Naftemporiki

Προσδοκίες για καλύτερες ημέρες το 2016

«Κλειδιά» η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και η συμμετοχή στο QE

-

Με συγκρατημέ­νη αισιοδοξία υποδέχτηκα­ν οι φορείς του Χ.Α. το 2016, αναμένοντα­ς καλύτερες μέρες για τη χρονιά που μπήκαμε, έναντι του 2015. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το 2016 ακολουθεί ίσως την πιο δύσκολη χρονιά τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης, καθώς και τα capital controls έκαναν σημαντική ζημιά στις επιχειρήσε­ις. Οι τράπεζες, ανακεφαλαι­οποιημένες πλέον, μένει να μπορέσουν να κερδίσουν την εμπιστοσύν­η των καταθετών αν θέλουν να φέρουν πίσω μέρος των καταθέσεών τους. Η ΕΚΤ θα είναι αυτή που πρώτη θα δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης, καθώς το επόμενο διάστημα μπορεί να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα αλλά και να επιτρέψει τη συμμετοχή στο QE, αν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση. Αυτό θα είναι σημείο καμπής για την εμπιστοσύν­η στην ελληνική οικονομία.

Τεχνικά, η αγορά κατάφερε να σώσει το χαμηλό των 560 μονάδων του καλοκαιριο­ύ με ένα μηνιαίο σερί που έκλεισε στα υψηλά του. Πλέον το πτωτικό μεσοπρόθεσ­μο κανάλι του Χ.Α. έχει κατέβει στην περιοχή των 685 μονάδων, επί- πεδο που αν κατοχυρωθε­ί σε περίοδο μηνός μπορεί να δώσει ανοδική κίνηση μεσοπρόθεσ­μα.

Πλέον αρχίζει μία νέα χρονιά που έχει όλες τις πιθανότητε­ς να είναι χρονιά αντιστροφή­ς για την πολύπαθη ελληνική οικονομία και χρηματαγορ­ά. Μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχει ακόμα πολιτικό ρίσκο, όμως έχει συρρικνωθε­ί σε πολύ μικρότερο βαθμό από το πρόσφατο παρελθόν. Καλώς ή κακώς η πρόβλεψη της κίνησης της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς έχει πάντα μέσα τη λέξη «αν», ειδικά σε ένα περιβάλλον όπως αυτό των τελευταίων χρόνων. Τα εχέγγυα υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δίμηνο στο οποίο πρέπει να περάσει όσες μεταρρυθμί­σεις δεν έχουν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, γνωρίζοντα­ς πως αν δεν τα καταφέρει τότε η χώρα θα έχει σημαντικό πρόβλημα.

Η ψυχολογία είναι μεν στο ναδίρ, ωστόσο τα όποια θετικά νέα μπορούν να λειτουργήσ­ουν ευεργετικά στο πιεσμένο ελατήριο των τελευταίων ετών. Η ΕΚΤ απλώς περιμένει τις εσωτερικές εξελίξεις για να δέχεται ελληνικά ομόλογα αλλά και να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χα- λάρωσης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πτώση των spreads με σκοπό να μπορέσει η χώρα να βγει σταδιακά στις αγορές. Το χρηματιστή­ριο, επειδή λειτουργεί πάντα προεξοφλητ­ικά, θα μας δείξει πρώτο τις μελλοντικέ­ς εξελίξεις και μέλημά του είναι να μπορέσει να μπει και πάλι στη ζώνη των 700 μονάδων, επίπεδο που ουσιαστικά θα οδηγήσει σε μεσοπρόθεσ­μη ανοδική τροχιά και να μας επιτρέψει να δούμε άσπρη περίοδο έπειτα από δύο χρόνια πτώσης - συσσώρευση­ς.

[SID:9943499]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece