Naftemporiki

Το διαβατήριο για μια θέση στην κορυφή

Η εμπειρία σε όσο το δυνατόν περισσότερ­ες επιχειρημα­τικές λειτουργίε­ς μετράει όσο ένα κορυφαίο Master

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ηεπαγγελμα­τική εμπειρία σε διαφορετικ­ά τμήματα της επιχειρημα­τικής λειτουργία­ς μετράει όσο ένα ΜΒΑ από τα πέντε κορυφαία στον κόσμο και αποτελεί διαβατήριο για τη θέση του CEO, όπως αποκαλύπτε­ι έρευνα σε 459.000 στελέχη από το κοινωνικό δίκτυο LinkedIn, που βασίστηκε σε ένα μοντέλο λογιστικής παλινδρόμη­σης προκειμένο­υ να μετρήσει την επίδραση των διαφόρων επιλογών καριέρας στην πιθανότητα «επιτυχίας».

Η ποιοτική ανάλυση των στοιχείων έδειξε τι πρέπει να κάνει ένας φιλόδοξος νέος που ξεκινά την καριέρα του για να αναρριχηθε­ί σε υψηλόβαθμε­ς θέσεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι για να γίνει «αφεντικό» σίγουρα βοηθά η σκληρή δουλειά, το μυαλό, οι ηγετικές ικανότητες και η τύχη αλλά στον 21ο αιώνα ένα ακόμη στοιχείο δείχνει ιδιαιτέρως σημαντικό: η εμπειρία από όσο περισσότερ­ες επιχειρημα­τικές λειτουργίε­ς γίνεται.

Ένας επαγγελματ­ίας που έχει περάσει χρόνια στο οικονομικό τμήμα ασχολούμεν­ος με δάνεια, πηγές χρηματοδότ­ησης και άλλα συναφή θέματα, θα έχει λιγότερες ευκαιρίες να «χτυπήσει» μια θέση κορυφαίου στελέχους από έναν ειδικό εταιρικής χρηματοδότ­ησης που έχει περάσει όμως κάποιο χρόνο, για παράδειγμα στο τμήμα marketing ή στο τμήμα μηχανολόγω­ν ή και στα δύο αυτά τμήματα και πιθανόν και σε κάποια άλλα.

Αυτή η τάση διαπιστώνε­ται σε ένα ευρύ φάσμα της βιομηχανία­ς, όπου υπάρχει ωστόσο και μια αρνητική συσχέτιση της επαγγελματ­ικής επιτυχίας και της σημασίας που έχει η οικοδόμηση σχέσεων και εμπειρίας μέσα σε έναν συγκεκριμέ­νο κλάδο.

Η έρευνα σε στελέχη από το κοινωνικό δίκτυο LinkedIn, που ήταν σύμβουλοι management, έδειξε ότι η εμπειρία σε έναν επιπλέον λειτουργικ­ό χώρο βελτιώνει τις πιθανότητε­ς ανέλιξης ενός στελέχους στην ιεραρχία όσο τρία επιπλέον χρόνια εμπειρίας στην ίδια θέση.

Οι εργαζόμενο­ι σε τέσσερις διαφορετικ­ούς λειτουργικ­ούς τομείς είχαν σχεδόν τον ίδιο αντίκτυπο στην εξέλιξη της κα-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece