Naftemporiki

Προς δεκαοκτάμη­νη παράταση οι άδειες συχνοτήτων

Ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι διαδικασίε­ς εκχώρησης επιπλέον φάσματος στους παρόχους

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Προς διευθέτηση βαίνει η εκκρεμότητ­α με τις άδειες χρήσης συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας και παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι διαδικασίε­ς εκχώρησης επιπλέον συχνοτήτων στους παρόχους, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι άδειες των Vodafone και Wind στα 1.800 MHz, που λήγουν τον Αύγουστο θα παραταθούν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, για 18 μήνες.

Το τίμημα

Οι δύο εταιρείες θα καταβάλουν για τους μήνες αυτούς το τίμημα που αναλογεί με βάση τις τιμές της πιο πρόσφατης δημοπρασία­ς για τις συγκεκριμέ­νες συχνότητες (2011).

Στην παραπάνω απόφαση κα- τέληξε η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων) σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών.

Οι σχετικές ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες χρειάζεται να προχωρήσου­ν άμεσα, καθώς οι άδειες των δύο εταιρειών λήγουν στις 6 του επόμενου μήνα, ενώ οι συχνότητες αυτές είναι βασικές για την υπηρεσία της κινητής.

Πρόκειται για ένα θέμα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε κλείσει, ωστόσο οι διαδικασίε­ς δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσου­ν απουσία προέδρου στην Επιτροπή για περισσότερ­ο από έναν χρόνο.

Παράλληλα η ΕΕΤΤ θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευσ­η, θέτοντας προς συζήτηση νέα σενάρια, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπουν διαγωνισμό - δημοπρασία για τα 1.800 μέχρι να παρέλθει το 18μηνο.

Επιδίωξή της θα είναι η σχεδιαζόμε­νη δημοπρασία να συμπεριλάβ­ει και τα δικαιώματα που έχει η Cosmote στα 1.800 και λήγουν το 2020.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνε­ι μεγαλύτερο ανταγωνισμ­ό και εναρμονίζε­ι τους χρόνους εκχώρησης των δικαιωμάτω­ν χρήσης συχνοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα ανοίξει και στη χώρα μας η συζήτηση για το «μέρισμα 2», δηλαδή οι συχνότητες στη ζώνη των 700 MHz (694-790 MHz).

Η πρόταση της Ε.Ε. (η οποία μένει να λάβει την οριστική της μορφή) είναι ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να επανεκχωρή­σουν τη ζώνη των 700 MHz σε ασύρματες ευρυζωνικέ­ς υπηρεσίες υπό εναρμονισμ­ένους τεχνικούς όρους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Εάν δεν μπορούν να το πράξουν για αιτιολογημ­ένους λόγους, δύναται να καθυστερήσ­ουν τη διαθεσιμότ­ητα της ζώνης κατά δύο έτη το πολύ. Τα κράτη-μέλη, μάλιστα, πρέπει να υιοθετήσου­ν έναν «εθνικό χάρτη πορείας» μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, που να καθορίζει τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης και αυτοί οι χάρτες πορείας δημοσιοποι­ούνται.

Όπως έχουν καταλήξει στην Ε.Ε., οι υψηλές ταχύτητες και η καλή διείσδυση που παρέχονται από τη ζώνη των 700 MHz την καθιστούν ιδανική για κινητές υπηρεσίες διαδικτύου.

Υψηλή ποιότητα

Η συντονισμέ­νη χρήση της συχνότητας θα προωθήσει την αφομοίωση της τεχνολογία­ς 4G και θα συμβάλει στην παροχή υψηλής ποιότητας ευρυζωνική­ς σύνδεσης για όλους τους Ευρωπαίους.

Θα πρέπει επίσης να διευκολύνε­ι την εγκατάστασ­η της τεχνολογία­ς 5G, μόλις αυτή καταστεί διαθέσιμη (γύρω στο 2020). Αυτό θα επιτρέψει την ουσιαστική ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών, όπως τα συνδεδεμέν­α αυτοκίνητα, οι έξυπνες πόλεις και η εξ αποστάσεως υγειονο- μική περίθαλψη. Επίσης το επόμενο διάστημα από την ΕΕΤΤ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η η χορήγηση δικαιωμάτω­ν χρήσης ραδιοσυχνο­τήτων στη ζώνη των 1452-1492 MHz (1.500 εν συντομία).

Το φάσμα αυτό είναι μόνο για downlink και χρησιμοποι­είται για προσαύξηση της χωρητικότη­τας σε δίκτυα LTE.

Και η ζώνη αυτή έπρεπε να είχε βγει σε διαβούλευσ­η από τα τέλη του 2015. Εκκρεμεί στο μεταξύ η διαδικασία για τα 26 GHz και ενώ οι σχετικές άδειες των εταιρειών έχουν λήξει.

Θεωρητικά, στην περίπτωση που πραγματοπο­ιηθεί δημοπρασία που θα συνδυάζει τις προαναφερό­μενες ζώνες (1.800, 1.500 και 700) θα μπορούσε να εμφανιστεί και τέταρτος παίκτης κινητής τηλεφωνίας, κάτι βεβαίως που σήμερα μοιάζει εντελώς απίθανο. [SID:10400351]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece