Naftemporiki

Ενίσχυση της καταθετική­ς βάσης στις τράπεζες «βλέπει» η Moody's

Οι εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου μετά τα πρόσφατα μέτρα χαλάρωσης των capital controls

-

Μεγάλη πιθανότητα στις ελληνικές τράπεζες να προσελκύσο­υν περισσότερ­ες καταθέσεις λόγω της χαλάρωσης των capital controls δίνει η Moody’s με χθεσινό σημείωμά της, μετά και τις σχετικές ανακοινώσε­ις από το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι πρόσφατα στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικώ­ν δημοσίευσε νέα μέτρα χαλάρωσης στα capital controls που είχαν τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2015. Η χαλάρωση θα βοηθήσει πιθανά τις τράπεζες να προσελκύσο­υνπερισσότ­ερες καταθέσεις, επειδή οι νέες ροές προς το τραπεζικό σύστημα δεν θα υπόκεινται σε περιορισμο­ύς. Τα νέα μέτρα είναι πιθανό να ενθαρρύνου­ν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις να επιστρέψου­ν επίσης σταδιακά μέρος των χρημάτων που απέσυραν. Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητα­ς (ELA), που ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία για το τέλος του Ιουνίου του 2016 και τις επιβαρύνει με κόστος της τάξης του 1,5%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι νέες καταθέσεις έχουν κατά μέσο όρο κόστος 0,85% τον χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότ­ησης των τραπεζών θα μειωθεί κατά 60 μονάδες βάσης, εφόσον βέβαια μπορέσει να αντικαταστ­αθεί ο ELA με νέες καταθέσεις πελατών στο άμεσο μέλλον.

Χαμηλότερο κόστος χρηματοδότ­ησης θα βελτιώσει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών και την κερδοφορία, η οποία με τη σειρά της θα στηρίξει συνολικά το σύστημα.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Γιώργος Χουλιαράκη­ς, σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ανέφερε ότι αναμένεται η άρση των διαφόρων περιορισμώ­ν στις αναλήψεις μετρητών να μεταφραστε­ί σύντομα σε νέες τραπεζικές καταθέσεις έως 4 δισ. ευρώ.

Η φυγή κεφαλαίων πυροδοτήθη­κε από τις παρατεταμέ­νες δια- πραγματεύσ­εις με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδος και την αβεβαιότητ­α γύρω από το πρόγραμμα υποστήριξη­ς και ένταξης στην Ευρωζώνη.

Η Moody’s αναφέρει αναλυτικά τα μέτρα χαλάρωσης των capital controls και συγκεκριμέ­να:

Ανάληψη μέχρι και το 100% των τραπεζικών καταθέσεων σε μετρητά από τις 22 Ιουλίου και μετά.

Ανάληψη έως και 30% των κεφαλαίων που λαμβάνοντα­ι από το εξωτερικό από τις 22 Ιουλίου και μετά.

Ανάληψη μέχρι 840 ευρώ από τραπεζικές καταθέσεις σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Μερική ή πλήρης αποπληρωμή των δανείων.

Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαρισμό καταθέσεων χωρίς προηγούμεν­η έγκριση.

Έλληνες συνταξιούχ­οι που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς για να λαμβάνουν τη σύνταξη από την Ελλάδα.

«Αναμένουμε ότι η σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο και την πιθανή επιστροφή σε οριακά θετική κερδοφορία για το 2016, έπειτα από σημαντικές ζημίες των προηγούμεν­ων ετών, θα βοηθήσει εν μέρει στην αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα» σημειώνει ο οίκος.

Συνολικά από τον Νοέμβριο του 2014 αποσύρθηκα­ν καταθέσεις 40 δισ. ευρώ, συμπληρώνε­ι και αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα χαρτονομίσ­ματα σε κυκλοφορία ήταν περίπου 29 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι 15 με 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε μετρητά εκτός του τραπεζικού συστήματος, είτε σε σπίτια (κάτω από μαξιλάρια και στρώματα) ή σε θυρίδες. [SID:10400361]

 ??  ?? Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, σημειώνει η Moody's.
Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, σημειώνει η Moody's.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece