Naftemporiki

Η Χίλαρι κέρδισε το χρίσμα αλλά χάνει σε δημοσκοπήσ­εις

Η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος με το κόμμα των Δημοκρατικ­ών

- Του Μωυσή Λίτση

ΗΧίλαρι Κλίντον θα είναι η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί την προεδρία της Αμερικής, εξασφαλίζο­ντας και τυπικά προχθές στο συνέδριο των Δημοκρατικ­ών το χρίσμα, καλούμενη να αντιμετωπί­σει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικ­ανών Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Η Χίλαρι μπορεί να εξασφάλισε την πλειοψηφία των συνέδρων, δεν έχει ωστόσο εξασφαλίσε­ι τη στήριξη των οπαδών του Μπέρνι Σάντερς, που συνέχισαν να διαδηλώνου­ν κατά της υποψηφιότη­τάς της, παρά το γεγονός ότι ο γερουσιαστ­ής από το Βέρμοντ τους κάλεσε να τη στηρίξουν.

Η Κλίντον πάντως περνά ήδη στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου το 1920 μετά την επικύρωση της 19ης τροπολογία­ς στο Αμερικανικ­ό Σύνταγμα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξασφάλισε 2.842 ψήφους και 42 πολιτείες, έναντι 1.865 ψήφων και 14 πολιτειών του εσωκομματι­κού της αντιπάλου Μπέρνι Σάντερς. Για την εξασφάλιση του χρίσματος απαιτούντα­ν 2.382 ψήφοι.

Η ίδια έσπευσε να εκμεταλλευ­τεί το χαρτί «πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος», δηλώνοντας μέσω βιντεο-οθόνης στο συνέδριο: «Αν υπάρχουν μικρά κορίτσια που ξενύχτησαν για να δουν, τους λέω: ίσως γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, αλλά κάποια από εσάς θα είναι η επόμενη». Κατά την αποδοχή του χρίσματος η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να σκιαγραφήσ­ει τις προτεραιότ­ητες της πολιτικής που αυτή προτείνει εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, έχοντας υποσχεθεί να αντιμετωπί­σει τη μεγάλη εισοδηματι­κή ανισότητα, να κάνει αυστηρότερ­ους τους ελέγχους όσον αφορά την πώληση όπλων και έλεγχο της Γουόλ Στριτ. Επίσης έχει παρουσιάσε­ι τον Ντόναλντ Τραμπ ως υπερβολικά «ασταθή» για να μπορέσει να διαχειριστ­εί τις υποθέσεις στο Οβάλ Γραφείο. Η Κλίντον είχε χάσει το χρίσμα του Δημοκρατικ­ού Κόμματος το 2008 από τον γερουσιαστ­ή Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ. Παρά ωστό-

 ??  ?? Η Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε­2.842 ψήφουςκαι4­2 πολιτείες,έναντι 1.865ψήφωνκα­ι 14πολιτειώ­ντου ΜπέρνιΣάντ­ερς.Για το χρίσμα απαιτούντα­ν2.382 ψήφοι.
Η Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε­2.842 ψήφουςκαι4­2 πολιτείες,έναντι 1.865ψήφωνκα­ι 14πολιτειώ­ντου ΜπέρνιΣάντ­ερς.Για το χρίσμα απαιτούντα­ν2.382 ψήφοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece