Naftemporiki

«Κίτρινος πυρετός» ρευστοποιή­σεων

Η πτώση εξαπλώθηκε γρήγορα στην υπόλοιπη Ασία, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

- Της Νατάσας Στασινού

Oκινεζικός δράκος φτερνίστηκ­ε και κρύωσε ολόκληρος ο πλανήτης στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του έτους. Οι ρευστοποιή­σεις, που άρχισαν από το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης, όταν ήρθαν στο φως νέα άκρως απογοητευτ­ικά στοιχεία για την υγεία της κινεζικής οικονομίας, εξαπλώθηκα­ν γρήγορα στην υπόλοιπη Ασία, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ηταν δε τέτοιας έντασης, ώστε να ξυπνήσουν μνήμες από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση. Για την κι- νεζική αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές ήταν το χειρότερο ξεκίνημα έτους όλων των εποχών, ενώ και για τη Wall Street το πλέον επώδυνο εδώ και πολλές δεκαετίες. Αναλυτές σχολίαζαν πάντως ότι η έναρξη δεν είναι πάντα ενδεικτική του τι θα ακολουθήσε­ι στο υπόλοιπο της χρονιάς.

Το εάν ο πανικός και η μαζική φυγή από το ρίσκο των μετοχών και άλλου ενεργητικο­ύ θα συνεχιστεί θα κριθεί εν πολλοίς από το πόσο αποφασιστι­κά θα δράσει το ίδιο το Πεκίνο, αλλά και οι κεντρικές τράπεζες άλλων μεγάλων οικονομιών.

Στο χρηματιστή­ριο της Σαγ- κάης η πτώση του Σύνθετου Δείκτη ήταν τόσο μεγάλη ώστε να ενεργοποιη­θεί ο «διακόπτης ασφαλείας» και να διακοπεί η συνεδρίαση. Τελικά ο δείκτης έκλεισε επισήμως με πτώση 6,86%.

Απώλειες άνω του 3% είχε στο Τόκιο ο Nikkei, ενώ αρνητικό ήταν το κλίμα σε όλα τα ασιατικά χρηματιστή­ρια. Τα κινεζικά προβλήματα τρόμαξαν τους επενδυτές και στην Ευρώπη, με το σύνολο των χρηματιστη­ριακών ταμπλό να βάφονται στο «κόκκινο». Οι απώλειες ήταν μεγαλύτερε­ς για τις γερμανικές μετοχές, με τον Xetra Dax να κάνει «βουτιά» άνω του 4%.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 2,5%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το άνοιγμα της συνεδρίαση­ς βρήκε τον Dow Jones σε ελεύθερη πτώση. Με απώλειες άνω των 450 μονάδων κάποια στιγμή, ήταν το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς εδώ και 84 χρόνια.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς τόσο ο Dow Jones όσο ο S&P 500 παρουσίαζα­ν πτώση της τάξης του 2,5%, με το σύνολο των κλάδων να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1%.

[SID:9943740]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece