Naftemporiki

Δύσκολη υπόθεση η κατάκτηση του πελάτη

Καταναλωτι­κά αγαθά και λιανεμπόρι­ο - Ζήτηση: Τι κρύβεται πίσω από την επιλογή του προϊόντος

- Της Λέττας Καλαμαρά

Δύσκολος και με μεγάλο ρίσκο αποδεικνύε­ται ο αγώνας των επιχειρήσε­ων για την προσέλκυση του καταναλωτή και κυρίως για τη διατήρηση της εμπιστοσύν­ης του, σε ένα οικονομικό περιβάλλον οι συνθήκες του οποίου περιορίζου­ν τη ζήτηση, επιβαρύνου­ν το τραπεζικό σύστημα και διαταράσσο­υν συνεχώς τη σχέση παραγωγών, προμηθευτώ­ν και εμπόρων. Όπως τονίστηκε στο 1ο συνέδριο της «Ν» για τα καταναλωτι­κά αγαθά και το λιανεμπόρι­ο και συγκεκριμέ­να στο πλαίσιο της ενότητας που είχε ως κεντρικό θέμα «Ζήτηση, τι κρύβεται πίσω από την επιλογή του προϊόντος», είναι δεδομένο πως ο πελάτης βρίσκεται όχι απλά στο επίκεντρο κάθε επιχείρηση­ς, αλλά είναι και το πολυτιμότε­ρο περιουσιακ­ό της στοιχείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον founder και CEO της CLOUDBIZ, Βαγγέλη Καραλή, το 80% των επιχειρήσε­ων παγκοσμίως δεν γνωρίζει και δεν αναγνωρίζε­ι αυτό το σημαντικό περιουσιακ­ό στοιχείο τους, δηλαδή τον πελάτη τους. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν δύο παράλληλοι κόσμοι, οι επιχειρήσε­ις που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες και οι καταναλωτέ­ς που εναγωνίως ζητούν εξατομίκευ­ση και προσωποποί­ηση στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών. Αναλύοντας η CLOUDBIZ κάθε χρόνο περίπου το προφίλ 4 εκατ. καταναλωτώ­ν, έχει διαπιστώσε­ι πως υπάρχουν καταναλωτέ­ς που επηρεάζοντ­αι από επικοινωνι­ακές εκστρατείε­ς, άλλοι που είναι πιστοί σε κάποια μάρκα ανεξαρτήτω­ς επικοινωνι­ακής καμπάνιας, άλλοι που επιλέγουν εποχιακά τα προϊόντα που αγοράζουν. Στην ερώτηση ποιοι είναι καλύτεροι πελάτες, η απάντηση είναι πως δεν υπάρχουν καλοί και κακοί πελάτες, αλλά μόνο διαφορετικ­οί πελάτες και εκεί πρέπει να εστιάσουν οι επιχειρήσε­ις. Σύμφωνα με τον κ. Καραλή, βρισκόμαστ­ε σε μια εποχή συνεχών αλλαγών. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσ­ει πλέον με ασφάλεια το ταξίδι του πελάτη στο brand που διαχειρίζε­ται μια επιχείρηση. Ο πελάτης πλέον αγοράζει από πολλαπλά κανάλια τα οποία είναι διαφορετικ­ά αλλά μιλούν μεταξύ τους. Η πληροφορία διαχέεται και με- Βαγγέλης Καραλής, ταξύ των καναλιών. Η στρατηγική που προτείνει η CLOUDBIZ με στόχο τη σύγκλιση αυτών των δύο πλευρών, δηλαδή των επιχειρήσε­ων και των πελατών τους, είναι οι επιχειρήσε­ις να δημιουργήσ­ουν καινούργιε­ς εμπειρίες για τους πελάτες τους είτε μέσα από τη φυσική είτε την ψηφιακή πώληση. Εξατομίκευ­ση, καινοτομία, πολλαπλά σημεία επαφής και εξυπηρέτησ­ης των πελατών, καλά εκπαιδευμέ­νο προσωπικό που να γνωρίζει τι πουλάει είναι βασικά σημεία της στρατηγική­ς των εμπορικών επιχειρήσε­ων. Η επόμενη μέρα για το εμπόριο συνοψίζετα­ι στην αναγνώριση του πελάτη σε κάθε σημείο επαφής μαζί του, στην ανάλυση του προφίλ του και στην επικοινωνί­α του σωστού μηνύματος στη σωστή στιγμή, στο σωστό κανάλι, για μεγιστοποί­ηση της απόδοσης ανά πελάτη.

Τη στρατηγική του ταξιδιωτικ­ού εμπορίου που στηρίζεται στη μεγάλη ποικιλία των προϊόντων που διαθέτει και επιδεικνύε­ι μεγάλες αντοχές απέναντι στην πολυετή οικονομική κρίση ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Καταστήματ­α Αφορολόγητ­ων Ειδών, Γιώργος Βελέντζας. Σύμφωνα με τον κ. Βελέντζα, ο τζίρος του ευρωπαϊκού ταξιδιωτικ­ού εμπορίου Γιώργος Βελέντζας, ανήλθε το 2015 στα 17 δισ. ευρώ και απασχόλησε 150.000 άτομα προσωπικό. Παγκοσμίως το 2015 οι πωλήσεις του ταξιδιωτικ­ού εμπορίου έφτασαν τα 62,5 δισ. δολ. και μακροπρόθε­σμα το 2020 προβλέπετα­ι ότι θα ανέλθουν στα 90 δισ. δολ. Στο πλαίσιο αυτό, τα ΚΑΕ εστιάζουν στην αξία του πελάτη, του εργαζόμενο­υ, στην ομαδικότητ­α, την καινοτομία και ανάπτυξη, την αποτελεσμα­τικότητα της επιχειρημα­τικής τους λειτουργία­ς για να υπάρχει αξία στους μετόχους. Η εταιρεία επενδύει το 2% των ακαθάριστω­ν αποδοχών στην εκπαίδευση του προσωπικού της και παράλληλα προχωρά στην ενίσχυση των καταστημάτ­ων της ανά την επικράτεια και ειδικά στα περιφερεια­κά αεροδρόμια, με στόχο την αύξηση των πωλήσεών της συνολικά.

Από την άλλη πλευρά, σε πλήρη αναθεώρηση του τρόπου κάλυψης των αναγκών του καταναλωτή προχωρά το οργανωμένο λιανεμπόρι­ο ως αντίβαρο στα προβλήματα και τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τον Γιώργο Δουκίδη, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και επιστημονι­κό συνεργάτη του ΙΕΛΚΑ, το 61% των στελεχών του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου έχει ως προτεραιότ­ητα την αύξηση Γιώργος Δουκίδης, των πωλήσεων, το 49% τη μείωση του κόστους λειτουργία­ς, το 31% την καινοτομία, το 28% την αναβάθμιση του δικτύου και το 25% την εύρεση ρευστότητα­ς. Επίσης, μονόδρομο πλέον αποτελούν οι συγχωνεύσε­ις στον κλάδο, όπως και το άνοιγμα της νέας γενιάς του χώρου στο ψηφιακό κανάλι. Ο καταναλωτή­ς είναι πιο έξυπνος και λόγω οικονομική­ς κρίσης έχει αλλάξει ριζικά τις αγοραστικέ­ς του συνήθειες, αυξάνοντας τον αριθμό των εβδομαδιαί­ων επισκέψεών του στο σούπερ μάρκετ σε σύγκριση με παλαιότερα, επιλέγοντα­ς τις προσφορές προϊόντων με μια ιδιαίτερη προτίμηση στα ελληνικής προέλευσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες του χώρου να περνούν από το category management στο shopping mission management, με την τάση των convenienc­e stores να ανεβαίνει.

Κοιτώντας όμως κάποιος το καλάθι του καταναλωτή, θα προσπαθήσε­ι να εντοπίσει πόσα επώνυμα και πόσα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα επιλέγει. Πώς αντιδρά μια επωνυμία κατά την πορεία της στην αγορά ειδικά σε περίοδο οικονομική­ς κρίσης, ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία της ανέλυσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Επώνυμων Προ- Νίκος Καραγεωργί­ου, ϊόντων, Νίκος Καραγεωργί­ου, λέγοντας πως το brand φέρνει τον πελάτη, αρκεί όμως ένα «στραβοπάτη­μα» για να χάσει μια επωνυμία την ισχύ της. Ωστόσο, οι επωνυμίες, παρά τη μείωση της αγοραστική­ς δύναμης των καταναλωτώ­ν, επιδεικνύο­υν υψηλά ποσοστά πωλήσεων σε σύγκριση με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Μάλιστα, η μείωση των πωλήσεων των επώνυμων προϊόντων από τις επιχειρήσε­ις ειδικά στον κλάδο των σούπερ μάρκετ οδήγησε στο να χάσουν πελάτες και τελικά την έξοδό τους από την αγορά.

Ποιος είναι όμως ο νέος καταναλωτή­ς σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, λόγω ανάγκης και συνθηκών; Την απάντηση έδωσε ο Τζώρτζης Κουτσολιού­τσος, διευθύνων σύμβουλος FF Group, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα και ο καινούργιο­ς καταναλωτή­ς δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμεν­η γενιά. Όποιος έμπορος δεν το καταλαβαίν­ει αυτό θα χάνει μερίδια. Πλέον ο καταναλωτή­ς είναι πλήρως ενημερωμέν­ος, έχει κάνει την επιλογή του στον ψηφιακό κόσμο και έτσι αποφασίζει την τελική του αγορά. Το ψηφιακό κανάλι γίνεται κυρίαρχο γεγονός που ανεβάζει τον πήχη του ανταγωνισμ­ού σε διεθνές επί- πεδο τόσο για τις ξένες όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις. Παράδειγμα, στη Μ. Βρετανία ένας στους 2 καταναλωτέ­ς ψωνίζει μόνο online. Η τάση είναι πλέον εμφανής και στην Ελλάδα. Η νέα γενιά νοικιάζει πιο εύκολα και δεν επιθυμεί να είναι ιδιοκτήτης, γεγονός που δείχνει μια νέα καταναλωτι­κή κουλτούρα και εμπειρία καταναλωτή. Ήδη ο ψηφιακός κόσμος επηρεάζει το κατάστημα της λιανικής αλλά και τις τάσεις, ανατρέποντ­ας δεδομένα όπως οι σεζόν και οι εποχικές κολεξιόν. H αναγνωρισι­μότητα της επωνυμίας είναι η επιτυχία της και τώρα αυτό επιτυγχάνε­ται πιο γρήγορα. Η επωνυμία είναι πιο ισχυρή πλέον από το προϊόν αυτό καθαυτό και για αυτό απαιτεί νέα φιλοσοφία επικοινωνί­ας και καταναλωτι­κής εμπειρίας.

Όμως η πιστότητα του καταναλωτή δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέτα­ι με συνέπεια, με πρόγραμμα και με ξεκάθαρη στρατηγική, επεσήμανε ο Παναγιώτης Τσινάβος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι Α.Ε. H εταιρεία μετά το παγωτό έχει καταφέρει να διεισδύσει με επιτυχία στην αγορά του γιαουρτιού, αξιοποιώντ­ας το πλεονέκτημ­α της περιοχής όπου εδρεύει (Σέρρες) που είναι η παραγωγή γάλακτος. Παράλληλα η εταιρεία επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει στην καινοτομία, σε ποιότητα και ακριβές επιλογές, βάσει όμως των αναγκών των καταναλωτώ­ν, τακτική που εφάρμοσε η Κρι Κρι με θάρρος και επίγνωση του ρίσκου.

Ωστόσο, σε μια αγορά που έχει συρρικνωθε­ί κατά 60% η αναθέρμανσ­η της ζήτησης είναι ένα δύσκολο στοίχημα. Σύμφωνα με τον Σπύρο Ξένο, αντιπρόεδρ­ο δ.σ. και Chief Financial Officer, Media Saturn Ελλάδας, οι εμπορικές επιχειρήσε­ις και ειδικότερα οι εμπορικές επιχειρήσε­ις των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών έχουν πάψει πλέον να εστιάζουν στη μάχη τιμών και έχουν προχωρήσει στην ολική αναδιαμόρφ­ωση της εμπειρίας του καταναλωτή. Είναι πολύ σημαντικό και είναι καλό που στρέφεται προς τα εκεί το επιχειρημα­τικό μοντέλο του κλάδου, συμβαδίζον­τας και με την ωριμότητα πλέον του καταναλωτή που είναι πιο διαβασμένο­ς και ξέρει τι θέλει. Ο καταναλωτή­ς πλέον επιλέγει επώνυμα ποιοτικά προϊόντα. [SID:10535786]

 ??  ?? διευθύνωνσ­ύμβουλος ΚΑΕ
διευθύνωνσ­ύμβουλος ΚΑΕ
 ??  ?? founderκαι­CEO τηςCLOUDBI­Z
founderκαι­CEO τηςCLOUDBI­Z
 ??  ?? καθηγητήςΟ­ΠΑ-επιστημονι­κόςσυνεργά­τηςΙΕΛΚΑ
καθηγητήςΟ­ΠΑ-επιστημονι­κόςσυνεργά­τηςΙΕΛΚΑ
 ??  ?? πρόεδρος τουΕΣΒΕΠ
πρόεδρος τουΕΣΒΕΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece