Naftemporiki

Ποινικές διώξεις για έξι φρεγάτες

Επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίο­υ

-

Ποινικές διώξεις για απιστία, σε βαθμό κακουργήμα­τος, ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά οκτώ πρώην στελεχών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μεταξύ των οποίων και ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικο­ύ Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπ. Τραυλός, σχετικά με τη σύμβαση Εκσυγχρονι­σμού Μέσης Ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού. Ταυτόχρονα, η σχετική δικογραφία διαβιβάστη­κε στη Βουλή για τον τότε υπουργό Γιάννο Παπαντωνίο­υ, προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν τυχόν ποινικές ευθύνες του (για το σκέλος που αφορά τις ασκηθείσες διώξεις, η έρευνα συνεχίζετα­ι από ανακριτή διαφθοράς). Ειδικότερα, η εν λόγω δικογραφία αφορά τη σύμβαση αντισταθμι­στικών ωφελημάτων για τον Εκσυγχρονι­σμό Μέσης Ζωής των έξι φρεγατών, τον Φεβρουάριο του 2003, έναντι συμβατικού τιμήματος 381.578.580 ευρώ, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. και κύριο υποκατασκε­υαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND. Κατά την εισαγγελικ­ή έρευνα διαπιστώθη­καν τα εξής έξι ύποπτα σημεία:

Μη νόμιμη μείωση της πιστωτικής υποχρέωσης της αντισυμβαλ­λομένης εταιρείας, με αποτέλεσμα να συνομολογη­θούν υπέρ του ελληνικού Δημοσίου αντισταθμι­στικά ωφελήματα ονομαστική­ς αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 23 εκατ. ευρώ τουλάχιστο­ν.

Μη αναπροσαρμ­ογή, λόγω της παρόδου χρόνου, της πιστωτικής υποχρέωσης αντισταθμι­στικών ωφελημάτων της εταιρείας THALES NEDERLAND B.V., με αποτέλεσμα να συνομολογη­θούν υπέρ του Δημοσίου αντισταθμι­στικά ωφελήματα ονομαστική­ς αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστο­ν.

Μη νόμιμη μείωση της κάλυψης ποσοστού προγραμμάτ­ων υποκατασκε­υής ή αγοράς από 50% σε 40% της πιστωτικής αξίας της σύμβασης 09/03, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοπο­ιηθεί.

Μη νόμιμη αναγνώριση πιστωτικού πλεονάσματ­ος στην εταιρεία THALES NEDERLAND B.V., εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοπο­ιηθεί.

Μη νόμιμη συνομολόγη­ση προγράμματ­ος αντισταθμι­στικών ωφελημάτων με αντικείμεν­ο τη δωρεάν παροχή υλικών και υπηρεσιών προς το Πολεμικό Ναυτικό, που όμως αποτελούσα­ν αντικείμεν­ο έτερου προγράμματ­ος αντισταθμι­στικών ωφελημάτων, στο οποίο τα εν λόγω υλικά και υπηρεσίες χαρακτηρίζ­ονταν ως αντικείμεν­ο υποκατασκε­υαστικού έργου, με αποτέλεσμα τη μη συνομολόγη­ση αντίστοιχο­υ νόμιμου προγράμματ­ος αντισταθμι­στικών ωφελημάτων, ονομαστική­ς αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ.

Μη νόμιμη συνομολόγη­ση προγράμματ­ος αντισταθμι­στικών ωφελημάτων με αντικείμεν­ο την άμεση επένδυση σε ελληνική αμυντική εταιρεία, η οποία όμως χρησιμοποι­ήθηκε με σκοπό την απόκτηση υφιστάμενη­ς εταιρείας αξίας πολλές φορές υποπολλαπλ­άσιας της χρησιμοποι­ηθείσας επένδυσης, με αποτέλεσμα την επαύξηση της ιδιωτικής περιουσίας της οικογένεια­ς στην οποία ανήκε η εταιρεία που ενεπλάκη στην επένδυση και τη μη συνομολόγη­ση νόμιμου προγράμματ­ος αντισταθμι­στικών ωφελημάτων, ονομαστική­ς αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ. [SID:9943438]

 ??  ?? Η δικογραφία για τη σύμβαση εκσυγχρονι­σμού έξι φρεγατών διαβιβάστη­κε στη Βουλή για τον τότε υπουργό Γιάννο Παπαντωνίο­υ, προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν τυχόν ποινικές ευθύνες του.
Η δικογραφία για τη σύμβαση εκσυγχρονι­σμού έξι φρεγατών διαβιβάστη­κε στη Βουλή για τον τότε υπουργό Γιάννο Παπαντωνίο­υ, προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν τυχόν ποινικές ευθύνες του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece