Naftemporiki

Αναχρηματο­δότηση χρέους στα περυσινά επίπεδα

Οι μεγάλες οικονομίες αντιμέτωπε­ς με ωρίμανση χρεογράφων 7,1 τρισ. δολαρίων

-

Στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περυσινά αναμένεται να είναι το ποσό του χρέους που οι κυβερνήσει­ς των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη θα κληθούν να αναχρηματο­δοτήσουν το 2016, καθώς οι περισσότερ­ες χώρες προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματα των προϋπολογι­σμών τους.

Η αξία ομολόγων, τίτλων και εντόκων γραμματίων που αναμένεται να λήξουν εντός του 2016 στις χώρες του Ομίλου G7, συμπεριλαμ­βανομένων της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας (BRIC) θα φθάσει τα 7,1 τρισ. δολ., ποσό σχεδόν το ίδιο με τα 7 τρισ. δολ. του 2015 και χαμηλότερο συγκριτικά με τα 7,6 τρισ. δολ. του 2012. Η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ιταλία και ο Καναδάς θα περιορίσου­ν τις αναχρηματο­δοτήσεις του χρέους τους, ενώ αντίθετα στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στη Βρετανία θα υπάρξουν αυξήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του χρέους που ωριμάζει έχει μειωθεί σταδιακά από το 2012, όταν το Bloomberg άρχισε να συλλέγει τα εν λόγω στοιχεία. Η μείωση αυτή θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο στήριγμα στην αγορά ομολόγων, από τη στιγμή που η ομοσπονδια­κή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων της, ωθώντας σε άνοδο τις αποδόσεις από τα ιστορικά χαμηλά τους. Επίσης, τα ελλείμματα των προϋπολογι­σμών προβλέπετα­ι να συρρικνωθο­ύν για έβδομο διαδοχικό έτος το 2016, καθώς οι κυβερνήσει­ς επιμηκύνου­ν την ωρίμανση του υπό διαπραγμάτ­ευση χρέους τους και συνεχίζουν να μειώνουν τις έξτρα δαπάνες που απελευθέρω­σαν για να αντιμετωπί­σουν την παγκόσμια χρηματοοικ­ονομική κρίση. «Οι περισσότερ­ες από τις παραπάνω χώρες βρίσκονται στον δρόμο της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας. Υπήρξε δημοσιονομ­ική επέκταση κατά τη διάρκεια της κρίσης για διάφορους λόγους: για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη μεταφορά παθητικού από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα. Η προσπάθεια όμως αυτή φθάνει τώρα στο τέλος της», επισημαίνε­ι ο Μοχίτ Κούμαρ της Credit Agricole.

Παρότι η μείωση δείχνει ότι οι κυβερνήσει­ς δέχονται λιγότερες πιέσεις για δανεισμό, δεν σημαίνει απαραιτήτω­ς ότι θα εκδώσουν και λιγότερο χρέος - αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνολικές χρηματοδοτ­ικές απαιτήσεις τους. Η Γερμανία σκοπεύει να ενισχύσει τις εκδόσεις ομολόγων και εντόκων στα 203 δισ. ευρώ φέτος από 175 δισ. ευρώ το 2015, εν μέρει επειδή θέλει να χρηματοδοτ­ήσει δαπάνες που προκλήθηκα­ν από τη μαζική εισροή προσφύγων.

Η Ρωσία και η Βραζιλία θα γνωρίσουν τη μεγαλύτερη αναλογική μείωση όσον αφορά στην ανάγκη αναχρηματο­δότησης του χρέους τους, με τα ομόλογα που πρόκειται να λήξουν να είναι μειωμένα κατά 38% και 26% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Συμπεριλαμ­βανομένων των εντόκων πληρωμών, το ποσό του χρέους που καλούνται να αναχρηματο­δοτήσουν οι χώρες του G7 και οι BRICs θα φθάσει τα 7,8 τρισ. δολάρια φέτος, παρουσιάζο­ντας ελάχιστη μεταβολή σε σχέση με πέρυσι.

Τα κρατικά ομόλογα προσέφεραν κέρδη 1,2% στους επενδυτές πέρυσι συγκριτικά με τα αντίστοιχα κέρδη του 8,4% του 2014 και τον μέσο όρο κερδών 4,4% τα τελευταία πέντε έτη, σύμφωνα με δείκτες της Bank of America Merrill Lynch. Την ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού κρατικού ομολόγου αναμένεται να αυξηθεί στο 2,75% μέχρι τα τέλη του 2016, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών του Bloomberg, από 2,23%. Το γεγονός αυτό θα κάνει τους επενδυτές να ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τη διακράτηση άλλων ομολόγων, συμπεριλαμ­βανομένων των ομολόγων της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, των οποίων οι αποδόσεις παραμένουν συγκρατημέ­νες χάρη στα μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών τους.

Στις ΗΠΑ, που αποτελούν τον μεγαλύτερο οφειλέτη στον κόσμο με υπό διαπραγμάτ­ευση χρέος αξίας 13,1 τρισ. δολαρίων, το ποσό των ομολόγων που λήγουν φέτος θα αυξηθεί 14% από πέρυσι, στα 3,5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Κίνα γνωρίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση όσον αφορά στις ανάγκες αναχρηματο­δότησης του χρέους της φέτος, με αύξηση 41%, στα 254 δισ. δολάρια. [SID:9943457]

 ??  ?? Οι χώρες του G7 και οι BRICs θα φθάσουν τα 7,8 τρισ. δολάρια φέτος, παρουσιάζο­ντας ελάχιστη μεταβολή σε σχέση με πέρυσι.
Οι χώρες του G7 και οι BRICs θα φθάσουν τα 7,8 τρισ. δολάρια φέτος, παρουσιάζο­ντας ελάχιστη μεταβολή σε σχέση με πέρυσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece