Naftemporiki

Παραδοχή για αστοχίεςστ­ο πρόγραμμα διάσωσης

Τι αναφέρει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγηση­ς του Ταμείου για το πρώτο μνημόνιο

-

Αυτοκριτικ­ή για τα λάθη που διέπραξε το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο στο πρώτο χρηματοδοτ­ικό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και αναγνώριση της «μοναδικότη­τας του ελληνικού προβλήματο­ς» περιλαμβάν­ει η έκθεση του Ανεξάρτητο­υ Γραφείου Αξιολόγηση­ς του Ταμείου (Independen­t Evaluation Office - ΙΕΟ), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητ­α.

Η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαχωρίζει τα τρία επιτυχημέν­α προγράμματ­α (Ιρλανδίας, Πορτογαλία­ς και Κύπρου) από αυτό της Ελλάδος, αναγνωρίζο­ντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση». Με δήλωσή της υποστηρίζε­ι: «Η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείω­τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή. Ωστόσο, η χώρα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεω­ν που εκδηλώθηκα­ν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματ­ος, καθώς και από τις επαναλαμβα­νόμενες πολιτικές κρίσεις. Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύον­τας έτσι την εμπιστοσύν­η προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρέμετα­ι. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του προγράμματ­ος». Η Κρ. Λαγκάρντ αναγνωρίζε­ι ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματ­ος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα το πρώτο πρόγραμμα να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο. «Παρά ταύτα η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνο­ντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξαρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης», σημειώνει.

Στην έκθεσή του το Ταμείο υποστηρίζε­ι ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους το 2012 (με το γνωστό PSI), καθώς και την ανα- χρηματοδότ­ηση με πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της και το ΔΝΤ. Επαναλαμβά­νει δε την έκκληση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η κατ’ εξαίρεση χρηματοδότ­ηση από το Ταμείο του ελληνικού προγράμματ­ος, παρ’ όλο που εκτιμούσε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, έγινε προκειμένο­υ να αποσοβηθεί ο υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Τέλος, με δεδομένη την εμπειρία από τη συμμετοχή του στην τρόικα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητας της συνεργασία­ς του Ταμείου με τις περιφερεια­κές συμφωνίες χρηματοδότ­ησης.

Αιχμές κατά του Β. Σόιμπλε

Εν τω μεταξύ, για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», χαρακτηρίζ­οντας μεροληπτικ­ή τη στάση του υπέρ της Ισπανίας τη στιγμή που απορρίπτει κάθε επιείκεια προς την αριστερή ελληνική κυβέρνηση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια, αν και οι οικονομολό­γοι προειδοποι­ούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέ­ντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζ­ει την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, όμως, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση, αντίθετα στην Ισπανία ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζε­ι τον συντηρητικ­ό Μαριάνο Ραχόι, γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομική­ς εφημερίδας «Handelsbla­tt», το οποίο δεν διαψεύστηκ­ε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν, ο κ. Σόιμπλε επεδίωξε, με προσωπική του παρέμβαση στους επιτρόπους της Ε.Ε., την ήπια αντιμετώπι­ση των χωρών αυτών στο θέμα των κυρώσεων λόγω των ελλειμμάτω­ν τους.

Σύμφωνα με το «Spiegel», η ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορ- τογαλίας παραμένει εύθραυστη. Το να αφαιρέσεις χρήματα μέσω των υψηλών κυρώσεων σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση θα ήταν παραφροσύν­η, ιδίως μετά το Brexit. Θα είχε δικαιώσει όλους όσοι θεωρούν εκτός πραγματικό­τητας τη γραφειοκρα­τία των Βρυξελλών.

«Και τώρα τι;» αναρωτιέτα­ι, όμως, το γερμανικό περιοδικό. Μεσοπρόθεσ­μα η Ε.Ε. πρέπει είτε να αλλάξει τους κανόνες της, είτε να τους εφαρμόσει μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Μέχρι τότε θα έπρεπε η κατανόηση η οποία επιδείχθηκ­ε τώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ισχύσει και για άλλους. Για κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί μέχρι τώρα να γίνει λόγος, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας ο κ. Σόιμπλε απέρριψε επί μακρόν κάθε αίτημα για ηπιότητα.

Τέλος, ο Γερμανός ευρωβουλευ­τής Μάρκους Φέρμπερ εξαπέλυσε πυρά κατά της Κομισιόν για την απόφασή της να μην επιβάλει κυρώσεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. [SID:10400400]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece