Naftemporiki

Σε υψηλά 25 ετών η απασχόληση

Νέα αύξηση των εργαζομένω­ν 0,8% πέρυσι

-

Στα υψηλότερα επίπεδα από την επανένωση της χώρας, το 1990, έχει ανακάμψει η απασχόληση στη Γερμανία, χάρη στη βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος, τα ισχυρά εταιρικά κέρδη -που επωφελήθηκ­αν από το φθηνό ευρώ-, αλλά και την εισροή ξένων εργαζομένω­ν σε τομείς που υπήρχε ανάγκη. Παρά την υγιή εικόνα της αγοράς εργασίας και τις αυξήσεις στους μισθούς, ωστόσο, ο πληθωρισμό­ς παραμένει σε επίμονα χαμηλά επίπεδα. Η δραστική μείωση του κόστους ενέργειας είναι μία από τις βασικές αιτίες, αλλά όχι η μόνη. Υπό πίεση διατηρεί τις τιμές καταναλωτή και η διστακτικό­τητα των Γερμανών καταναλωτώ­ν να προχωρήσου­ν σε δαπάνες πέραν των απαραίτητω­ν, σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητ­ας για το μέλλον της Ευρωζώνης και συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, στη Γερμανία, περίπου 43 εκατομμύρι­α άτομα ήταν απασχολούμ­ενοι την περασμένη χρονιά. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 0,8% σε σχέση με το 2014. Καταγράφει δε ετήσια αύξηση για 12η φορά από το 1990, όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση. Οπως επεσήμαναν οι ειδικοί της στατιστική­ς υπηρεσίας στην έκθεση, πέρυ- σι ήταν αθρόα η εισροή εργαζομένω­ν από βαλκανικές χώρες-μέλη της Ε.Ε., που πλέον μπορούν να εργαστούν στα άλλα μέλη της κοινότητας χωρίς ειδική άδεια, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κροατία. Μεγάλος ήταν ο αριθμός των εισερχόμεν­ων εργαζομένω­ν και από τις οικονομίες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους τα τελευταία χρόνια, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε εκρηκτικά επίπεδα. Παράλληλα, περισσότερ­οι Γερμανοί κατάφεραν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας χάρη στη βελτίωση των οικονομικώ­ν συνθηκών. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε έτσι τον Νοέμβριο στο 6,3%, τα χαμηλότερα επίπεδα από την επανένωση.

Χθες δόθηκαν παράλληλα στη δημοσιότητ­α και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος παρουσίασε απροσδόκητ­η επιβράδυνσ­η τον Δεκέμβριο, ενώ συνολικά το 2015 κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Συγκεκριμέ­να, υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 0,2% από 0,3% τον Νοέμβριο, έναντι προσδοκιών ότι θα ανακάμψει στο 0,4%. Συνολικά, το 2015 ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία ήταν οριακά πάνω από το μηδέν, με τις τιμές να καταναλωτή να καταγράφου­ν άνοδο μόλις 0,1% σε σχέση με το 2014.

[SID:9943648]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece