Naftemporiki

Αυξημένη καθαρή κερδοφορία από τα ΕΛΠΕ

Το αποτέλεσμα του Ομίλου βελτιώθηκε κατά 57% στα 104 εκατ. και 17% σε συγκρίσιμη βάση

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Mε αύξηση καθαρών κερδών της τάξης του 57% έκλεισε το α΄εξάμηνο του 2016 για τον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμέ­να, τα κέρδη έφθασαν τα 104 εκατ. ευρώ (66 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2015), ενώ, την ίδια ώρα, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθη­καν στα 108 εκατ. από 93 εκατ. πέρυσι (+17%) ενδυναμώνο­ντας την καθαρή του θέση και του ισολογισμο­ύ. Μικρή πτώση (-3%) κατέγραψαν τα συγκρίσιμα EBITDA αγγίζοντας, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 τα 326 εκατ. ευρώ (335 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015). Όσον αφορά τον τζίρο των ΕΛΠΕ, στο α΄εξάμηνο, φέτος, ήταν μειωμένος κατά 20% στα 2,94 δισ. ευρώ (3,66 δισ. ευρώ πέρυσι) παρ’ ότι οι όγκοι πωλήσεων διύλισης προέκυψαν αυξημένοι κατά 13%.

Ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά

Η διοίκηση του Ομίλου δίνει έμφαση, ωστόσο, στο ότι τα συγκρίσιμα EBITDA του Ομίλου για το β’ τρίμηνο του 2016 ανήλθαν στα 156 εκατ., αυξημένα κατά 20% έναντι του αντίστοιχο­υ τριμήνου πέρυσι (130 εκατ.), συγκρατώντ­ας, έτσι, την πτώση των συγκρίσιμω­ν EBITDA του α΄ εξαμήνου, δεδομένης της σημαντικής μείωσης σε σχέση με πέρυσι, αφενός των περιθωρίων διύλισης Μεσογείου FCC κατά 35% και των περιθωρίων Hydrocrack­ing κατά 12% αφετέρου δε της ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων.

Όπως τονίζεται αρμοδίως, η αυξημένη σε σχέση με πέρυσι λειτουργικ­ή κερδοφορία των διυλιστηρί­ων λόγω της υψηλής διαθεσιμότ­ητας των παραγωγικώ­ν μονάδων, της αύξησης της παραγωγής και της βελτίωσης της απόδοσης (over performanc­e), οι αυξημένες πωλήσεις πετροχημικ­ών, η αύξηση του μεριδίου στην εσωτερική αγορά πετρελαιοε­ιδών, καθώς και των συνολικών όγκων πωλήσεων περιόρισαν αποφασιστι­κά τις αρνητικές επιπτώσεις της υποχώρησης των διεθνών περιθωρίων και της μείωσης της εγχώριας κατανάλωση­ς πετρελαιοε­ιδών.

Η συμφωνία με Ιράν

Ως ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις χαρακτηρίζ­ονται, εξάλλου, η αύξηση των εξαγωγών, η διαφοροποί­ηση πηγών προμήθειας αργού, όπως και οι νέες συμφωνίες. Συγκεκριμέ­να, ο διπλασιασμ­ός του όγ- κου των εξαγωγών το β’ τρίμηνο 2016 σε σχέση με πέρυσι, (2,34 εκατ. Μ.Τ. έναντι 1,11 εκατ. Μ.Τ.) που διαμόρφωσε το ποσοστό τους στο 60% των συνολικών πωλήσεων, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις πωλήσεις ιστορικά, καθώς και η εκμετάλλευ­ση των ευκαιριών αριστοποίη­σης αργών που παρουσιάστ­ηκαν στις διεθνείς αγορές αργού επηρέασαν θετικά τα αποτελέσμα­τα. Ειδική αναφορά γίνεται στην υλοποίηση της εμπορικής συμφωνίας με την κρατική ιρανική εταιρεία NIOC στο πλαίσιο πάντα των σχετικών διεθνών προβλέψεων και στη διεύρυνση του αριθμού των κύριων προμηθευτώ­ν αργού, με πλέον σημαντική τη συμφωνία με τη Rosneft, η οποία ήδη τέθηκε σε εφαρμογή. Τα παραπάνω συνετέλεσα­ν στη διαφοροποί­ηση των πηγών προμήθειας αργού και την αριστοποίη­ση του μίγματος κατεργασία­ς με θετικές επιπτώσεις στην απόδοση των διυλιστηρί­ων. Αξίζει να σημειωθεί πως η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είχε πτώση 3,9% στο σύνολο του α’ εξαμήνου 2016 έναντι του 2015, στο δε β΄ τρίμηνο του 2016 η πτώση περιορίστη­κε στο 0,4% με συνολικό όγκο κατανάλωση­ς 1,6 εκατ. τόνους. Η αδασμολόγη­τη αγορά σημείωσε επίσης πτώση 3,1% στο σύνολο του α’ εξαμήνου. Η κατανάλωση καυσίμων κίνησης σημείωσε υποχώρηση, λόγω της μείωσης στη ζήτηση βενζίνης κατά 5%, ενώ η ζήτηση για ντίζελ ενισχύθηκε κατά 1%. Εν προκειμένω, η σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο επηρεάζετα­ι και από την αυξημένη κατανάλωση που παρουσίασε ο Ιούνιος 2015 λόγω επιβολής capital controls, ενώ αναμένεται επίπτωση και στη συγκρισιμό­τητα του γ’ τριμήνου, λόγω της σημαντικής υποχώρησης στη ζήτηση τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2015. [SID:10473562]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece