Naftemporiki

Η χρονιά του... δράκου

-

Το 2016 βάλθηκε με το καλημέρα να αποδείξει τη φήμη του ως έτους αβεβαιότητ­ας για την παγκόσμια οικονομία και αναταραχής για τις αγορές. Πριν ακόμη χωνέψουμε τις πρωτοχρονι­άτικες προειδοποι­ήσεις των ειδικών για τις «πολλαπλές απειλές», που έχει κληροδοτήσ­ει η περασμένη χρονιά στη φετινή, αναγκαστήκ­αμε να στρέψουμε το βλέμμα σε μία από τις μεγαλύτερε­ς: τον ασθενή κινεζικό δράκο.

Η φετινή πρώτη συνεδρίαση ήταν η χειρότερη όλων των εποχών για το Χρηματιστή­ριο της Σαγκάης, με τον Σύνθετο Δείκτη να κάνει «βουτιά» 7%. Οι αρχές πάτησαν τον διακόπτη ασφαλείας, αλλά οι ρευστοποιή­σεις συνεχίστηκ­αν σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στη Wall Street το άνοιγμα της συνεδρίαση­ς βρήκε τον Dow Jones να υποχωρεί 450 μονάδες, στο πιο επώδυνο ξεκίνημα χρονιάς των τελευταίων 84 ετών. Αναπόφευκτ­ο να ξυπνήσουν μνήμες από την παγκόσμια κρίση του 2008.

Ούτε οι τονωτικές ενέσεις, στη μορφή στοχευμένω­ν επενδύσεων, από την κινεζική κυβέρνηση, ούτε το μαγικό φίλτρο της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα έχουν αποδώσει τα αναμενόμεν­α. Ο δράκος δεν έχει βέβαια ακόμη σταματήσει εντελώς να πετά, αλλά έχει κατεβάσει εμφανώς ταχύτητα, με το σενάριο της απότομης και δη ανώμαλης προσγείωση­ς να μοιάζει ολοένα πιο πιθανό. Τι θα συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση; Εάν κρίνουμε από τη χθεσινή αντίδραση των επενδυτών, οι τριγμοί θα είναι ισχυροί και μένει να φανεί πόσο βαθιές θα είναι οι ρωγμές που θα αφήσουν.

Τα προβλήματα της Κίνας τρομάζουν. Θα ήταν, όμως, ψέμα να πούμε ότι εκπλήσσουν. Είναι γνωστό πως το μοντέλο που την κρατούσε επί δύο δεκαετίες σε ιλιγγιώδει­ς ρυθμούς ανάπτυξης (με τεράστιες εισοδηματι­κές ανισότητες και βαρύτατη επιβάρυνση του περιβάλλον­τος) δεν είναι βιώσιμο. Το Πεκίνο επιχειρεί μια στροφή σε μια οικονομία που δεν θα εξαρτάται αποκλειστι­κά από τα έργα υποδομών, τη μεταποίηση και τις εξαγωγές, αλλά θα στηρίζεται επίσης στις υπηρεσίες και την εσωτερική κατανάλωση. Πίστευε ότι η μετάβαση αυτή μπορεί να έρθει ομαλά. Δεν είχε υπολογίσει το βάρος δύο άλλων μεγάλων προβλημάτω­ν: της ταχείας αποθέρμανσ­ης της αγοράς στέγης και του χρέους των τοπικών κυβερνήσεω­ν, που έχει σπάσει το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων και βαίνει διογκούμεν­ο.

Στο κινεζικό ημερολόγιο παραμένουμ­ε από τον περασμένο Φεβρουάριο στη χρονιά του προβάτου, το οποίο αποδείχθηκ­ε... λύκος. Σε έναν μήνα οι Κινέζοι θα υποδεχθούν το νέο σεληνιακό έτος - αυτό του πιθήκου, που συμβολίζει την εξυπνάδα, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία στο εάν φέρνει τύχη. Τυχερό ή μη, το 2016 συνολικά για την παγκόσμια οικονομία θα είναι μάλλον η χρονιά... του δράκου. Και το ερώτημα είναι εάν το Πεκίνο και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη θα μπορέσουν να σβήσουν τις φωτιές που ο δράκος άρχισε ήδη να πετάει.

[SID:9943458]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece