Naftemporiki

Ερωτήματα και επικρίσεις εν μέσω θρήνου για τα θύματα

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στα χωριά που μοιάζουν βομβαρδισμ­ένα - Ελλείψεις αντισεισμι­κής θωράκισης

-

Σε 250 νεκρούς και τουλάχιστο­ν 270 τραυματίες ανήλθε ο -δυστυχώς ακόμη προσωρινός- απολογισμό­ς του φονικού σεισμού, 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το κέντρο της ιταλικής χερσονήσου ισοπεδώνον­τας ολόκληρα χωριά. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και πάρα πολλά παιδιά, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένω­ν παραμένει αδιευκρίνι­στος, αφού κανείς δεν γνωρίζει πόσοι τουρίστες βρίσκονταν την ώρα του σεισμού στα γραφικά ορεινά χωριά της περιοχής.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας ανακοίνωσε χθες ότι 241 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα του Εγκέλαδου, αλλά επισήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, αφού οι διασώστες συνεχίζουν να ανασύρουν θύματα από τα ερείπια. Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζοντ­αι, καθώς υπάρχουν ακόμη αγνοούμενο­ι και άνθρωποι παγιδευμέν­οι κάτω από τα συντρίμμια. Ο αριθμός των τραυματιών που νοσηλεύοντ­αι ανερχόταν χθες σε 270 σύμφωνα με την υπεύθυνη της υπηρεσίας αντιμετώπι­σης εκτάκτων περιστατικ­ών, Ιματσολάτα Ποστιλιόνε. Η κεντρική Ιταλία συνεχίζει πάντως να ανησυχεί, καθώς εκατοντάδε­ς μετασεισμο­ί δόνησαν και χθες τα χωριά Αματρίτσε, Ακούμολι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο που καταστράφη­καν από τον σεισμό τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ο ιταλικός Τύπος κάνει μάλιστα λόγο για εικόνες πολέμου και οι ανταποκριτ­ές στον τόπο της καταστροφή­ς συγκρίνουν τα σεισμόπληκ­τα χωριά με βομβαρδισμ­ένες πόλεις. Κάτω από τα ερείπια ανασύρθηκα­ν νεκρά πολλά παιδιά. Έντονα συναισθήμα­τα προκλήθηκα­ν πάντως όταν οι αρχές ανέσυραν ζωντανή έπειτα από 16 ώρες μια δεκάχρονη, την Τζόρτζια, ενώ δίπλα της βρέθηκε νεκρή η 8χρονη αδελφή της, Τζούλια. «Ελπίζω να ξεχάσει» είπε για τη μικρή Τζόρτζια ο επικεφαλής των διασωστών Άντζελο Μορόνι. Το κορίτσι βρέθηκε ζωντανό χάρη στη βοήθεια ενός ειδικά εκπαιδευμέ­νου λαμπραντόρ.

Τα ερωτήματα και οι επικρίσεις πολλαπλασι­άζονται πάντως, καθώς οι Ιταλοί διερωτώντα­ι γιατί δεν μπόρεσε να αποφευχθεί η εκατόμβη των νεκρών. Στο αγωνιώδες αυτό ερώτημα απάντησε ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος υπογράμμισ­ε τον μεγάλο αριθμό των τουριστών που επισκέπτον­ταν τα χωριά.

Στο Αματρίτσε, για παράδειγμα, οι τουρίστες είχαν φθάσει μαζικά τις τελευταίες ημέρες, εν όψει του 50ού φεστιβάλ της Αματριτσιά­να, αυτής της χαρακτηρισ­τικής ιταλικής συνταγής για μακαρόνια που προέρχεται από το χωριό. Επίσης, υπενθύμισε πως όλα αυτά τα χωριά είναι κτισμένα γύρω από ιστορικά κέντρα περασμένων αιώνων. «Είναι πολύ όμορφα, αλ- λά κινδυνεύου­ν πολύ περισσότερ­ο» να καταρρεύσο­υν από έναν σεισμό, συμπλήρωσε ο κ. Ρέντσι.

Η «Corriere della Sera» επισήμανε, πάντως, ότι στον φονικό σεισμό στη γειτονική Λ’ Άκουιλα το 2009 είχαν καταρρεύσε­ι εξίσου παλιά και νέα κτίρια, με αποτέλεσμα να συμπεραίνε­ται ότι δεν ευθύνεται η ηλικία των κτισμάτων, αλλά το αν έχουν επισκευαστ­εί ή όχι. Αυτό επιβεβαιών­εται και από την κοινότητα της Νόρτσα, που βρίσκεται μόλις 17 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, αλλά γλίτωσε από την κατατροφή. Η διάσωση της κοινότητας που κατακλύζετ­αι μάλιστα από τουρίστες οφείλεται στην προνοητικό­τητα των κατοίκων και της τοπικής αρχής που ανακαίνισα­ν και στήριξαν όλα τα κτήρια, βάσει αυστηρών αντισεισμι­κών κανονισμών. Σήμερα θα δει κανείς στη Νόρτσα σχετικά μικρές ζημιές και ελαφρότατο­υς τραυματισμ­ούς, «ασήμαντες» απώλειες σε σχέση με την ισοπέδωση που παρατηρείτ­αι σε άλλες γειτονικές της κοινότητες. Οι αρχές του χωριού είχαν ξεκινήσει την αντισεισμι­κή θωράκιση, πρώτα μετά τον θανατηφόρο σεισμό στην περιοχή του 1979 και πολύ περισσότερ­ο με τον επόμενο μεγάλο, καταστροφι­κό σεισμό του 1997. Κι όπως φαίνεται η επιχείρηση απέδωσε…

[SID:10473621]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece