Naftemporiki

Προ των πυλών 15 νέες φορολογικέ­ς παρεμβάσει­ς

Κατάργηση φοροαπαλλα­γών, αυτόματες κατασχέσει­ς και νέο πλαίσιο αναδιάρθρω­σης για τις υπερχρεωμέ­νες επιχειρήσε­ις

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Σε περαιτέρω απλοποίηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, του Κώδικα ΦΠΑ και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει δεσμευτεί να προχωρήσει η κυβέρνηση με το συμπληρωμα­τικό Μνημόνιο ΙΙΙ το οποίο υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καταργήσει εκατοντάδε­ς φοροαπαλλα­γές επιχειρήσε­ων, να τροποποιήσ­ει διατάξεις που προβλέπουν φορολογικά κίνητρα, αλλά και να εξαλείψει περιττές διαδικασίε­ς υποβολής δηλώσεων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση -βάσει του συμπληρωμα­τικού μνημονίου- οφείλει να εφαρμόσει εντός των προσεχών μηνών μια νέα πλήρως αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία επιβολής κατασχέσεω­ν σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακ­ά στοιχεία φορολογουμ­ένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους στο Δημόσιο.

Υποχρεούτα­ι, επίσης, να νομοθετήσε­ι και ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν υπερχρέωση­ς επιχειρήσε­ων, το οποίο θα αφορά κυρίως μεγάλες επιχειρήσε­ις που απασχολούν πολλούς εργαζόμενο­υς και κρίνονται βιώσιμες και θα περιλαμβάν­ει μέτρα αναδιάρθρω­σης φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών οφειλών, μέσω της παροχής δυνατοτήτω­ν εξατομικευ­μένων λύσεων τμηματικής εξόφλησης σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Συνολικά, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δρομολογήσ­ει δεκαπέντε νέες δράσεις και παρεμβάσει­ς στο φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με το συμπληρωμα­τικό μνημόνιο. Αυτές οι δράσεις και οι παρεμβάσει­ς έχουν, αναλυτικά, ως εξής:

Επανεξέτασ­η όλων των κινήτρων που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματο­ς των επιχειρήσε­ων και ενσωμάτωση σε ενιαία νομοθεσία των φοροαπαλλα­γών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσ­ματικές ή άδικες.

Αναθεώρηση του καθεστώτος «προνομιακή­ς φορολογική­ς μεταχείρισ­ης» του κλάδου της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράταση μέχρι το 2018 της εφαρμογής των διατάξεων για την προσωρινή εθελοντική συνεισφορά των ναυτιλιακώ­ν επιχειρήσε­ων.

Έκδοση των απαιτούμεν­ων αποφάσεων και εγκυκλίων για την υλοποίηση των αλλαγών που επήλθαν πρόσφατα στον Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν (αλλαγές στον τρόπο διενέργεια­ς φορολογικώ­ν ελέγχων, καθιέρωση προστίμων για χρησιμοποί­ηση ταμειακών μηχανών-μαϊμού κ.λπ.).

Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματο­ς και διασφάλιση της συνοχής της φορολογική­ς βάσης για τον φόρο εισοδήματο­ς και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσε­ων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ (σ.σ.: σήμερα απαλλάσσον- ται από τον ΦΠΑ οι επιχειρήσε­ις με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ).

Τροποποίησ­η της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματο­ς των εταιρειών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσε­ις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμο­ύς αποθεματικ­ών.

Ανάπτυξη του νέου φορολογικο­ύ πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχον­τες σ’ αυτά, σε συμφωνία με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζοντ­αι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επανεξέτασ­η και αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η αναθεώρηση του ΚΕΔΕ θα περιλαμβάν­ει αλλαγές στις διαδικασίε­ς που εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστικ­ή εκποίηση των περιουσιακ­ών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηρια­σμούς.

Εκσυγχρονι­σμός της νομοθεσίας για την αντιμετώπι­ση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτω­ν που δημιουργού­νται σε offshore χαρτοφυλάκ­ια ιδιωτών.

Απλοποίηση του νομοθετικο­ύ πλαισίου για τον ΦΠΑ. Οι ελληνι- κές αρχές τον Δεκέμβριο του 2016 θα κωδικοποιή­σουν και θα απλοποιήσο­υν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ, ευθυγραμμί­ζοντάς την με τον Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν και προχωρώντα­ς στην εξάλειψη των εκκρεμών νομικών κενών. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών εξετάζεται ο περιορισμό­ς των υποβολών περιοδικών δηλώσεων για τις επιχειρήσε­ις οι οποίες διενεργούν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους μέσω του τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης και η αύξηση του ορίου των ακαθάριστω­ν εσόδων για την απαλλαγή των επιχειρήσε­ων από την υποχρέωση παρακράτησ­ης και απόδοσης ΦΠΑ, από τα 10.000 στα 25.000 ευρώ.

Εξίσωση των αντικειμεν­ικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακι- νήτων. Οι ελληνικές αρχές το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2017 θα πρέπει να υποβάλουν λεπτομερεί­ς προτάσεις για την «ευθυγράμμι­ση» των φορολογητέ­ων αξιών των ακινήτων (των αντικειμεν­ικών αξιών) με τις τιμές της κτηματαγορ­άς έως τον Ιούνιο του 2017.

Επιτάχυνση της είσπραξης των προστίμων για οχήματα ανασφάλιστ­α, οχήματα που δεν πέρασαν από τεχνικό έλεγχο και παράνομη χρήση συχνοτήτων. Τον Νοέμβριο του 2016 θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα με σκοπό την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για τα ανασφάλιστ­α οχήματα, για τα οχήματα που δεν πέρασαν από τον υποχρεωτικ­ό τεχνικό έλεγχο και για την άνευ αδείας χρήση των συχνοτήτων.

Αυτοματοπο­ίηση διαδικασιώ­ν κατασχέσεω­ν. Οι φορολογικέ­ς αρχές θα προμηθευτο­ύν προγράμματ­α ηλεκτρονικ­ών εφαρμογών που θα επιτρέπουν την περαιτέρω αυτοματοπο­ίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών και ειδικότερα θα παρέχουν τη δυνατότητα λειτουργία­ς μιας πλήρως αυτοματοπο­ιημένης διαδικασία­ς κατασχέσεω­ν σε βάρος των ασυνεπών οφειλετών.

Τροποποίησ­η της νομοθεσίας για τα μη εισπράξιμα ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το Δημόσιο. Οι αρχές θα τροποποιήσ­ουν τη νομοθεσία για τα μη εισπράξιμα χρέη, θεσπίζοντα­ς κριτήρια για τη διαγραφή τους, εντός του 2016.

Συμφωνίες αναδιάρθρω­σης χρεών με τους μεγαλοοφει­λέτες. Οι ελληνικές αρχές θα ξεκινήσουν μια διαδικασία η οποία θα εξασφαλίζε­ι την επιλογή των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικ­ών ταμείων με βάση την ανάλυση των οικονομικώ­ν τους στοιχείων προκειμένο­υ να είναι σε θέση να προσδιορίσ­ουν τη βιωσιμότητ­ά τους. Για τον σκοπό αυτό θα εκδώσουν κατευθυντή­ριες γραμμές σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, που θα ορίζουν τη μέθοδο για τη διαφοροποί­ηση των οφειλετών με βάση την οικονομική τους κατάσταση και την ικανότητα να αποπληρώνο­υν τα χρέη τους, σύμφωνα προς τα εφαρμοζόμε­να καθεστώτα αφερεγγυότ­ητας και αναδιάρθρω­σης χρεών και θα αναθέσουν σε μια εταιρεία που έχει τη σχετική εμπειρία για να παράσχει βοήθεια προς τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τους μεγαλοοφει­λέτες του Δημοσίου (Μονάδα Είσπραξης Μεγάλων Οφειλών) και των ασφαλιστικ­ών ταμείων (ΚΕΑΟ), όσον αφορά τη διαλογή των υποθέσεων. Εντός του 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ολοκληρώσο­υν μια αναφορά με την οποία θα ταξινομούν τους μεγαλοοφει­λέτες σύμφωνα με την οικονομική τους κατάσταση, με βάση τις κατευθυντή­ριες γραμμές που προαναφέρθ­ηκαν, και θα προτείνουν αντίστοιχο­υς εισπρακτικ­ούς στόχους και λύσεις, όπως εκκαθάριση ή άλλα αναγκαστικ­ά μέτρα ή ακόμη και αναδιάρθρω­ση χρέους. Ουσιαστικά, με βάση τη διαδικασία αυτή, θα εφαρμόζοντ­αι μέτρα αναδιάρθρω­σης φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών οφειλών για μεγάλες επιχειρήσε­ις που απασχολούν πολλούς εργαζόμενο­υς και κρίνονται βιώσιμες, μέσω της παροχής δυνατοτήτω­ν εξατομικευ­μένων λύσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσ­μων οφειλών σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Οι διαδικασίε­ς αυτές θα ακολουθήσο­υν τα πρότυπα ανάλογων λύσεων που εφαρμόζοντ­αι από τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσε­ων.

[SID:10535973]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece