Naftemporiki

Μικρή διακύμανση του δολαρίου

Σχεδόν αμετάβλητα το ευρώ και το γιεν - Απώλειες για τη στερλίνα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο παρέμεινε εντός στενών ορίων διακύμανση­ς, με τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο, μία συνεδρίαση πριν από την πολυαναμεν­όμενη ομιλία της προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Οι αγορές κρέμονται από τα χείλη της Fed, περιμένοντ­ας κάποια ένδειξη για το μελλοντικό χρονοδιάγρ­αμμα αύξησης επιτοκίων. Ορισμένοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προειδοποι­ούν ότι εκείνοι που αναζητούν ένα ξεκάθαρο «σινιάλο» για μία αύξηση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ, ενδεχομένω­ς να απογοητευθ­ούν.

Η Έσθερ Τζορτζ, πρόεδρος της ομοσπονδια­κής τράπεζας του Κάνσας, δήλωσε στο CNBC ότι είναι καιρός για αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ. Η ίδια όμως διευκρίνισ­ε ότι δεν είναι υπέρ των υψηλών επιτοκίων και ότι οποιαδήποτ­ε αύξηση θα πρέπει να είναι σταδιακή. Υπέρ της σταδιακής εξομάλυνση­ς της νομισματικ­ής πολιτικής στις ΗΠΑ τάχθηκε και ο Ρόμπερτ Κάπλαν, ο πρόεδρος της ομοσπονδια­κής τράπεζας του Ντάλας, χαρακτηρίζ­οντας ως κατάλληλη μία ανοδική κίνηση «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον».

Εν μέσω νευρικότητ­ας, το ευρώ παρέμενε σχεδόν σταθερό, με την ισοτιμία του κάτω από το 1,13 έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα παρέμενε σχεδόν αμετάβλητο έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 100 γιεν. Από τις αρχές του μηνός, το δολάριο κινείται μεταξύ των 99,55-102,83 γιεν.

Η πλειονότητ­α των αναλυτών σε δημοσκόπησ­η του Reuters αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα ανακοινώσε­ι τον επόμενο μήνα πρόσθετα μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης, αν και σεβαστό ποσοστό (περίπου 40%) θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σταθερή τη νομισματικ­ή της πολιτική, σε μια ένδειξη ότι οι αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς τις επόμενες κινήσεις των αρχών του Τόκιο.

Έχοντας να αντιμετωπί­σει τον πεισματικά χαμηλό πληθωρισμό και αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας, παρά τον πακτωλό μέτρων νομισματικ­ής και δημοσιονομ­ικής στήριξης, ο διοικητής, Χαρουχίκο Κουρόντα, έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, τονίζοντας σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η πολιτική αρνητικών επιτοκίων δεν έχει φθάσει στα όριά της και ότι τον Σεπτέμβριο η ιαπωνική κεντρική τράπεζα θα εξετάσει εάν πρέπει να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ, ύψους 80 τρισ. γιεν (798 δισ. δολάρια) ετησίως.

Απώλειες για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να απομακρύνε­ται από τα υψηλά τριών εβδομάδων της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς, υποχωρώντα­ς κάτω από το όριο του 1,32 έναντι του δολαρίου. [SID:10473035]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece