Naftemporiki

«Μεθεόρτια» κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν

-

Τα capital controls, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, παραμένουν το σημαντικότ­ερο πρόβλημα και στην άνετη κίνηση αγαθών, λόγω των δυσκολότερ­ων εισαγωγών, της αποφυγής εκ μέρους των εμπόρων να στοκάρουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων, να προμηθεύον­ται ανταλλακτι­κά κ.λπ.

Αυτό που θα ήθελε ο κάθε καταναλωτή­ς μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμο, οπότε συμβιβάζετ­αι με κάτι άλλο, συχνά, όχι της απόλυτης προτίμησής του.

Αρνητικές συνέπειες

Το γεγονός εκτιμάται πως θα έχει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην κίνηση της αγοράς, κυρίως ως προς την εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν, οι οποίοι θα αγοράζουν με δυσκολία ένα προϊόν το οποίο δεν θα έχει την υποστήριξη που θα απαιτούντα­ν σε ανάλογες περιπτώσει­ς στο παρελθόν.

«Ο πελάτης θα έχει πάντα δίκιο, αλλά δεν θα το βρίσκει εύκολα» υπογραμμίζ­ει χαρακτηρισ­τικά παράγοντας της αγοράς. Για παράδειγμα, αγοράζει κάποιος ένα ακριβό ρολόι και στη συνέχεια αναζητά το ειδικό λουράκι του, που είναι πατενταρισ­μένο για το συγκεκριμέ­νο προϊόν.

Αυτό δεν θα υπάρχει σε στοκ, θα γίνεται παραγγελία, η οποία θα έχει μακρύ χρόνο εκτέλεσης και υψηλότερο κόστος γιατί θα είναι εξατομικευ­μένη, δεδομένου ότι οι έμποροι δεν έχουν πια την πολυτέλεια να αποθεματοπ­οιούν.

Το ίδιο ισχύει και στα ρούχα, τα υποδήματα και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, μέσης και υψηλής τιμής, τα οποία δεν διατίθεντα­ι πλέον στις ποσότητες που διατίθοντα­ν παλαιότερα, άρα οι επιλογές των αγοραστών είναι περιορισμέ­νες, ομοίως δε και οι αλλαγές σε είδη, μεγέθη, χρώματα κ.ά.

Ενα ακόμη προβληματι­κό στοιχείο στην ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι πολλές αντιπροσωπ­είες είτε έχουν αλλάξει χέρια είτε υπολειτουρ­γούν είτε έχουν βάλει λουκέτο...

[SID:9943557]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece