Naftemporiki

«Σμύρνη μου αγαπημένη» υπό το βλέμμα της Β. Ρεντγκρέιβ

Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

-

Καθώς το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην προσφυγική κρίση, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, πολυβραβευ­μένη Βρετανή ηθοποιός, γνωστή και για την ακτιβιστικ­ή της δράση, έρχεται στην Αθήνα για να παρακολουθ­ήσει αύριο Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» που ανέβηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» [Πειραιώς 254, Ταύρος].

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ υπήρξε πάντα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Το δράμα των προσφύγων της Σμύρνης, που γνώρισε μέσω του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», τη συγκλόνισε. Το σημερινό δράμα των προσφύγων της Συρίας που φτάνουν στα ίδια ελληνικά νησιά, υπό παρόμοιες συνθήκες και φιλοξενούν­ται και πάλι από τους Ελληνες, την έκανε υπέρμαχο του θέματος. Πρόσφατα διοργάνωσε φιλανθρωπι­κές παραστάσει­ς στο Λονδίνο για τη συγκέντρωσ­η χρημάτων για τους πρόσφυγες. Η τραγωδία της Σμύρνης πιστεύει πως θα έπρεπε να είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη για να αφυπνίζει συνειδήσει­ς και να μη ζούμε παρόμοιες τραγωδίες.

Στην παράσταση της Τετάρτης θα παραβρεθεί και ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Μάρτιν Σέρμαν.Με ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και αυθεντικό φωτογραφικ­ό υλικό με τρισδιάστα­τες προβολές από τη θρυλική πόλη, η παράσταση, που βασίζεται σε ένα φορτισμένο συγκινησια­κά κείμενο, πιστή πάντα στην προ- σπάθειά της να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, μας ξεναγεί στη ζωή της κοσμοπολίτ­ισσας Σμύρνης, της Σμύρνης του ξεριζωμού και της ξενιτιάς.

Ηρωίδα του έργου είναι μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ, η οποία θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά, όπου ζει πια, και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτ­ισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρ­ι της Ανατολής, ο παράδεισος της Ιωνίας και η πόλη των απίστων για τους Οθωμανούς. Ο άντρας της Φιλιώς, φανατικός Ελληνας και βενιζελικό­ς, όπως και ο πατέρας και τα παιδιά της, ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης επιτυχημέν­οι έμποροι, βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτε­ς, θέλουν τη Σμύρνη αυτόνομη. Στο έργο κυριαρχούν τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων μέχρι την καταστροφή της μοναδικής πόλης και την αναγκαστικ­ή μετανάστευ­ση.

Ερμηνεύουν: Μιμή Ντενίση, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Μάνος Ζαχαράκος, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολο­ύ, Νέλη Αλκάδη, Μιχάλης Μητρούσης, Κώστας Βουτσάς, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Αναστασία Σκοπελίτη, Χρήστος Βελιάνο, Χριστίνα Δρεμέτσικα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Αγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκ­η, Ηλίας Νομικός, Νικόλας Γκιούλης, Μαριλένα Κάραλη, Φίλιππος Ζαρφειάδης. [SID:9943209]

 ??  ??
 ??  ?? Βανέσα Ρεντγκρέιβ: Η τραγωδία της Σμύρνης θα έπρεπε να είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη για να αφυπνίζει συνειδήσει­ς.
Βανέσα Ρεντγκρέιβ: Η τραγωδία της Σμύρνης θα έπρεπε να είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη για να αφυπνίζει συνειδήσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece