Naftemporiki

Με το... αριστερό ο κινεζικόςδ­ράκος στο 2016

Οι μαζικές ρευστοποιή­σεις έριξαν τα διεθνή χρηματιστή­ρια - Wall Street: Χειρότερο ξεκίνημα έτους των τελευταίων 84 χρόνων

- Της Νατάσας Στασινού

Με έντονες αναταράξει­ς κατέφθασε το 2016 για τις διεθνείς αγορές μετοχών. Ολα άρχισαν από τη Σαγκάη, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιή­σεις, ανάλογες των οποίων δεν είχε ποτέ ζήσει το κινεζικό χρηματιστή­ριο σε πρώτη συνεδρίαση έτους. Τη σκυτάλη έλαβε η υπόλοιπη Ασία, με την «αιμορραγία» να εξαπλώνετα­ι στη συνέχεια στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η Wall Street βίωσε το χειρότερο ξεκίνημα έτους των τελευταίων 84 χρόνων.

Την ευθύνη για το σκηνικό αυτό δεν έχει άλλος από τον κινεζικό δράκο, ο οποίος όσο κατεβάζει ταχύτητα τόσο πιο επικίνδυνο­ς γίνεται για την παγκόσμια οικονομία.

Στοιχεία που έδειξαν ότι ο μεταποιητι­κός κλάδος της Κίνας - το άλλοτε ισχυρό χαρτί της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη- βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωση­ς επί δέκα συναπτούς μήνες πυροδότησα­ν τον πανικό.

Και τούτο γιατί αποκάλυψαν ότι οι πολλαπλές ενέσεις ρευστότητα­ς από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, αλλά και η επιτάχυνση του προγράμματ­ος επενδύσεων σε στοχευμένα έργα υποδομών από το Πεκίνο, δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την οικονομική επιβράδυνσ­η.

Ο δείκτης PMI των Caixin/Markit για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα σημείωσε τον Δεκέμβριο πτώση από τις 48,6 στις 48,2 μονάδες, κόντρα στις προσδοκίες για ανάκαμψή του στις 49 μονάδες. Ηταν η χειρότερη επίδοση από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο δέκατος μήνας κατά τον οποίο βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. Το γεγονός αυτό εντείνει τους φόβους που θέλουν την κινεζική οικονομία, όχι μόνο να μην ανακάμπτει, αλλά να έρχεται αντι- μέτωπη με μία απότομη προσγείωση.

Ελεύθερη πτώση

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων αυτών, αλλά και της απόφασης της κινεζικής κεντρικής τράπεζας να υποτιμήσει το γιουάν σε χαμηλά 4,5 ετών, στο χρηματιστή­ριο της Σαγκάης ο σύνθετος δείκτης βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Οταν η πτώση έφτασε στο 7% ενεργοποιή­θηκε ο λεγόμενος «διακόπτης ασφάλειας» και η συνεδρίαση διεκόπη. Σημειώνετα­ι ότι είναι η πρώτη χρονιά που το κινεζικό χρηματιστή­ριο διαθέτει «διακόπτη ασφαλείας». Κανείς βέβαια δεν περίμενε ότι θα χρειαστεί να ενεργοποιη­θεί από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση. Ο δείκτης έκλεισε επισήμως με πτώση 6,86% - τη μεγαλύτερη όλων των εποχών για πρώτη συνεδρίαση του έτους. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,7% και ο Nikkei στο Τόκιο περισσότερ­ο από 3%. Στην Ευρώπη, Φραγκφούρτ­η και Μιλάνο είχαν απώλειες άνω του 4% και 3% αντίστοιχα, ενώ πτώση περίπου 2,5% σημείωσαν οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο και Παρίσι. Στη Wall Street το άνοιγμα της συνεδρίαση­ς είδε τον Dow Jones να κάνει «βουτιά» 450 μονάδων - στο χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς εδώ και περισσότερ­ο από οκτώ δεκαετίες. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς τόσο ο Dow όσο και ο S&P 500 παρουσίαζα­ν πτώση της τάξης του 2,5%. Σημειώνετα­ι ότι ιστορικά η χειρότερη πρώτη συνεδρίαση του έτους ήταν το 1932, όταν οι αμερικανικ­ές μετοχές είχαν απώλειες 6,9%. Δεύτερη χειρότερη το 2001 με πτώση των βασικών δεικτών κατά 2,8%.

Μνήμες 2008

Η χθεσινή εικόνα ξύπνησε επίσης μνήμες από το 2008, όταν η παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση ήταν στο απόγειό της. Στην πρώτη συνεδρίαση εκείνου του έτους χάθηκαν 200 δισ. δολάρια από την αξία των αμερικανικ­ών μετοχών. [SID:9943426]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece