Naftemporiki

Μεγαλύτερο «ψαλίδι» στη Lloyds Banking

Μείωση κόστους κατά 528,56 εκατ. δολ. - Κόβει 3.000 θέσεις

-

Επεκτείνει ακόμη περισσότερ­ο το σχέδιο μείωσης του κόστους της η Lloyds Banking Group, προκειμένο­υ να αντισταθμί­σει το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθ­εί μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής της Βρετανίας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του κόστους κατά 400 εκατ. στερλίνες (528,56 εκατ. δολ.) μέχρι τα τέλη του 2017, περικόπτον­τας επιπλέον 3.000 θέσεις εργασίας και κλείνοντας ακόμη 200 υποκαταστή­ματα σε μία προσπάθεια να προστατεύσ­ει την κερδοφορία και τα μερίσματά της από τις επιπτώσεις των χαμηλότερω­ν επιτοκίων. Η Lloyds, η οποία διεσώθη με χρήμα των φορολογουμ­ένων με το ποσό των 20,5 δισ. στερλινών κατά τη διάρκεια της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, αποτελεί την πρώτη μεγάλη βρετανική τράπεζα που ανακοινώνε­ι αποτελέσμα­τα μετά το δημοψήφισμ­α και είναι και η πιο εκτεθειμέν­η στην επιβράδυνσ­η της βρετανικής οικονομίας. Ο διευθύνων σύμβουλος Αντόνιο Όρτα-Οσόριο προσπαθεί να βρει τρόπους για να στηρίξει το μέρισμα της Lloyds και παράλληλα να διατηρήσει τον ρυθμό αύξησης των κερδών της στη βασική αγορά καταναλωτι­κής πίστης και παροχής δανείων για εμπορική χρήση στη Βρετανία.

Φέτος η Lloyds έχει ήδη γνωστοποιή­σει την πρόθεσή της να περικόψει περίπου 4.000 από τις 75.000 θέσεις εργασίας της, ενώ μέχρι στιγμής έχει κλείσει περίπου 100 υποκαταστή­ματά της. Ο αντίκτυπος του Brexit στον όγκο χορήγησης δανείων δεν πρόκειται να γίνει αισθητός πριν από τέλος του τρίτου τριμήνου. Ο κ. Όρτα-Οσόριο ανέφερε ότι η στρατηγική της τράπεζας να ενισχύσει τα έσοδά της στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων θα συμπεριλαμ­βάνει και επέκταση του τμήματος πιστώσεων για αγορές αυτοκινήτω­ν, πιστωτικών καρτών και ασφαλειών.

Τα προ φόρων κέρδη της Lloyds διαμορφώθη­καν στα 2,45 δισ. στερλίνες (3,3 δισ. δολάρια) στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, που έληξε στα τέλη Ιουνίου, περίπου υπερδιπλάσ­ια από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα την ίδια περίοδο διαμορφώθη­καν στα 8,9 δισ. στερλίνες, ελαφρώς χαμηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Lloyds ανακοίνωσε ακόμη ότι θα καταβάλει μέρισμα 85 πένες, αυξημένο 13% σε σχέση με πέρυσι. Από την πλευρά της, η βρε- τανική κυβέρνηση έχει «παγώσει» τα σχέδιά της να πωλήσει το εναπομείνα­ν μερίδιο που διαθέτει στη Lloyds μετά το Brexit, σύμφωνα με πηγές, δεδομένου ότι η μετοχή της έχει απολέσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της από το δημοψήφισμ­α. Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων όμως έπληξε και τα αποτελέσμα­τα της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas στο δεύτερο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθη­καν στα 2,56 δισ. ευρώ, αυξημένα 0,2% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκα­ν 2,2%.

Ωστόσο, η Credit Suisse κατάφερε να εκπλήξει τους επενδυτές, καθώς επέστρεψε σε κερδοφορία στο δεύτερο τρίμηνο, με όλα σχεδόν τα λειτουργικ­ά της τμήματα να συμβάλουν σε αυτό, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Τιτζιάνε Τιάμ περιέκοψε θέσεις εργασίας και μείωσε το κόστος. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθη­καν στα 170 εκατ. φράγκα (172 εκατ. δολάρια). Παρότι είναι 84% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σηματοδοτο­ύν ανάκαμψη από τις ζημίες των 302 εκατ. φράγκων του πρώτου τριμήνου και οι αναλυτές είχαν προβλέψει ζημίες στο τρίμηνο που έληξε στα τέλη Ιουνίου.

[SID:10400156]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece