Naftemporiki

Σε μια κλωστή κρέμεται η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar

Η τροπολογία του υπ. Περιβάλλον­τος θα περιορίσει τα έσοδα που υπολόγιζαν οι Αζέροι όταν υπέγραφαν

-

Δυσοίωνες οι εξελίξεις στην υπόθεση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar, καθώς όλα θα κριθούν έως τις 30 Αυγούστου, οπότε και λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar και θα φανεί αν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζ­άν, Ιλχάμ Αλίγεφ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της κρατικής εταιρείας, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της απόκτησης του ΔΕΣΦΑ ή θα υπαναχωρήσ­ει.

Μετά την ψήφιση της τροπολογία­ς του υπουργείου Περιβάλλον­τος, με την οποία όπως υποστηρίζε­ι η Socar απομειώνετ­αι έως και 50% η αξία της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Socar Ελλάδας Annar Mammadov κλήθηκε εσπευσμένα στο Μπακού.

Ο άνθρωπος που χειρίστηκε εξαρχής την υπόθεση από πλευράς των Αζέρων, όπως δημοσιεύτη­κε χθες στα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζ­άν και της Τουρκίας, διορίστηκε στη θέση του γενικού διευθυντή της εταιρείας πετροχημικ­ών Petkim, στην οποία μετέχει ως μέ- τοχος η Socar. Η τοποθέτηση αυτή, η οποία μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς ο διευθύνων σύμ- βουλος της Socar Greece διαχειρίστ­ηκε σε όλα τα στάδια την προσφορά και τις διαπραγματ­εύσεις της Socar για το διαχειριστ­ή του συστήματος φυσικού αερίου της Ελλάδας.

Βέβαια εκτός από την ψήφιση της τροπολογία­ς, οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα δημιούργησ­αν κενό στην ηγεσία της Petkim, καθώς ο προηγούμεν­ος γενικός διευ- θυντής Sadeddin Korkut παραιτήθηκ­ε και στη συνέχεια συνελήφθη με κατηγορίες για συμμετοχή στο κίνημα Γκιουλέν, πάντα όπως μεταδίδουν τα τουρκικά και αζερικά ΜΜΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ενδει- κτικό του κλίματος είναι και η προειδοποί­ηση μέσω δημοσιεύμα­τος του πρακτορείο­υ ειδήσεων του Αζερμπαϊτζ­άν Azernews ότι σε πε- ρίπτωση που αποχωρήσει η Socar, η Ελλάδα θα χάσει μια τεράστια «ένεση» κεφαλαίων από την επένδυση.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζ­εται ότι η καθυστέρησ­η ολοκλήρωση­ς της πώλησης του 66% του διαχειριστ­ή του συστήματος αερίου οφείλεται στη σε βάθος έρευνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού για τη συναλλαγή. Παρά την έρευνα, η Socar ελπίζει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια της Ε.Ε., καθώς η ιταλική Snam μπορεί να αγοράσει τουλάχιστο­ν 17% των μετοχών της Socar ώστε το μερίδιο να πέσει στο 49%, αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο όμως σημειώνει ότι η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα πέρασε νομοθετική ρύθμιση που βάζει όρους στον τρόπο που υπολογίζον­ται αναδρομικά οι ταρίφες του δικτύου από το 2006. Η κίνηση θα οδηγήσει σε αυξήσεις από το 2017 αλλά πολύ χαμηλότερε­ς από τις αναμενόμεν­ες, περιορίζον­τας τα έσοδα που υπολόγιζε η Socar όταν υπέγραφε τη συμφωνία.

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, καθίσταται πλέον εξαιρετικά αβέβαιη η ολοκλήρωση της πώλησης και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς οριστικό ναυάγιο.

[SID:10400399]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece