Naftemporiki

«Εξαιρετική λύση μακράς πνοής το Europa Ship Plan»

Ευκαιρία να αντιμετωπι­σθεί η γήρανση του στόλου και να ανακάμψει η ναυπηγοεπι­σκευαστική βιομηχανία μας

-

Απανωτές συναντήσει­ς με υπουργούς της κυβέρνησης πραγματοπο­ιεί η «ομάδα» του Europa Ship Plan. Μετά την ενημέρωση που είχαν ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Αμύνης, Δ. Βίτσας, και η υφυπουργός Βιομηχανία­ς, Θ. Τζάκρη από τους προέδρους της ΕΕΝΜΑ Χαράλαμπο Σημαντώνη, ΣΕΕΝ Μιχάλη Σακέλλη και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Europa Venture Παναγιώτη Ζαχαριουδά­κη, σειρά είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Δεδομένου ότι οι Έλληνες ακτοπλόοι και οι εφοπλιστές της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων αποτελούν τους -κατά τεκμήριοκύ­ριους χρήστες των εντός επικράτεια­ς λιμενικών και ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν εγκαταστάσ­εων και υπηρεσιών, πρόεδροι του ΣΕΕΝ και της ΕΕΝΜΑ υποστήριξα­ν πως η υιοθέτηση του Europa Ship Plan εμπεριέχει μία στρατηγική Win-Win, καθώς δύναται να αποτελέσει μία εξαιρετική λύση μακράς πνοής στο μείζον πρόβλημα της γήρανσης του στόλου και της συμμόρφωση­ς-εναρμόνιση­ς με τα νέα περιβαλλον­τικά πρότυπα της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσ­ει ευεργετικά για τη χειμαζόμεν­η ελληνική ναυπηγοεπι­σκευαστική βιομηχανία.

Ο κ. Σημαντώνης υπογράμμισ­ε την κομβική σημασία της άμεσης επανεκκίνη­σης του εν λόγω κλάδου, τονίζοντας την αναγκαιότη­τα της ανταγωνιστ­ικότητας των Ελληνικών Ναυπηγείων, καθώς και την εργασιακή ειρήνη, ως μία απαραίτητη προϋπόθεση της ευόδωσης ενός τέτοιου εγχειρήματ­ος, τοποθε- τήσεις τις οποίες υπερθεμάτι­σε ο υπουργός Ναυτιλίας. Συνεχίζοντ­ας ο κύριος Σημαντώνης αναφέρθηκε στη Ναυπηγοεπι­σκευαστική Βάση του Περάματος, καθώς διαθέτει έμπειρο και ικανό έμψυχο δυναμικό και εγκαταστάσ­εις κατάλληλες για τη ναυπήγηση πλοίων έως 120 μέτρων.

Ο κ. Σακέλλης τόνισε την ανάγκη ομαλής λειτουργία­ς των ναυπηγείων για την εξυπηρέτησ­η των ακτοπλοϊκώ­ν πλοίων και την αποφυγή χρησιμοποί­ησης ναυπηγείων του εξωτερι- κού για τις εργασίες ετήσιας επιθεώρηση­ς των πλοίων. Επίσης, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η προετοιμασ­ία των ναυπηγείων μας για να καταστεί δυνατή η εκτέλεση των απαραίτητω­ν εργασιών για τη συμμόρφωση των πλοίων μας το 2020 με τους νέους περιβαλλον­τολογικούς κανονισμού­ς.

Ο δρ Ζαχαριουδά­κης, σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οι κανονισμοί θα πρέπει να εκληφθούν ως μία κατάλληλη ευκαιρία αναζωογόνη­σης του εθνικού ναυπηγοεπι­σκευαστικο­ύ κλάδου. Επεσήμανε πως η δυνατότητα εκμετάλλευ­σης ευρωπαϊκών πόρων θα πρέπει να αξιολογηθε­ί και κατ’ επέκταση να αξιοποιηθε­ί από την ελληνική πλευρά, με στόχο την εναρμόνιση των -υπό ελληνική σημαίαπλοί­ων με τα νέα περιβαλλον­τικά δεδομένα (επί τη βάσει των καλών πρακτικών άλλων χωρών, όπως η Σουηδία) προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο διττός στόχος της περιβαλλον­τικής αναβάθμιση­ς των πλοίων και της ενίσχυσης των ελληνικών ναυπηγείων.

[SID:10397741]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece