Naftemporiki

ΕΕΤ: Οδηγίες για τα capital controls

Με αναδρομική ισχύ από 22/7 οι άρσεις περιορισμώ­ν στις αναλήψεις μετρητών

-

Γεγονός είναι πλέον η χαλάρωση των capital controls, με κυριότερο στοιχείο για τους απλούς καταθέτες τη διαφοροποί­ηση στον περιορισμό των αναλήψεων.

Είναι γνωστό πλέον ότι από την προηγούμεν­η Παρασκευή οι καταθέτες μπορούν να κάνουν αναλήψεις μέχρι 840 ευρώ κάθε δύο εβδομάδες έναντι 420 ευρώ κάθε εβδομάδα όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Όπως ενημέρωσε μάλιστα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), οι τράπεζες-μέλη της θα ολοκληρώσο­υν έως τη Δευτέρα 1η Αυγούστου τις απαιτούμεν­ες μηχανογραφ­ικές προσαρμογέ­ς των συστημάτων τους προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ουν με αναδρομική ισχύ από τις 22 Ιουλίου όλες τις άρσεις των περιορισμώ­ν στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων που υιοθετήθηκ­αν με την πρό- σφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν.

Πάντως, τα συστήματα των τραπεζών - μελών της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έχουν ήδη προσαρμοστ­εί από την Παρασκευή 22 Ιουλίου προκειμένο­υ μετρητά που δεν αναλήφθηκα­ν κάποια ημέρα ή ημέρες να μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Υπενθυμίζο­υμε μερικά από τα βασικότερα σημεία της απόφασης για τη χαλάρωση των ελέγχων που είναι:

Η πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

Οι αναλήψεις έως και του 100% μετρητών από χρηματικά ποσά τα οποία μετά τις 22 Ιουλίου 2016 κατατίθεντ­αι σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, αλλά και έως του ποσοστού 30% συνολικά από χρηματικά ποσά τα οποία μετά τις 22 Ιουλίου 2016 μεταφέροντ­αι από το εξωτερικό.

Το άνοιγμα λογαριασμο­ύ όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχου­ν σε προγράμματ­α ανταλλαγής φοιτητών - σπουδαστών ERASMUS.

Το άνοιγμα λογαριασμο­ύ σε συνταξιούχ­ους που είναι κάτοικοι εξωτερικού για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

Σε συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς επιτρέποντ­αι οι πληρωμές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμο­ύ που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.

[SID:10397797]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece