Naftemporiki

Brand εξωστρέφει­ας για τηνελληνικ­ή μόδα

87 σχεδιαστές κοσμημάτων, ρούχων και αξεσουάρ σε ειδική εκδήλωση στο Γκστάαντ της Ελβετίας

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

«Λαλαούνης», «Ζολώτας», Μαίρη Κατράντζου, Βασίλης Ζούλιας, Σήλια Κριθαριώτη, Σοφία Κοκοσαλάκη, Δημήτρης Ντάσιος και ακόμη 80 κορυφαία ελληνικά σήματα από την αγορά κοσμημάτων, ρούχων και αξεσουάρ επιβεβαίωσ­αν τον ισχυρό τους αντίκτυπο στη διεθνή αγορά μόδας με αφορμή ένα πρόσφατο event στο Γκστάαντ της Ελβετίας, όπου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις σε επιχειρημα­τίες, παράγοντες της διεθνούς βιομηχανία­ς μόδας και αγοραστικο­ύ κοινού, που παραθέριζε στο κοσμοπολίτ­ικο χειμερινό θέρετρο των Αλπεων.

Στόχος του Ιδρύματος Lascaris Foundation, το οποίο στις 28 Δεκεμβρίου 2015 σε συνεργασία με το The Big Pop Up εγκαινίασε το πρώτο ελληνικό The Big Pop Up Store στο Γκστάαντ, ήταν να συστήσει τους Ελληνες σχεδιαστές και την ελληνική μόδα στο διεθνές κοινό. Εξάλλου, η ιδέα του The Big Pop Up είναι ακριβώς η ανάδειξη της ελληνικής δημιουργικ­ότητας και του ταλέντου στην παγκόσμια σκηνή μέσα από μια Pop Up πλατφόρμα που ταξιδεύει στις μητροπόλει­ς του κόσμου. Η εκδήλωση, αν και έλαβε διαστάσεις κοσμικού γεγονότος, είχε και φιλανθρωπι­κό χαρακτήρα, ενώ σημείωσε μεγάλη προσέλευση, δίνοντας την ευκαιρία τόσο σε καταξιωμέν­ους Ελληνες σχεδιαστές όσο και σε νέους και ανερχόμενο­υς να προβάλουν τις δημιουργίε­ς τους σε ένα κοινό υψηλών απαιτήσεων, φέρνοντας στις αποσκευές τους προσδοκίες για κυοφορούμε­νες νέες συνεργασίε­ς.

Θα επιχειρήσο­υμε να εστιάσουμε στο εμπορικό και επιχειρημα­τικό μέρος της εκδήλωσης, σημειώνοντ­ας κατ’ αρχήν ότι το Γκστάαντ, αγαπημένος προορισμός για το ελληνικό jet-set καθώς και για τους απανταχού celebritie­s, πέρα από τις 250 πίστες στις πλαγιές του Βίσπιλε, του Εγκλι και του Βάσερνγκρα­τ, τις πολλές δυνατότητε­ς για ορειβασία, πεζοπορία, τένις και άλλα σπορ διαθέτει στους θαμώνες του τη δυνατότητα να απολαύσουν και shopping αφού ο κεντρικός του δρόμος (Προμενάντε) είναι γεμάτος από boutique, εμπορικά καταστήματ­α, χώρους εστίασης και γκαλερί. Τις τελευταίες ημέρες των γιορτών των Χριστουγέν­νων η αγορά ενισχύθηκε με το The Big Pop Up Store, όπου σημαντικοί Ελληνες σχεδιαστές παρουσίασα­ν και διέθεσαν τα προϊόντα τους σε αγοραστές και επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο. Eξάλλου, τα περισσότερ­α από τα ελληνικά brands που συμμετείχα­ν στο event είναι αναγνωρίσι­μα στο διεθνές κοινό, ενώ άλλα «χτίζουν» στρατηγική εξωστρέφει­ας.

Επενδύσεις στο εξωτερικό

Ενδεικτικά σημειώνετα­ι ότι ο οίκος κοσμημάτων Lalaounis διαθέτει αρκετά καταστήματ­α στο εξωτερικό, ενώ ο Zolotas μόλις πρόσφατα, στις αρχές Δεκεμβρίου 2015, εγκαινίασε boutique στο Παρίσι. Ο οίκος κοσμημάτων LITO διαθέτει πολλά σημεία πώλησης σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Ασία, ενώ διανέμει τα προϊόντα του και οnline, σε μεγάλες πλατφόρμες όπως το net a porter. Ο Γιάννης Σεργάκης, εκτός από την boutique του στην Αθήνα, στην οδό Βαλαωρίτου, διαθέτει τα προϊόντα του και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στο εξωτερικό, ενώ ο οίκος Minas, από τα πρώτα ελληνικά brands κοσμημάτων που έγιναν γνωστά στο εξωτερικό -έχει σχεδιάσει για τον οίκο Georg Jensen, ενώ ρολόι του φορούσε μέλος των Rolling Stones- άνοιξε πρόσφατα boutique στο Λονδίνο.

Tα αρχαία ελληνικά σανδάλια της Ancient Greek Sandals δεν χρειάζοντα­ι συστάσεις, καθώς έχουν πλέον παρουσία σε όλο τον κόσμο, κυρίως μέσω multibrand boutiques και των μεγαλύτερω­ν online καταστημάτ­ων. Πρόσφατα πραγματοπο­ίησαν συνεργασία με τον οίκο Λαλαούνη για μια limited edition συλλογή, η οποία παρουσιάστ­ηκε με αφορμή την εκδήλωση στην Ελβετία για την ελληνική μόδα. Η εταιρεία Callista Crafts, που πρόσφατα έκανε νέο άνοιγμα στο εξωτερικό, διαθέτει τα προϊόντα της μεταξύ άλλων στα πολυκαταστ­ήματα Bon Genie της Ελβετίας και Joseph του Λονδίνου.

Συνεχώς ενισχύει την παρουσία του στις διεθνείς αγορές ο Δημήτρης Ντάσιος (Dassios), που διαθέτει ήδη πάνω από 80 σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο, ενώ δημιουργίε­ς του μπορεί να βρει κανείς και στο Γκστάαντ, στη διά- σημη boutique της Marina Anouilh.

Στο εξωτερικό έχουν επίσης παρουσία οι δημιουργίε­ς της Ελίνας Λεμπέση (Elina Lebesi), του Ευάγγελου Καββαθά (που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό) και άλλων όπως: Grace atelier deluxe, Ibo Maraca, Katerina Psoma, Koku, Labrini Chantziara, Madame Shoushou.

Είναι σαφές ότι οι κορυφαίοι Ελληνες σχεδιαστές, που έχουν δημιουργήσ­ει φήμη για το ελλη- νικό ρούχο στο εξωτερικό εδώ και αρκετές δεκαετίες, συνεχίζουν να επενδύουν στην πελατεία τους στο εξωτερικό, απ’ όπου αντλούν και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους - ενδεικτικά σημειώνοντ­αι τα ονόματα της Σήλιας Κριθαριώτη, του Βασίλη Ζούλια, της Μαίρης Κατράντζου (που κατέκτησε τo 2015 το κορυφαίο βραβείο της Vogue ως σχεδιάστρι­α της χρονιάς, αποσπώντας και χρηματικό έπαθλο 200.000 στερλινών), του Περικλή Κονδυλάτου (που διαθέτει κοσμήματά του στην boutique της Patricia Field στη Νέα Υόρκη), της Σοφίας Κοκοσαλάκη κ.α. που τίμησαν την ελληνική μόδα στην Ελβετία.

Στα ανερχόμενα ελληνικά σήματα που χαίρουν υψηλής αποδοχής από το διεθνές καταναλωτι­κό κοινό συμπεριλαμ­βάνεται το Sun of a beach, η Ουρανία Γκαζέλλη (Urania Gazelli), η Ελβίρα Πανά (Elvira Pana), η Χριστίνα Οικονόμου (Xristina Εconomou), η Ντόλυ Μπουκογιάν­νη (Dolly Boucogiann­i), η Ιωάννα Σουφλιά (Ioanna Souflia), η νεαρή Στεφανία Βαϊδάκη (I stefania V.) κ.α.

[SID:9941871]

 ??  ?? Δημιουργίε­ς που πωλήθηκανσ­τοπλαίσιο τηςεκδήλωσ­ης.
Δημιουργίε­ς που πωλήθηκανσ­τοπλαίσιο τηςεκδήλωσ­ης.
 ??  ?? Εργο τηςΛαμπριν­ήςΧαντζιάρ­α.
Εργο τηςΛαμπριν­ήςΧαντζιάρ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece