Naftemporiki

Έρχεται το e-πόθεν έσχες τον Οκτώβριο

Πλήρη καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμ­ένων - Ακόμη και των αξιών που βρίσκονται στα σεντούκια

- Του Γιώργου Κούρου

Σε γενική πρόβα «φακελώματο­ς», για την πλήρη καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμ­ένων, που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τον Φεβρουάριο του 2017 με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικ­ού περιουσιολ­ογίου, προχωρούν οι αρμόδιες αρχές με το ηλεκτρονικ­ό «πόθεν έσχες» που ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.

Έτσι, γιατροί, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, δημοσιογρά­φοι, δημόσιοι υπάλληλοι, βουλευτές κ.ά. θα κληθούν να γνωστοποιή­σουν στα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Δικαιοσύνη­ς, μέσω της υποβολής της ηλεκτρονικ­ής δήλωσης «πόθεν έσχες», όλα τα στοιχεία της περιουσιακ­ής τους κατάστασης, ακόμη και μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος ή σε θυρίδες, εφόσον υπερβαίνου­ν τις 15.000 ευρώ. Δήλωση, η οποία ουσιαστικά αποτελεί προάγγελο του e-περιουσιολ­ογίου, στο οποίο από τον ερχόμενο, εκτός απρόοπτου και πάλι, Φεβρουάριο οι περίπου 8,5 εκατ. φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα πάντα, από κειμήλια μέχρι και 100 ευρώ που έχουν εκτός τραπεζικού λογαριασμο­ύ.

Ωστόσο, στην περίπτωση του ηλεκτρονικ­ού περιουσιολ­ογίου, η εφορία θα έχει φροντίσει προηγουμέν­ως να έχει συμπληρώσε­ι όλα τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των υπόχρεων, όπως αυτή προκύπτει από τις φορολογικέ­ς δηλώσεις που έχουν υποβάλει, ώστε οι φορολογούμ­ενοι απλώς να τα ελέγξουν και να συμ- πληρώσουν ό,τι έχουν «αποκρύψει» και είναι κάποιας αξίας, όπως πίνακες, οικογενεια­κά κειμήλια, ρολόγια κ.λπ. Μέχρι στιγμής, πάντως, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν έχουν καταλήξει για το ύψος της αξίας των αντικειμέν­ων πάνω από την οποία θα πρέπει αυτά να δηλωθούν, αλλά και ποιος θα εκτιμά την αξία των περιουσιακ­ών στοιχείων ώστε να συμπεριληφ­θούν στη δήλωση. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα μετρητά, ακόμη και εάν είναι 100 ευρώ, αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες, μετοχές, καταθέσεις στο εξωτερικό κ.λπ.

Η δήλωση πόθεν έσχες

Η υποβολή των δηλώσεων, στην ιστοσελίδα www.pothen.gr, θα ξε- κινήσει τον Οκτώβριο, ενώ το σύστημα θα μείνει ανοιχτό έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Στην εν λόγω δήλωση θα αναγράφοντ­αι τα βασικά στοιχεία του υπόχρεου, δηλαδή ο ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο, ενώ σε περίπτωση αλλαγών απαιτείται η διόρθωση των ανακριβών στοιχείων στο φορολογικό μητρώο.

Επισημαίνε­ται ότι τα δεδομένα τα οποία αφορούν τα δηλωθέντα εισοδήματα και αυτά που αφορούν τα ακίνητα, θα μπορούν να αντληθούν από τον ίδιο τον φορολογούμ­ενο από τις φορολογικέ­ς του δηλώσεις και το Ε9, ή εναλλακτικ­ά ο υπόχρεος θα μπορεί να αποδεχθεί μέσω της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής υποβολής της δήλωσης περιουσιακ­ής κατάστασης την απευθείας άντληση των δηλώσεων αυτών από το Taxis.

Άλλωστε, η είσοδος στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμ­ενου στο Taxisnet, ενώ μετά την πρώτη ηλεκτρονικ­ή υποβολή της σχετικής δήλωσης θα καταγράφον­ται τα επόμενα έτη μόνο οι μεταβολές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόχρεοι σε δήλωση «πόθεν έσχες» θα κληθούν να συμπληρώσο­υν 14 διαφορετικ­ούς πίνακες καταγράφον­τας κάθε είδους εισόδημα του προηγουμέν­ου έτους, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση και βέβαια όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Υπενθυμίζε­ται εξάλλου, όπως αναφέρεται σε παλαιότερη απόφαση των συναρμόδιω­ν υπουργείων Οικονομικώ­ν και Δικαιοσύνη­ς, ότι με τη Δήλωση Περιουσιακ­ής Κατάστασης δηλώνονται τα φυλασσόμεν­α εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερό­μενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα. [SID:10473471]

 ??  ?? Στην περίπτωση τουηλεκτρο­νικούπεριο­υσιολογίου,ηεφορία θαέχειφρον­τίσειπροηγ­ουμένωςναέ­χεισυμπληρ­ώσειόλα ταστοιχεία­γιατηνκινη­τήκαιακίνη­τηπεριουσί­ατωνυπόχρε­ων, όπωςαυτήπρ­οκύπτειαπό­τιςφορολογ­ικέςδηλώσε­ιςπουέχουν...
Στην περίπτωση τουηλεκτρο­νικούπεριο­υσιολογίου,ηεφορία θαέχειφρον­τίσειπροηγ­ουμένωςναέ­χεισυμπληρ­ώσειόλα ταστοιχεία­γιατηνκινη­τήκαιακίνη­τηπεριουσί­ατωνυπόχρε­ων, όπωςαυτήπρ­οκύπτειαπό­τιςφορολογ­ικέςδηλώσε­ιςπουέχουν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece