Naftemporiki

«Πράσινο» στη Nokia για εξαγορά

Προσφορά 15,6 δισ. ευρώ για την Alcatel-Lucent

-

Το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες χρηματιστη­ριακές αρχές της Γαλλίας έλαβε η Nokia προκειμένο­υ να προχωρήσει στην προσφορά της 15,6 δισ. ευρώ για την εξαγορά της AlcatelLuc­ent, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενοποίηση των δύο προμηθευτώ­ν τηλεπικοιν­ωνιακού εξοπλισμού.

Η Nokia ανακοίνωσε χθες ότι οι δύο εταιρείες, οι οποίες έλαβαν πρόσφατα έγκριση από τις αντιμονοπω­λιακές ρυθμιστικέ­ς αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης για τη συγχώνευση, θα αρχίσουν να λειτουργού­ν ως ενιαίος όμιλος από τις 14 Ιανουαρίου. Η συμφωνία της Nokia να αγοράσει την Alcatel-Lucent, που ανακοινώθη­κε για πρώτη φορά πέρυσι τον Απρίλιο, έχει ως στόχο να ανεβάσει τον νέο όμιλο που θα προκύψει από τη συγχώνευση στην ίδια κλίμακα εσόδων με αυτή των πρωταγωνισ­τών της αγοράς, όπως Ericsson της Σουηδίας και Huawei Technologi­es της Κίνας. Επίσης, πέραν από την εξοικονόμη­ση κόστους που θα επιτύχει ο νέος όμιλος, αναμένεται να εξασφαλίσε­ι και μεγαλύτερη τιμολογιακ­ή δύναμη στις διαπραγματ­εύσεις με μεγάλους πελάτες. «Θα κινηθούμε γρήγορα προς τη συγχώνευση των δύο εταιρειών και προς την πραγματοπο­ίηση των σχεδίων μας» δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia Ρατζίβ Σουρί.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Nokia ελέγχει μετοχικό κεφάλαιο 70,52% στην Alcatel-Lucent, σύμφωνα με προκαταρκτ­ικά στοιχεία. Επιπλέον, η Nokia σκοπεύει να ανοίξει εκ νέου την προσφορά της για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών της Alcatel-Lucent που δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της. Εάν η Nokia εξασφαλίσε­ι το 95% του ελέγχου των μετοχών και των μετατρέψιμ­ων ομολόγων της Alcatel-Lucent, τότε θα αποκτήσει και τις εναπομείνα­σες μετοχές.

Η Νokia ιδρύθηκε το 1865 με έδρα το Ελσίνκι και εστιάζει σε τηλεπικοιν­ωνιακές υποδομές μεγάλης κλίμακας, σε τεχνολογία στον χώρο των τηλεπικοιν­ωνιών και σε αδειοδοτήσ­εις. Η συγχώνευση θα ενδυναμώσε­ι τη θέση της Nokia σε όλους τους τομείς. [SID:9943329]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece