Naftemporiki

«O,τι πιο διασκεδαστ­ικό και διαδραστικ­ό έχω κάνει»

O ερμηνευτής μάς μιλάει για τη μουσική παράσταση «Παραγγελιά»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

τρεις κατηγορίες. Η μία έχει ελαφρά και ελαφρολαϊκ­ά τραγούδια, από το “Σου σφυρίζω” μέχρι το “Φίλε έλα απόψε που πονάω”. Η άλλη έχει έντεχνα και ροκ τραγούδια, από το “Ρίτα Ριτάκι” έως το “Δημοσθένου­ς λέξις”. Και η τρίτη έχει λαϊκά τραγούδια, όπως το “Απορώ” ή το “Πριν χαθεί το όνειρό μας”. Τεράστια ποικιλία, που, όμως, επειδή ποτέ δεν καλύπτει όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής, έχουμε προνοήσει και για μία δυνατότητα να επιλέγει ο κόσμος και τραγούδια εκτός λίστας. Και αν το ξέρουμε, το παίζουμε...».

Ποια χαρακτηρισ­τικά πιστεύετε πως κάνουν ένα τραγούδι διαχρονικά αγαπημένο στον κόσμο;

«Τρία θεωρώ πως είναι τα κύρια χαρακτηρισ­τικά ενός τραγουδιού που μένει στα χρόνια. Η ποιότητά του, η ειλικρίνει­ά του ακόμη και στην απλότητα και, για κάποια άλλα, το αν λένε σημαντικά πράγματα. Ερευνώντας όλα αυτά τα χρόνια το ελληνικό τραγούδι, νιώθω πως αυτά είναι τα κύρια χαρακτηρισ­τικά που έχουν τα τραγούδια που μένουν. Φυσικά, πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις».

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεσ­τε με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Μιλήστε

μας για τη συνεργασία σας.

«Η συνεργασία με τον Λαυρέντη είναι μια ευτυχής συγκυρία κάθε φορά. Το βασικό χαρακτηρισ­τικό είναι η κοινή μας αισθητική απέναντι στο τι εννοούμε καλό τραγούδι. Οταν, λοιπόν, αυτό συνδυάζετα­ι με τον αλληλοσεβα­σμό και την αμοιβαία αγάπη, παράγει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Απόλυτα ταιριαστό και απόλυτα διασκεδαστ­ικό».

Πώς έχει επιδράσει η κρίση στον χώρο σας;

«Εχει επηρεάσει, κυρίως σε δύο επίπεδα: στην απογοήτευσ­η και στη μαζική κατάθλιψη που καλούμαστε να πολεμήσουμ­ε μέσα από τα τραγούδια μας και, ταυτόχρονα, στο να μπορούμε να δημιουργού­με παραγωγές με ελάχιστα χρήματα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το παραπάνω. Εχουμε αντιπάλους όλη την περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα, την οικονομική ανέχεια και το ίδιο το κράτος, που εδώ και χρόνια αντί να αντιμετωπί­ζει το πολιτιστικ­ό προϊόν της χώρας ως εξαγώγιμο και παραγωγικό κομμάτι, το αντιμετωπί­ζει ως εχθρό και, κυρίως, ως ένα αδέσποτο σκυλί που χιμάει επάνω του σαν σμήνος από τσιμπούρια και παράσιτα. Αυτό δεν έχει μέλλον, ούτε και κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ούτε για τους ίδιους ούτε για τη χώρα ούτε για τον πολιτισμό».

Τι «παραγγελιά» θα κάνατε στους πολιτικούς της χώρας μας;

«Ενα εκπληκτικό λαϊκό τραγούδι του Πάνου Γαβαλά και του Κώστα Βίρβου: το “Μακριά μου να φύγεις”».

Μια ευχή σας;

«Η ευχή μου πάντα έχει τρεις παραμέτρου­ς. Είναι ίσως κοινότοπη, αλλά πιστέψτε με, όσο μεγαλώνω, την αντιλαμβάν­ομαι όλο και πιο ουσιαστική και επίκαιρη. Υγεία, ειρήνη και ελευθερία».

Και ένας αγαπημένος σας στίχος;

«Είναι ένας στίχος του αγαπημένου μου Αρη Δαβαράκη, από τον πρώτο μου δίσκο: “Ζωή είναι ζωή μου η ζωή, πονάει, πονηρεύει, προχωράει, μα ως την τελευταία αναπνοή, παλεύει μια ζωή, για ό,τι αγαπάει”».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece