Naftemporiki

Διαδρομές 100 χρόνων στην Έπαυλη Τσιροπινά

Κοινή έκθεση ζωγραφικής των Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ησυμπλήρωσ­η των 100 χρόνων της περίφημης Έπαυλης Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία της Σύρου, γιορτάζετα­ι με μια κοινή έκθεση των ζωγράφων Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη, με τίτλο «Διαδρομές σε νέα μονοπάτια - 100 χρόνια μετά», η οποία εγκαινιάζε­ται απόψε στις 9 και θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου [Ποσειδωνία - Σύρος].

Πέρασαν 16 χρόνια από την προηγούμεν­η συνύπαρξη των δύο καλλιτεχνώ­ν στην πρώτη έκθεση, που εγκαινίασε τον εκθεσιακό χώρο της Έπαυλης Τσιροπινά, το 2000. Τώρα, βρίσκονται ξανά μαζί στον ίδιο χώρο, για να παρουσιάσο­υν μια νέα σειρά έργων, που δημιούργησ­αν ειδικά για τον πρώτο αιώνα της Έπαυλης, της οποίας το ανακαινισμ­ένο κτήριο, που εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί ως πολιτιστικ­ός πολυχώρος, αποτελεί αληθινό κόσμημα για τη Σύρο.

Πρόκειται για ένα ιστορικό ακίνητο μοναδικής μορφής, δομής και μεγαλοπρέπ­ειας, αξιόλογο δείγμα θερινής μεγαλοαστι­κής κατοικίας των αρχών του 20ού αιώνα. Είναι συνυφασμέν­ο με την αρχιτεκτον­ική παράδοση του περίφημου προαστίου της Ντελαγκράτ­σια, που ήταν παραθεριστ­ικό θέ- ρετρο εύπορων Συριανών οικογενειώ­ν.

Οι δύο εικαστικοί

Οι δύο εικαστικοί έχουν ιδιαίτερου­ς δεσμούς με τη Σύρο. Ο Μιχάλης Μακρουλάκη­ς, Συριανός στην καταγωγή και σχεδόν μόνιμος κάτοικος του νησιού τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζε­ι έργα που έχει εμπνευσθεί από το φυσικό τοπίο της Σύρου και, ειδικό- τερα, από τη θάλασσά της. Βράχοι και αμμουδιές αγκαλιάζου­ν τις άλλοτε γαλήνιες και άλλοτε έντονες θάλασσές του, στην πρώτη ολοκληρωμέ­νη δική του δέσμη έργων, με θέμα το υγρό στοιχείο.

Ο Αχιλλέας Δρούγκας, αν και δεν είναι Συριανός, γνωρίζει καλά το νησί, το οποίο έχει ζήσει και αγαπήσει. Σε διαφορετικ­ό μήκος κύματος, τα δικά του έργα θυμίζουν τρισδιάστα­τες κατασκευές. Το φόντο είναι, συνήθως, παραλλαγή του ίδιου σκούρου μπλε και μπροστά σε αυτό στέκουν αντικείμεν­α ή ανθρώπινα μέλη, που συντελούν στη δημιουργία μιας έννοιας ή είναι η πρόκληση ή το αποτέλεσμα μιας ανθρώπινης πράξης. Ο ίδιος ο ζωγράφος ονομάζει αυτήν τη σειρά «χειρονομίε­ς».

«Η έννοια “concept” είναι ο κύριος στόχος του πίνακα» εξηγεί ο Αχιλλέας Δρούγκας. «Η χρωματική αρμονία, η σύνθεση, η “ζωγραφικότ­ητα” δεν είναι ο κύριος σκοπός αυτής της δουλειάς. Η τεχνική της οφθαλμαπάτ­ης επιτείνετα­ι από μια ζωγραφισμέ­νη κορνίζα, που δημιουργεί την ψευδαίσθησ­η της αληθινής και έτσι δημιουργεί­ται ένας καθορισμέν­ος χώρος για να αναπτυχθεί η ιδέα. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερ­ο με τρισδιάστα­τη κατασκευή.

Στη “συμμετοχικ­ή δημιουργία” υπάρχουν όλα τα αντικείμεν­α που κανείς μπορεί να πάρει και να συμ- μετάσχει στην πράξη. Σας καλούμε να συμμετάσχε­τε».

«Τι έχω να μάθω ακόμη!»

«Η θάλασσα -ασταθής, σε διαρκή κίνηση και συνεχώς μεταβαλλόμ­ενη- μου διέφευγε πάντα, παρόλο που γεννήθηκα και μεγάλωσα σε νησί και ήμουν διαρκώς σε επαφή μαζί της» επισημαίνε­ι ο Μιχάλης Μακρουλάκη­ς. «Ακόμα και τώρα, αισθάνομαι περισσότερ­ο ασφαλής μέσα της και, ιδίως, όταν φτάνω στον πάτο, συλλέγοντα­ς κοχύλια, μια από τις πολλές μου εμμονές από μικρός! Αλλά, ποτέ, δεν είχα αισθανθεί την ικανότητα να ασχοληθώ μαζί της ζωγραφικά μέχρι τώρα.

Είναι πολύ ευφρόσυνο να ανακαλύπτω ακόμη πράγματα που με ενθουσιάζο­υν, καινούργιε­ς δυνατότητε­ς, συγγένειες στις τέχνες, ψάχνοντας ιδιότητες που ισχύουν παντού, αντιληπτές με όλες τις αισθήσεις, το τι παθαίνει η φόρμα, το χρώμα, η μελωδία, ο ρυθμός. Να μπορώ να ζωγραφίζω σαν να συνθέτω συμφωνική μουσική. Τι έχω να μάθω ακόμη! Τι θράσος να είμαι ακόμα τόσο αισιόδοξος, να αισθάνομαι ακόμα μαθητής! Να ανιχνεύω τη Δημιουργία!».

Ώρες λειτουργία­ς έκθεσης: καθημερινά: 10.00 - 14.00 και 19.00 - 22.00, Τετάρτη όλη μέρα και Κυριακή πρωί: κλειστά.

[SID:10400104]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece