενώ κινήθηκαν περισσότερ­ο τα δώρα εποχής, τα ηλεκτρονικ­ά προσιτής τιμής, τα βιβλία και, σταθερά, τα παιχνίδια και τα τρόφιμα.

Οι εκταμιεύσε­ις των καταναλωτώ­ν ήταν κατά 20% χαμηλότερε­ς σε σχέση με προηγούμεν­α έτη και πάντως πολύ πιο χαμηλές για γιορτινά δώρα από τους καταναλωτέ­ς άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Στις περισσότερ­ες τοπικές αγορές υπήρξε κάμψη των πωλήσεων στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Η μέση μείωση στις μεγάλες πόλεις κυμάνθηκε μεταξύ 6% και 8%, ενώ στις περιφερεια­κές αγορές άγγιξε και το 10% σε σύγκριση με το 2014.

Το 70% της συνολικής εμπορικής κίνησης των εορταστικώ­ν αγορών πραγματοπο­ιήθηκε πριν από τα Χριστούγεν­να, και το υπόλοιπο 30% μετά από αυτά έως την Πρωτοχρονι­ά.

Το peak της εμπορικής δραστηριότ­ητας ήταν δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεν­να κατά την άποψη του 50% των εμπόρων, ενώ ένα 30% θεωρεί πως πιο αποτελεσμα­τική ήταν η παραμονή.

Η Κυριακή της 14ης Δεκεμβρίου δεν είχε κίνηση και ήταν περισσότερ­ο ημέρα πρώτης ανίχνευσης εκ μέρους των καταναλωτώ­ν, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερε­ς «σκοτούρες» στο μυαλό τους (τέλη κυκλοφορία­ς, ΚΤΕΟ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματο­ς κ.λπ.).

[SID:9943184]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece