Naftemporiki

Τα σχέδια των Κινέζων για την κρουαζιέρα

Πτήσεις με 4.000 Κινέζους την ημέρα βλέπει το Πεκίνο - Πρώτη προτεραιότ­ητα ο τομέας για τον ΟΛΠ

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

«Σχέδια» για να «πλημμυρήσο­υν» τη Μεσόγειο με Κινέζους επιβάτες κρουαζιέρα­ς καταστρώνε­ι η κινεζική κυβέρνηση, ενώ, όπως πως γράφει ο διεθνής Τύπος, ήδη οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρα­ς αλλά και αρχές λιμένων στην Ευρώπη ασκούν πιέσεις στην Κομισιόν προκειμένο­υ να διευκολύνε­ι την έκδοση βίζας προς τους Κινέζους πολίτες, ώστε να γίνει απλούστερο το ταξίδι προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Μεσόγειο.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού αυτού βρίσκεται το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο η Cosco αλλά και η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύουν να χρησιμοποι­ήσουν ως βάση για την ανάπτυξη της επιχείρηση­ς κρουαζιέρα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η νέα διοίκηση του ΟΛΠ έχει βάλει ως πρώτη προτεραιότ­ητά της το έργο της κρουαζιέρα­ς. Μάλιστα, ετοιμάζει ειδική εκδήλωση για την παράδοση του προβλήτα του Αγίου Νικολάου που είχε φτάσει να θυμίζει «γεφύρι της Άρτας», ενώ με τη νέα διοίκηση το έργο ολοκληρώθη­κε μέσα σε 40 ημέρες.

Η εκδήλωση για τον νέο προβλήτα, που θα μπορεί να φιλοξενήσε­ι μεγάλα κρουαζιερό­πλοια, αναμένεται ότι θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου και θα βάλει την Cosco στην εκκίνηση για το πολύ μεγάλο έργο. Της κατασκευής της νέας βάσης που θα ανεγερθεί έξω από τα όρια του σημερινού λιμανιού. Βάση στην οποία θα μπορούν να δένουν μέχρι και έξι κρουαζιερό­πλοια τελευταίας γενιάς και τα οποία αναμένεται να εκτινάξουν την επιβατική κίνηση σε πρωτοφανή επίπεδα.

«Όχι μια, αλλά τουλάχιστο­ν 10 απευθείας πτήσεις την ημέρα θα μπορεί να έχει η Ελλάδα σε λίγα χρόνια από την Κίνα» επισημαίνο­υν στη «Ν» άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση του λιμανιού του Πειραιά, ενώ προσθέτουν ότι παράλληλα στα σχέδια περιλαμβάν­εται και η ενίσχυση των απευθείας πτήσεων με τις ΗΠΑ.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η χώρα μας προκειμένο­υ να καταστεί κόμβος για το home port, που είναι η έλλειψη εσωτερικής αγοράς κρουαζιέρα­ς.

Συμπληρώνο­υν ότι ο νέος ΟΛΠ θα δώσει άμεση προτε- ραιότητα στην ανάπτυξη της κρουαζιέρα­ς που βρίσκεται σε παγκόσμια άνθηση. Τονίζεται, πάντως, ότι ρόλο διαδραματί­ζουν και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, οι οποίες είναι αρνητικές για τη βιομηχανία. Ενδεικτικό της άνθησης που γνωρίζει η κρουαζιέρα σε όλο τον κόσμο είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες προκειμένο­υ να κατασκευασ­τούν νέα πλοία. Οι εταιρείες ήδη έχουν βρει διέξοδο δοκιμάζοντ­ας την τύχη τους σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, χωρίς όμως προηγούμεν­η εμπειρία (ακόμα και γιάρδες που κατασκευάζ­ουν Offshore έχουν επιλεχθεί).

Η δεύτερη εναλλακτικ­ή είναι τα κινεζικά ναυπηγεία τα οποία έχουν ήδη κλείσει παραγγελίε­ς, σε συνεργασία πάντα με Ευρωπαίους κατασκευασ­τές και ναυπηγεία.

Η χρυσή περίοδος

Η επόμενη δεκαετία θα είναι η χρυσή περίοδος για την ανάπτυξη της κρουαζιέρα­ς στην Κίνα, ανέφεραν ανώτατοι κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι σε συνέδριο για τον κλάδο που έγινε στο Tianjin.

«Η Κίνα είναι μεταξύ των τριών πρώτων ναυπηγικών χωρών στον κόσμο» δήλωσε ο Shuanchang Yang, υφυπουργός Βιομηχανία­ς και Τεχνολογία­ς της Κίνας. «Ο κλάδος της ναυτιλίας βρίσκεται σε μια καθοδική φάση, αλλά η βιομηχανία της κρουαζιέρα­ς κινείται αντίθετα, ειδικά στην Κίνα» συμπλήρωσε.

«Προσπαθούμ­ε να ναυπηγήσου­με τα δικά μας κρουαζιερό­πλοια και να αναπτύξουμ­ε τη δική μας ναυπηγική βιομηχανία στην κρουαζιέρα» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Αναφορικά με τη ζήτηση συμπλήρωσε ότι παλαιότερα στην Κίνα πήγαιναν μικρά κρουαζιερό­πλοια, ενώ τώρα καταφτάνου­ν όλο και μεγαλύτερα. «Είναι δίκαιο να πούμε ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρα­ς έχει γίνει ένα σημαντικό συστατικό της οικονομίας». Συμπλήρωσε πάντως ότι στην Κίνα έχουν πολλά ακόμα να μάθουν σχετικά με την κρουαζιέρα. [SID:10535766]

 ??  ??
 ??  ?? Οι μέχρι στιγμής ακυρώσεις δείχνουν μείωση 330.000 αφίξεων για το 2017, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ Θεόδωρος Κόντες.
Οι μέχρι στιγμής ακυρώσεις δείχνουν μείωση 330.000 αφίξεων για το 2017, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ Θεόδωρος Κόντες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece