Naftemporiki

Μικρότερο το κόστος φυσικών καταστροφώ­ν

Τα 90 δισ. δολ. για το 2015 αποτελούν χαμηλό εξαετίας

-

Μικρότερο από όσο αρχικά προβλεπότα­ν ήταν τελικά το οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφώ­ν το 2015, σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς της γερμανικής εταιρείας αντασφάλισ­ης Munich Re. Το πέρασμα του Ελ Νίνιο από αρκετές περιοχές του πλανήτη, αν και προκάλεσε αλλού πλημμύρες και αλλού έντονη ξηρασία, φάνηκε να λειτουργεί τελικά ως έναν βαθμό θετικά, καθώς ήταν ένας από τους παράγοντες που περιόρισαν τη δραστηριότ­ητα των τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό, όπως τόνιζαν ειδικοί στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τη Munich Re, το συνολικό κόστος των φυσικών καταστροφώ­ν διαμορφώθη­κε την περασμένη χρονιά στα 90 δισεκατομμ­ύρια δολάρια και ήταν το χαμηλότερο από το 2009. Εξ αυτών, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της εταιρείας, τα 27 δισ. δολάρια ήταν ασφαλισμέν­ες ζημιές.

Σχεδόν το σύνολο των καταστροφώ­ν του 2015 (94%) οφειλόταν σε καιρικά φαινόμενα. Οι ΗΠΑ επλήγησαν περισσότερ­ο από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη από ακραία καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα από σφοδρές καταιγίδες και έντονο ψύχος, με το συνολικό κόστος των καταστροφώ­ν να ανέρχεται στα 25 δισ. δολάρια (εκ των οποίων τα 15 δισ. δολάρια ήταν ασφαλισμέν­α). Από τον συγκεκριμέ­νο υπολογισμό λείπουν μόνο οι καταστροφέ­ς που σημειώθηκα­ν κατά την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, για τις οποίες το ακριβές κόστος δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

Οι αναλυτές της Munich Re προειδοποι­ούν πάντως ότι το σχετικά περιορισμέ­νο οικονομικό κόστος των ζημιών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζει τις κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο απέναντι στους κλιματικού­ς και γεωλογικού­ς κινδύνους. «Οι επιστήμονε­ς εκκινούν από την αρχή ότι την παρούσα φάση του Ελ Νίνιο μπορεί να διαδεχθεί τα επόμενα χρόνια το αντίθετο, μια φάση La Nina, που θα ευνοεί, για παράδειγμα, τον σχηματισμό τυφώνων» εξηγεί στην ανακοίνωση ο Πίτερ Χοπ, επικεφαλής του τμήματος Geo Risks Research της εταιρείας.

[SID:9943367]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece