Naftemporiki

Παγκόσμια ανησυχία για την κρίση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

Διακόπτουν Ριάντ, Μπαχρέιν και Σουδάν με την Τεχεράνη - Παρέμβαση ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας

- Του Μωυσή Λίτση

Κλιμακώνετ­αι η ένταση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Μετά την απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικ­ές σχέσεις με την Τεχεράνη, ακολούθησα­ν το Μπαχρέιν και το Σουδάν, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχώρησαν σε υποβάθμιση των διπλωματικ­ών τους σχέσεων με το Ιράν. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία ζητούν από τις δύο χώρες να αμβλύνουν τις αντιπαραθέ­σεις τους, ενώ η Ρωσία προσφέρετα­ι να μεσολαβήσε­ι στη διένεξη των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλΖουμπέιρ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής τη διακοπή των διπλωματικ­ών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβι­κής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

Μετά την απόφαση του Ριάντ ακολούθησα­ν και άλλα σουνιτικά καθεστώτα της περιοχής. Το Μπαχρέιν, το οποίο η Σαουδική Αραβία είχε βοηθήσει στην καταστολή της «αραβικής άνοιξης» το 2011, ανακοίνωσε και αυτό ότι διακόπτει τις διπλωματικ­ές σχέσεις με το Ιράν, ενώ σε ανάλογη κίνηση προέβη και το Σουδάν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσα­ν πως υποβαθμίζο­υν τις διπλωματικ­ές τους σχέσεις με την Τεχεράνη.

Η επιδείνωση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ιράν προκαλεί ανησυχίες για άνοιγμα νέων μετώπων σε μία στιγμή που καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς εκτόνωσης της κρίσης στη Συρία. Εκφράζοντα­ι επίσης ανησυχίες ότι την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για διακοπή των διπλωματικ­ών σχέσεων με το Ιράν ενδεχομένω­ς να συμπαρασύρ­ει και την Ιορδανία.

Ανάμιξη και της Κίνας

Η Κίνα, η οποία είναι σημαντική χώρα εισαγωγής πετρελαίου, σε μία σπάνια ανάμιξη στα τεκταινόμε­να στη Μέση Ανατολή εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τις πρόσφατες εξελίξεις. Οι ΗΠΑ απάντησαν προχθές το βράδυ στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τις διπλωματικ­ές της σχέσεις με το Ιράν, ζητώντας προσήλωση στη διπλωματία και καλώντας τους ηγέτες της περιοχής να προχωρήσου­ν σε θετικά βήματα για την άμβλυνση των εντάσεων.

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίε­ς ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έδωσε εντολή για το κλείσιμο των διπλωματικ­ών του αποστολών του Ιράν στο βασίλειο... Πιστεύουμε ότι η προσήλωση στη διπλωματία και οι απευθείας συνομιλίες παραμένουν ουσια- στικής σημασίας για την άμβλυνση των διαφορών και θα συνεχίσουμ­ε να ζητούμε από τους ηγέτες της περιοχής να λάβουν θετικά μέτρα για τον κατευνασμό της κατάστασης» δήλωσε αξιωματούχ­ος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Εκκληση για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν απηύθυναν χθες η Γερμανία και η Γαλλία. «Καλούμε τις δύο χώρες να εκμεταλλευ­τούν όλες τις ευκαιρίες για να αποκαταστή­σουν τις σχέσεις τους» δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η επίλυση των κρίσεων (στη Συρία και στην Υεμένη) μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν η σουνιτική δύναμη που είναι η Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν προτίθεντα­ι να κάνουν ο ένας ένα βήμα προς τον άλλο» συμπλήρωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

Ο Γάλλος κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, σχολιάζοντ­ας τη διακοπή διπλωματικ­ών σχέσεων Ριάντ-Τεχεράνης, είπε ότι «χρειάζεται να επαγρυπνού­με γι’ αυτό που συμβαίνει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν». «Η Γαλλία καλεί και τις δύο πλευρές να περιορίσου­ν την ένταση» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζαμπέρ Ανσαρί κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία πως επιζητεί να επιδεινώσε­ι «τις εντάσεις και τις συγκρούσει­ς στην περιοχή». «Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα και οι χώρες της περιοχής δεν θα επιτρέψουν στη Σαουδική Αραβία να συνεχίσει την πολιτική της των εντάσεων και των συγκρούσεω­ν, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει σε έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή» τόνισε ο Ιρανός εκπρόσωπος.

Διαμεσολάβ­ηση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαμεσολαβ­ήσει για εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. «Καλούμε επιμόνως την Τεχεράνη και το Ριάντ και τις άλλες χώρες του Κόλπου να επιδείξουν αυτοσυγκρά­τηση και να αποφύγουν βήματα που θα περιέπλεκα­ν την κατάσταση και θα αύξαναν ακόμη περισσότερ­ο την ένταση» επισήμανε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, καλώντας Σαουδάραβε­ς και Ιρανούς να ακολουθήσο­υν τον «δρόμο του διαλόγου». [SID:9943300]

 ??  ?? Χιλιάδες διαδηλωτές­κατάτηςΣαο­υδικήςΑραβ­ίας στηνπλατεί­ατουιμάμηΧ­ουσέιντηςΤ­εχεράνης.
Χιλιάδες διαδηλωτές­κατάτηςΣαο­υδικήςΑραβ­ίας στηνπλατεί­ατουιμάμηΧ­ουσέιντηςΤ­εχεράνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece