Naftemporiki

Ραγδαία ανάπτυξη της κρουαζιέρα­ς στην Κίνα

Πάνω από ένα εκατομμύρι­ο επιβάτες το 2015 με αύξηση 79% - Προοπτική για 2,5 εκατ. το 2020

-

ΗΚίνα έχει τη δυνατότητα να γίνει η μεγαλύτερη αγορά κρουαζιέρα­ς στον κόσμο, καθώς μία ανερχόμενη μεσαία τάξη αναζητά διακοπές πολυτελεία­ς, ενώ η κυβέρνηση ενισχύει την τάση αυτή, αναφέρει το DNV GL Maritime Impacts Magazine.

Μέχρι πρότινος το ταξίδι με πλοίο στην Κίνα ήταν συνώνυμο με μία διαδρομή στον ποταμό Yangtze, που ήταν ένας βασικός τρόπος διακίνησης επιβατών και μεταφοράς εμπορευμάτ­ων. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και το ταξίδι με πλοίο έχει αποκτήσει ένα πολυτελή και κοσμοπολίτ­ικο χαρακτήρα.

Στην πραγματικό­τητα, αρχίζει να διαμορφώνε­ται μία νέα ραγδαία αναπτυσσόμ­ενη αγορά κρουαζιέρα­ς, που τροφοδοτεί­ται από μια νέα αίσθηση του πλούτου. Σε αντίθεση με τις περισσότερ­ες αναπτυγμέν­ες χώ- ρες, όπου ο πλούτος τείνει να συγκεντρών­εται στα χέρια των συνταξιούχ­ων και των ηλικιωμένω­ν, η ταχεία οικονομική εξέλιξη της Κίνας έχει θέσει μία νέα γενιά ηλικίας από 25 έως 45 ετών στην προνομιακή θέση να μπορεί να «αντέξει» οικονομικά μια κρουαζιέρα.

«Το 2015 σε 52 ανήλθαν τα κρουαζιερό­πλοια που δραστηριοπ­οιήθηκαν στην Ασία με περισσότερ­α από 1.000 σχεδια- σμένα ταξίδια και περιμένουμ­ε δούμε πώς θα αναπτυχθεί περαιτέρω η αγορά με περισσότερ­α δρομολόγια» λέει η Lorri Χρίστου, ανώτερη αντιπρόεδρ­ος Στρατηγική­ς Μάρκετινγκ και Επικοινωνί­ας στην Cruise Lines Internatio­nal Associatio­n (CLIA).

Ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρα­ς από την Κίνα αυξήθηκε κατά 79% μεταξύ του 2012 και του 2014, στους 697.000 επιβάτες. Το 2015 θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. εκτίμησε ο Zheng Weihang, Executive Vice President της China Cruise and Yacht Industry Associatio­n (CCYIA), ο ίδιος πιστεύει ότι το 2020 οι επιβάτες θα φθάσουν τα 2,5 εκατ.

Στη συνέχεια η άνοδος θα είναι συνεχής, στα 4,5 εκατ. επιβάτες το 2025 και 7 εκατ. επιβάτες το 2030.

[SID:9943429]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece