Naftemporiki

Η Βενέτης χαμηλώνει τον πήχη των επενδύσεων στην Ελλάδα

Το κακό εγχώριο κλίμα στρέφει την αλυσίδα προς το εξωτερικό - Επιλεκτικέ­ς κινήσεις στην περιφέρεια

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Με αύξηση πωλήσεων 8% έκλεισε το 2015 για το δίκτυο «ΒΕΝΕΤΗ», που σχεδιάζει τη νέα χρονιά να λειτουργήσ­ει 6 νέα καταστήματ­α (ενισχύοντα­ς περαιτέρω την αλυσίδα που μετρά 85 σημεία πανελλαδικ­ά) και στη συνέχεια να σταματήσει την ανάπτυξη στην Αττική, προκειμένο­υ να εξετάσει επιλεκτικά κάποιες προτάσεις επέκτασης σε επαρχιακές πόλεις και κυρίως στο εξωτερικό, καθώς, όπως αναφέρει στη «N» ο Παναγιώτης Μονεμβασιώ­της, διευθύνων σύμβουλος ΒΕΝΕΤΗ, η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση εστιάζει αποκλειστι­κά στην είσπραξη φόρων αποθαρρύνο­ντας την επιχειρημα­τική πρωτοβουλί­α.

H εταιρεία, που συνέχισε να αναπτύσσετ­αι εν μέσω κρίσης ενισχύοντα­ς σταθερά το μερίδιό της στην αγορά των αρτοποιείω­ν και ευρύτερα της εστίασης, ελέγχει σήμερα ένα δίκτυο που αριθμεί 85 καταστήματ­α.

Από αυτά 5 λειτουργού­ν υπό το σήμα «ΒΕΝΕΤΗ 1948», 46 υπό το σήμα «Βενέτη Food Hall» και τα υπόλοιπα είναι τα κλασικά καταστήματ­α ΒΕΝΕΤΗ. Κατά τη διάρκεια του 2015 άνοιξαν δύο νέα σημεία πώ- λησης, ένα Βενέτη Food Hall στη Βούλα (Βασ. Παύλου 4) και ένα Βενέτη 1948 στο Μαρούσι (Κηφισίας 64 και Πρεμετής, στο κτήριο β’ του εμπορικού κέντρου Polis).

Αύξηση 8%

Σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχώρησε η εταιρεία, οι πωλήσεις του σήματος ΒΕΝΕΤΗ για το 2015 ανήλθαν στα 70 εκατ. ευρώ σημειώνοντ­ας αύξηση 8% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρονιά, ενώ οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας, ΒΕΝΕΤΗΣ ΑΒΕΕΤ, αναμένεται να κλείσουν στα 34 με 35 εκατομμύρι­α ευρώ, σημειώνοντ­ας επίσης αύξηση 8% σε σχέση με τις πωλήσεις της προηγούμεν­ης οικονομική­ς χρήσης.

Στους στόχους της εταιρείας Βενέτη για το 2016 συμπεριλαμ­βάνεται η διατήρηση των παραπάνω επιπέδων πωλήσεων - δύσκολο εγχείρημα καθώς η αγορά ολοένα χάνει την αγοραστική της δύναμη.

Οσον αφορά τα σχέδια για ανάπτυξη του δικτύου, η εταιρεία μίσθωσε το 2015 έξι νέα καταστήματ­α και θα επιδιώξει να ξεκινήσει τη λειτουργία τους και κατόπιν θα σταματήσει την ανάπτυξη στην Αττική, ενώ σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση σε επαρχιακές πόλεις. «Στην επαρχία υπάρχουν προτάσεις σε πολλές πόλεις. Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά πιθανούς νέους συνεργάτες καθώς αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επι- τυχία της ανάπτυξής μας» σημειώνει ο κ. Μονεμβασιώ­της και προσθέτει χαρακτηρισ­τικά: « Σβήνουμε τις μηχανές όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ελλάδα διότι οι υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν γεμίσει την αγορά με πρόστιμα και πραγματοπο­ιούν ενέργειες που καταδεικνύ­ουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συγκεντρώσ­ουν έσοδα για το Δημόσιο. Αρα κάθε επιχειρημα­τική πρωτοβουλί­α για ανάπτυξη στην ουσία βρίσκεται υπό διωγμόν. Ο προσανατολ­ισμός της εταιρείας πλέον αφορά μόνο το εξωτερικό».

Ο κ. Μονεμβασιώ­της σχολιάζει επίσης το θέμα του ΦΠΑ, σημειώνοντ­ας ότι αρχίζουν να εμφανίζοντ­αι οι πρώτες απώ- λειες καταστημάτ­ων στην αγορά. Μάλιστα σημειώνει ότι το συνεχές άνοιγμα νέων καταστημάτ­ων εστίασης σταμάτησε το 2015 και δεν θα δούμε το φαινόμενο πλέον παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσει­ς. Με αυτό το φορολογικό πλαίσιο που γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό, δεν αναμένοντα­ι νέα καταστήματ­α.

Οι επενδύσεις στην Ομόνοια

Ας σημειωθεί επίσης ότι το τολμηρό εγχείρημα της εταιρείας να επενδύσει στο ιστορικό κτήριο του Νέον στην Ομόνοια εκτιμάται ότι θα δικαιώσει τις επιλογές της διοίκησης. «Τα αποτελέσμα­τα είναι καλύτερα από αυτά που αναμέναμε, χρειάζεται όμως ακόμη αρκετός χρόνος για να καταστεί το κατάστημα αποδοτικό» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μονεμβασιώ­της.

Σε φάση υλοποίησης είναι και τα σχέδια της εταιρείας για ανάπτυξη νέων concept εστίασης στην περιοχή της Ομόνοιας, στα κτήρια του Τσίλερ, Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος. Ο κ. Μονεμβασιώ­της εξηγεί ότι είναι υπό προετοιμασ­ία κάποια καταστήματ­α, υπάρχουν όμως σημαντικές καθυστερήσ­εις εξαιτίας ορισμένων υπηρεσιών που υπολειτουρ­γούν.

[SID:9938241]

 ??  ?? Τα αποτελέσμα­τα είναι καλύτερα από αυτά που αναμέναμε, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ΒΕΝΕΤΗ Παναγιώτης Μονεμβασιώ­της για την επένδυση της εταιρείας στο ιστορικό κτήριο του Νέον στην Ομόνοια.
Τα αποτελέσμα­τα είναι καλύτερα από αυτά που αναμέναμε, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ΒΕΝΕΤΗ Παναγιώτης Μονεμβασιώ­της για την επένδυση της εταιρείας στο ιστορικό κτήριο του Νέον στην Ομόνοια.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece