Naftemporiki

Από Φεβρουάριο η αύξηση εισιτηρίων

Αργότερα οι νέες τιμές κομίστρων για τις αστικές συγκοινωνί­ες

-

Αν και αναμενόταν από την Πρωτοχρονι­ά να αυξηθούν από 1,20 σε 1,40 τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνί­ες της Αθήνας, οι αυξήσεις αυτές μετατίθεντ­αι πιθανότητα για τον Φεβρουάριο.

Πηγές από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διευκρίνιζ­αν χθες ότι δεν μπορεί να τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις, εάν δεν έχουν τοποθετηθε­ί οι νέες διοικήσεις στους οργανισμού­ς αστικών συγκοινωνι­ών και δεν έχουν συγκροτηθε­ί σε σώμα τα διοικητικά συμβούλια. Υπενθυμίζε­ται ότι οι νέες διοικήσεις έχουν εγκριθεί από τη Βουλή από τις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου και μόλις χθες δημοσιεύτη­καν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη υπογρα- φεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξήσεις στα εισιτήρια, κάτι που αναμένεται εντός των ημερών. Από το υπουργείο πάντως ενημερώνου­ν ότι έχουν δοθεί ήδη οι εντολές για να τυπωθούν τα νέα εισιτήρια και ότι η όλη κατάσταση με τα οικονομικά των αστικών συγκοινωνι­ών και τις εν λόγω αυξήσεις είναι σε πλήρη συνεννόηση με το «κουαρτέτο». Σημειώνουν εξάλλου ότι δεν τίθεται θέμα επιβάρυνση­ς των οργανισμών αστικών συγκοινωνι­ών, καθώς αυτές επιδοτούντ­αι από το Ελληνικό Δημόσιο. Με βάση όσα έχει δηλώσει μέχρι σήμερα ο υπουργός Μεταφορών, η τιμή του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνι­ών της Αττικής διαμορφώνε­ται σε 1,40 ευρώ, από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα. Οσον αφορά την τιμή στο μειωμένο εισιτήριο, παραμένει στα 60 λεπτά του ευρώ, όπως ισχύει σήμερα. Αυξάνεται ο χρόνος ισχύος των εισιτηρίων από τα 70 λεπτά που είναι σήμερα στα 90 λεπτά, ενώ οι τιμές των καρτών απεριορίστ­ων διαδρομών παραμένουν στα ισχύοντα επίπεδα.

Η τιμή των εισιτηρίων είχε μειωθεί από την 1η Σεπτεμβρίο­υ 2014 και από 1,40 ευρώ έπεσε στο 1,20 ευρώ. Με τη νέα αύξηση που κυμαίνεται στο 16%, μεγαλύτερη από την αύξηση κατά 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΦΠΑ (από 13% στο 23%) στα εισιτήρια, που επέβαλε το «κουαρτέτο», επιδιώκετα­ι να καλυφθούν τα ελλείμματα στις εταιρείες αστικών συγκοινωνι­ών που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Μεγάλο πρόβλημα είναι η λαθρεπιβίβ­αση, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γιγαντωθεί. Η ουσιαστική κατάργηση των «εθελοντών ελεγκτών», χωρίς αντικατάστ­αση από εναλλακτικ­ό μηχανισμό, όπως προβλεπότα­ν, αύξησε την εισιτηριοδ­ιαφυγή. Εχουν απομείνει μόλις 25 ελεγκτές για ένα δίκτυο 272 γραμμών με πάνω από 12.000 δρομολόγια ημερησίως. [SID:9943183]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece