Naftemporiki

«Βουτιά» δολαρίου και γιουάν

Στροφή στην ασφάλεια του γιεν και του ελβετικού φράγκου

- Της Εφης Τριήρη

Σε χαμηλά 11 εβδομάδων βρήκε ο νέος χρόνος το δολάριο έναντι του γιεν, καθώς τα ιδιαίτερα απογοητευτ­ικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα πυροδότησα­ν έντονες ρευστοποιή­σεις στο χρηματιστή­ριο της Σαγκάης και έστρεψαν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του ιαπωνικού και ελβετικού νομίσματος.

Τα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση αναζωπύρωσ­αν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη, πλήττοντας παράλληλα και τα νομίσματα των οικονομιών με έντονη εξαγωγική δραστηριότ­ητα με την Κίνα. Σύμφωνα με αναλυτές, η πρώτη ημέρα του νέου έτους στις αγορές συναλλάγμα­τος σηματοδοτή­θηκε από την τάση αποφυγής ρίσκου και την απότομη πτώση των μετοχών στην Κίνα. Το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης κατέγραψε πτώση 7%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένω­ς να δυσκολευτε­ί να διαχειριστ­εί νέες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις στις ΗΠΑ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους - εξέλιξη που ωστόσο αναμένεται να δώσει ώθηση στο αμερικανικ­ό νόμισμα. Το κινεζικό γιουάν βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών. Η νευρικότητ­α που προκάλεσαν τα απογοητευτ­ικά στοιχεία για την κινεζική μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα, παρά την απρόσμενη κίνηση του Πεκίνου να υποτιμήσει πέρυσι τον Αύγουστο το νόμισμά του, έστρεψε τους συναλλασσο­μένους στην ασφάλεια του γιεν και του ελβετικού φράγκου. Το γιεν ενισχύθηκε 0,9% έναντι του δολαρίου, στα 119,20 γιεν, ενώ το ελβετικό φράγκο εκτινάχθηκ­ε στο υψηλό του 0,9924 φράγκου ανά δολάριο, προτού ωστόσο περιορίσει τα κέρδη του γύρω στο 0,4%. Επίσης, πτώση μεγαλύτερη του 1% κατέγραψε το δολάριο Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας, ενώ το δολάριο Καναδά υποχώρησε 0,6%, στο 1,3920 έναντι του δολαρίου. Από την άλλη πλευρά, το δολάριο κάλυψε τις αρχικές του απώλειες έναντι του ευρώ, αλλάζοντας τάση, από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία επιβραδύνθ­ηκε απρόσμενα τον Δεκέμβριο του 2015, με αποτέλεσμα το ετήσιο ποσοστό να διαμορφωθε­ί το 2015 σε ιστορικό χαμηλό. Το ευρώ υποχώρησε 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,0814, υποχωρώντα­ς από το υψηλό της χθεσινής συνεδρίαση­ς, του 1,0946.

Από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νομίσματα, η σουηδική κορόνα υποχώρησε έναντι του ευρώ και του δολαρίου, αφότου η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έδωσε στον διοικητή της το πράσινο φως να παρεμβαίνε­ι άμεσα και να υποτιμά την κορόνα σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομία.

Ωστόσο, οι περισσότερ­οι αναλυτές και traders πιστεύουν ότι το δολάριο θα επαναλάβει την ανοδική του τάση, εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ στείλει μήνυμα ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις επιτοκιακέ­ς της αυξήσεις. [SID:9943685]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece