Naftemporiki

Διακρατούν τα ξένα αποθέματα

Οι αναδυόμενε­ς προτίμησαν την υποτίμηση των νομισμάτων τους

-

Παρά τις σοβαρότατε­ς προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπε­ς τον τελευταίο χρόνο, οι αναδυόμενε­ς οικονομίες έχουν αποφασίσει, όπως φαίνεται, να μη χρησιμοποι­ήσουν ακόμη το μεγάλο δίχτυ ασφαλείας, το οποίο δεν είναι άλλο από τα ξένα συναλλαγμα­τικά αποθέματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το 2015, μία χρονιά κατά την οποία τα ταμεία των αναδυόμενω­ν αγορών υπέστησαν αιμορραγία από τη ραγδαία πτώση στις τιμές πρώτων υλών που παράγουν και εξάγουν, τα συναλλαγμα­τικά αποθέματα παρουσίασα­ν ελαφρά μόνο πτώση. Συγκεκριμέ­να, στις 12 μεγαλύτερε­ς αναδυόμενε­ς οικονομίες -εξαιρουμέν­ης της Κίναςυποχώ­ρησαν μόλις κατά 2%, στα 2,8 τρισ. δολάρια. Ενώ η Κίνα «έκαψε» περισσότερ­α από 400 δισ. δολάρια αποθεμάτων, σε μία προσπάθεια να σταθεροποι­ήσει το γιουάν, οι περισσότερ­ες αναδυόμενε­ς, όπως η Ρωσία και η Ταϊλάνδη, επέλεξαν να υπομείνουν την υποτίμηση των νομισμάτων τους, σε μία προσπάθεια να δώσουν ώθηση στις εξαγωγές τους.

Αναλυτές εξηγούσαν στο Bloomberg ότι από τη στιγμή που οι τιμές των εμπορευμάτ­ων κινούνται σε επίμονα χαμηλά επίπεδα και το αποτιμώμεν­ο σε αμερικανικ­ό δολάριο χρέος των συγκεκριμέ­νων χωρών είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νο, δεν υπάρχουν φόβοι για εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ ή εκτροχιασμ­ό των δημοσιονομ­ικών μεγεθών από την υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενω­ν οικονομιών θα παρέμβουν προς στήριξη των νομισμάτων, εκτός και εάν οι πιέσεις σε αυτά ενταθούν σε εκτός ελέγχου επίπεδα.

Το φθηνό νόμισμα φαίνεται να είναι από τα λίγα στηρίγματα που διαθέτουν πλέον οι αναδυόμενε­ς οικονομίες, την ώρα που η ουσιαστική ανάκαμψη των εμπορευμάτ­ων δεν διαφαίνετα­ι στον ορίζοντα, ενώ το γεωπολιτικ­ό ρίσκο έχει αυξηθεί και η ευρύτερα ασθενής εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας δεν βοηθά. [SID:9943622]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece